Søndagssurfen: Miljø

Inne brenner vi røkelse, vi har pepperkaker i skapet og i går leide vi julefilm. Ute er det åtte varmegrader selv om klokka er ni om kvelden, og det er ikke et fnugg av snø. Er det rart vi tenker på miljøet?

Hjelpe meg, dette ser ut til å bli en nitrist jul hvis det ikke skjer noe med gradestokken snart. I skrivende stund har det akkurat begynt å pøseregne, det er ikke i nærheten av minusgrader, og julaften er bare et par uker unna.

Søndagssurfen: Miljø


"Global oppvarming" er det hotte miljøordet i den sammenheng, og flere forskere har i det siste uttalt at vi er i ferd med å ødelegge svært mye på jorda hvis vi ikke gjør noe dratisk veldig snart. Derfor er har flere land inngått Kyoto-avtalen, som veldig kort sagt forplikter landene til å gjøre en del tiltak for å redusere den globale oppvarmingen. Det amerikanske miljøvernsdepartementet har egne nettsider om klimaforandringer, og også barnesider med mer bilder og mindre tekst. Det går nesten ikke en søndag uten at Wikipedia nevnes; ei heller denne søndagen - har du lyst til å lese litt om global oppvarming på norsk, har den norske versjonen av leksikonet en fin side om temaet.

Apropos global oppvarming, kom også Al Gore for kort tid siden med sine betraktninger i filmen "En ubehagelig sannhet", og er du lysten på å se flere filmer med miljørelatert innhold, kan jeg anbefale en tur til verdens beste filmside. Der kan du nemlig søke etter alle filmer som er merket med et besemt nøkkelord, for eksempel forurensing (pollution), miljø (environment) eller naturkatastrofe (natural disaster).

Hvordan ligger det så an i Norge? Det kan du sjekke ut på senorge.no, som gir en grafisk fremstilling av en rekke vær- og klimaparametere. I løpet av 70 år, for eksempel, beregnes det at snømengden blir redusert med så mye som 80% på vestlandet. Sjekk også ut Statens forurensingstilsyn sine sider om miljøstatus i Norge; en svært omfattende analyse av alt fra sur nedbør til truede arter.

Søndagssurfen: Miljø


Er du mer interessert i hvordan været blir den neste uka enn hvordan det blir de neste 70 åra, finnes det selvsagt drøssevis av værtjenester på nettet. Ikke uventende er det de store avisene som stikker seg frem her, men også Meteorologisk institutt legger ut værvarsler både for i dag, i morgen og dagene fremover, og tilbyr satelittkart, integrasjon mot Google earth og andre småfinesser. Skal du reise bort, finnes det også store internasjonale tjenester - Yahoo! Weather og The weather channel er blant de største aktørene.

Søndagssurfen: Miljø


Med andre ord - det ser ikke helt lyst ut med mindre vi gjør noe med det. Så - hva gjør vi? Tenker at politikerne får fikse biffen, hopper til neste artikkel og drikker opp kaffen? Sannsyligvis.

Hvis du fortsatt henger med, betyr det at du muligens har tro på at du kan gjøre noe selv, og det kan du. Du kan for eksempel være med å bidra til at energibehovet reduseres? Enøkguiden og nettstedet Grønn hverdag gir en hel del nyttige sparetips, som i tillegg vil gi deg lavere strømregninger og mer penger i kassa til andre ting. For eksempel en klimabillett neste gang du skal ut å reise - hørte jeg "to fluer i en smekk"?

Søndagssurfen: Miljø


Ble du virkelig inspirert, finnes det en drøss av organisasjoner du kan melde deg inn i. Bellona, Natur og ungdom, World wildlife fund, Norges naturvernsforbund, Greenpeace og mange flere har informasjon på sine respektive nettsider.

God søndag!

Se tidligere søndagssurf-artikler!