Søndagssurfen: Datasikkerhet

Hvorfor ikke bruke dagen i dag til å oppgradere sikkerheten litt på PCen? Vi ser hva vi finner på nettet.

Det blir viktigere og viktigere med sikkerhet - stadig flere virus dukker opp, og det avdekkes sikkerhetshull både i nettlesere og andre programmer som gjør at hackere og andre kan utnytte din maskin. Som en "bonus" blir harddisken fylt opp med flere og flere ting du ikke vil skal bli borte, og både musikksamlinga, fotoalbum og dokumenter er svært trist å miste.

Søndagssurfen: Datasikkerhet


For min egen del fikk jeg smake litt av det her om dagen da jeg skulle oppgradere Windows til Media Center Edition. Oppgraderingsinstallasjonen klikket midtveis og hoppet plutselig fra "28 minutes remaining" til "14 minutes remaining", og da skjønner man kjapt at noe kommer til å gå galt. Og jada, nå vil ikke Windows starte, og jeg er også så heldig at ikke en gang installasjons-CDen kommer frem til der man kan trykke repair.

Hadde jeg bare hørt på sjefen! Da hadde jeg selvsagt installert Rollback RX slik at jeg lett kunne ha rullet tilbake og lett litt mer på Google før jeg hadde funnet ut at mange andre har hatt trøbbel med MCE-oppgradering og at jeg nok burde sørge for å ta en ren installasjon.

Det kunne imidlertid ha gått verre. Nå har jeg nettopp kjøpt en ny harddisk og kan derfor kjøre en clean installasjon på den nye disken og kopiere over det viktige fra den gamle. Verre hadde det vært med et fullstendig havari, og du kan fort sitte med skjegget i postkassa om du ikke har sørget for å ta vare på det som er mest kjært. Ta derfor backup regelmessig! I denne artikkelen finner du en del informasjon om hvordan du bør gå frem. Hvis du er Windowsbruker kan du for eksempel bruke Microsofts eget SyncToy som gjør at du kan sette opp rutinemessig backup.

Søndagssurfen: Datasikkerhet


Surfing er ikke sikkert lenger, spesielt dersom du bruker Internet Explorer. Siden den er såpass tett integrert med operativsystemet og det stadig blir funnet nye sikkerhetshull, skal det ikke mer til enn å surfe borti feil websider før uhumskheter kan ha blitt installert på harddisken. Disse såkalte "adware"-programmene ligger som regel og kjører i bakgrunnen, og kan være alt fra irriterende (men nokså uskyldige) reklameutskytere til mer alvorlige tasteloggere som registrerer alt du taster inn av passord og koder til nettbank etc.

Du kan selvsagt minske risikoen ved å installere en annen populær nettleser, som for eksempel Opera eller Firefox, men pass også på å gjøre rent det som måtte befinne seg av dritt på maskinen. Populære programmer er SpyBot, Microsoft Windows Defender eller Ad-aware. Vi har også en fin artikkel om temaet som er verdt å lese.

Virus er et annet problem. Igjen kan det komme av sikkerhetsproblemer i programmer du bruker eller ukritisk nedlasting, trykking på lenker og åpning av vedlegg. Mens mange antivirusprogrammer gjerne koster flere hundrelapper i tillegg til en abonnementskostnad, finnes det også gratisløsninger. To av de mest populære er AVG Antivirus og Avast home.

Søndagssurfen: Datasikkerhet


Hvis ikke du har en god brannmur mellom PCen og Internett, kan du installere en brannmur på PCen din. En veldig populær gratisløsning er ZoneAlarm, som kan lastes ned gratis fra denne siden. Vi har også omtalt en tidligere utgave av programmet her.


Men, det er ikke bare på Internett det finnes folk du vil skjerme ditt privatliv fra. Noen ganger kan det være greit å ta en surfetur i fred uten at andre trenger å se hvilke sider du har besøkt, og da kan CleanCache være et nyttig remedie, eller Distrust-pluginet hvis du bruker FireFox. Skal barna låne PCen kan det også være greit å innsnevre rettighetene deres, for eksempel ved å bruke Magic Desktop som gir deg en barnevennlig PC uten rom for å ødelegge noe.

God søndag!