Sommertilbud på PCer

I det elendige sommerværet dukker det naturlig nok opp annonser med svært gode tilbud på badedrakter og håndklær. Men det annonseres også gode tilbud på PCer, både bærbare og stasjonære. Er det kanskje lurt å la feriepengene fare og slå til nå? DinSide Data hjelper deg med vurderingene.

I mange bransjer er sommeren en periode hvor salgskurvene når bunnen. Derfor ser vi ofte tilbud og kampanjer på kurante produkter, så hvis du har feriepenger til overs, kan det være gode muligheter for et varp.

Men tilbudene består gjerne av en blanding av både kurante og mindre kurante varer. Derfor kan det være lurt å være ekstra påpasselig så du ikke kjøper katta i sekken. Vi skal her se på et par ting du bør være oppmerksom på.

På vei ut

Når høsten kommer lanseres gjerne nye modeller litt ute i sesongen. Derfor må de gamle modellene selges ut i løpet av sommeren for å gi lagerplass og likvide midler til nye innkjøp. Dette kan være den beste tiden for å få mest for pengene: Du får det nest nyeste til lavest pris og samtidig full garanti fra leverandøren.

Det du må være oppmerksom på, er om det virkelig er det nest nyeste som tilbys. Noen ganger kan det være enda eldre maskiner som selges, og da vil som regel ikke levetiden og nytteverdien være på høyden. Prisen bør i slike tilfeller være vesentlig lavere enn både de nyeste og nest nyeste modellene.

Vi har sett annonser for bærbare PCer under 10.000 inkludert moms. Dette er kjente merker med 150 MHz Pentium MMX-prosessor som tidligere lå på rundt 15.000 pluss moms. Dette kan være et godt valg hvis modellen ellers er et riktig valg med hensyn til størrelse, vekt og ytelse. For epost, skriving og andre enkle oppgaver på reiser er dette absolutt til å leve med.

Vi har også sett annonser for komplette stasjonære PCer med Pentium MMX 233 MHz prosessor, skjerm og fargeskriver til under 8.000 kroner inkludert moms. Dette er også en helt kurant hjemmemaskin for de aller fleste som ikke er PC-friker.

Begge disse maskintypene selges ut billig fordi de er basert på teknologi som er i ferd med å forsvinne. Intel slutter å produsere Pentium MMX både for bærbare og stasjonære maskiner, og prisene på Pentium II for begge disse maskintypene vil falle ytterligere i pris i løpet av høsten. Men disse vil neppe bli så rimelige som de eksemplene vi har nevnt, i hvert fall ikke før neste sommer.

Plassmangel

Maskiner som selges ut til bunnpriser har som regel bare et minimum av minne og diskplass. Eksemplene over ble begge annonsert med 16 MB minne, som er akkurat nok til å laste inn Windows. Når du starter et program, må Windows snart begynne å jobbe med virtuelt minne og harddisken får det travelt.

Derfor bør du samtidig be om et godt tilbud på 32, 48 eller 64 MB minne, gjerne ferdig installert, før du bestemmer deg for å slå til. Som vi skrev om tidligere denne uken, er også minneprisene lavere enn noensinne, så les vår artikkel Minne til bunnpris før du drar på handletur.

Om harddisken er for liten avhenger selvfølgelig av bruken. Dette er mest kritisk på en bærbar maskin, da det som regel ikke er så enkelt å skifte ut denne. På en stasjonær maskin er det imidlertid rimelig enkelt å installere en ekstra disk.

Derfor bør du også undersøke hvilke reelle muligheter du har til å utvide diskplassen, spesielt på den bærbare maskinen. Sjekk hva det koster å sette inn disker som er både dobbelt så store og fire ganger så store.

Du kan egentlig aldri ha for mye minne eller for stor disk. I virkeligheten brukes alltid den plassen som er til rådighet.