Søndagssurfen: Barn

Søndagssurfen: Barn

Å ha barn er ikke bare-bare. Det skal kjøpes inn klær og leker, man må finne barnevennlige feriesteder, fortelle om bier og blomster og faktisk være i stand til å finne på noe på en regnværssøndag.

Publisert
Sist oppdatert

En strek vises i ruta på gravidietstesten, og fra det øyeblikket er ditt liv forandret for alltid. Nå er det bare måneder igjen til dere blir en til, og plutselig må man forberede hjemmet til å ta imot nykomlingen. Og det er ikke rent lite man trenger – seng, vogn, babyklær, bleier, gulpekluter, tisselaken og Gud vet hva. Heldigvis er det flere som er i samme situasjon, og på forumet til Barn i magen er det mulig å få svar på det meste av det du måtte lure på. Riktignok er det mest for jenter, og for den vordende faren er det kanskje bedre å henge på Pappanettet, Snart pappa eller Verdens beste pappa. Du finner også mange bøker om det å bli foreldre, blant annet denne, som undertegnede leste med stor entusiasme et drøyt halvår siden.

Hva skal så barnet hete? Nei, si det – vil du hive deg på trenden og velge et motenavn eller lete etter en outsider? På SSBs navnesider finner du statistikk på hvilke navn som er i skuddet, og du kan også gå inn på hvert enkelt navn for å se en graf over når de var mest populære.

Poden må naturligvis også ha noen klær, og hvis du er lei av alle de lyseblå og rosa plaggene hos Hennes & Mauritz (eller bare er en av dem som skal kjøpe gave og vil skille deg litt ut), kan nettet være et bra sted å lete etter noe litt spesielt. Det finnes nemlig flust av butikker som selger klær til barn - prøv for eksempel Frosk i hagen eller Virrevapp. Er du heldig og bor i nærheten av Sverige, kan du ty til Poste restante-trikset og handle fra europeiske nettbutikker uten at det koster skjorta. Da blir det fort litt mer å velge mellom, og her i huset har for eksempel busigt.se og Prinsessebutikken.dk vært behjelpelige med å fylle kommodeskuffer med innhold.

Søndagssurfen: Barn


Når barna blir noe eldre, er det ekstra stas med litt ferie. Her i Norden finnes det mang en fornøyelsespark, og flere av disse har også nettsider der det går an å få informasjon om priser, åpningstider, attraksjoner, overnattingsmuligheter etc. Sjekk for eksempel ut Tivoli i København, Liseberg, Tusenfryd, Hunderfossen familiepark, Skara Sommarland, Dyrehavsbakken eller Mummiverden. Er feriebudsjettet ekstra stort i år, går turen kanskje til EuroDisney eller Universal Studios Islands of Adventure?

Medier gjør inntrykk; også på barn, og når minstemann har blitt så gammel at han skal slippes løs på Internett, kan det være greit å stille litt forberedt. Barnevakten.no tilbyr gode råd om barn og medier, og det gjør også nettstedet SAFT (safety, awareness, facts and tools). Kanskje kan datamaskinen også brukes til å lære noe nytt? Det finnes drøssevis av barnetitler til PCen, og mange av dem er det faktisk mulig å låne; for eksempel på Deichmanske biblioteks barneavdeling. Dessuten finnes det nettsteder som tar sikte på å spre kunnskap til den yngre generasjonen, som for eksempel nettsidene til Newton på NRK.

Selvsagt finner du også spill og underholdning for barn på nettet, som du for eksempel finner på Dinolife eller Popit.no. Sjekk også ut NRKs egne hjemmesider for barn.

Søndagssurfen: Barn


Barn liker å utforske, og for å forhindre at denne trangen går ut over PCens ve og vel, kan det være greit å innsnevre barnas rettigheter til å slette filer og starte programmer. En av de mest populære programvareløsningene heter Magic Desktop, og har du ADSL fra Telenor er det godt mulig at det allerede er inkludert i abonnementet. Programmet tilbyr blant annet et enkelt og morsomt utseende på ”Windows”, det har et filter som gjør at du på forhånd kan godkjenne hvilke nettsteder som er lov å besøke, et utvalg av morsomme spill og foreldrekontrollert epostleser.

Tips: Ikke gi ungene tusj til jul!
Tips: Ikke gi ungene tusj til jul! Vis mer


Blir det for mye tid foran PC eller TV, er det greit å komme seg litt ut. Her finner du idéer til en del uteleker og her finner du aktiviteter for hele familien, i hvert fall de som bor i Osloområdet.

Det å få barn kan være en prøvelse, og for å unngå å havne i skilsmissestatistikken er det viktig å skape et godt miljø på hjemmebane. Også her er nettet behjelpelig, og Aftenpostens Famlab byr både på artikler, diskusjoner og nettkurs.


PS! Skulle du trenge PCen selv og det er dårlig vær ute, kan TV-spill være tingen. Enkelte synes det er kjempestas! Husk at det også kan være kos å få fire i slengen, og at du selv må passe på dersom du fortsatt har lyst til å vente litt.

God søndag!

(Bruk gjerne debatten under dersom du har flere interessante barnelinker å dele med oss andre.)

[Ugjyldig objekt (debatt)]


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer