Sommeropprydding på PC-en

Kjeder du deg i sommerværet? Hvorfor ikke bruke en time eller to på rydde på PC-en?

De fleste spørsmålene Datadoktoren får dreier seg om at PC-en starter tregt, har blitt treg eller at den oppfører seg "rart". Siden det er svært sjelden at dette skyldes feil i maskinvaren er det programvaren som må under lupen. Det vil si at man må rydde på harddiskene, og her finnes det gode verktøy.

I tillegg fylles diskene alltid opp av filer du egentlig ikke trenger, og Windows gir deg minimalt med hjelp til å finne de store plasstyvene.

Og i tillegg kan du regne med at du sitter med flere eksemplarer av en god del filer som tar opp unødvendig plass.

Tar du tak i dette får du en PC som blir omtrent som ny! Her er verktøyene du trenger:

Byråkrati og virkelighet

Datamaskiner kan være veldig effektive og utføre milloner av oppgaver på et sekund. Men hvis oppgavene ikke er tilrettelagt og manglende data gjør at resultatene blir meningsløse stanger den hodet umiddelbart i veggen og kaster bort mye tid på å prøve om og om igjen. Det er dette som skjer når maskinen "henger" og du får beskjed om at "programmet ikke svarer".

Det er slikt som skjer når oppgavestrukturen blir delt opp i mange adskilte ansvarsområder og den interne kommunikasjonen ikke henger med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I større bedrifter og offentlig sektor leier man inn konsulenter for å ta seg av slikt, noe som vanligvis gjør at alt blir enda mer komplisert, dyrere og mindre effektivt.

CrapCleaner

På PCen har vi derimot kraftigere verktøy, som tar ondet ved roten. Det ryddes opp i databasen som styrer programmene og hvilke resurser de trenger, det slettes unødvendige oppsett og instruksjoner, konfigurasjonsfiler og annet skrot fra programmer som ikke lenger er installert på maskinen osv.

Et av de mest populære programmene som rydder opp er CCleaner også kjent som CrapCleaner.

Sommeropprydding på PC-en


Vi har skrevet om dette programmet tidligere, blant annet i denne artikkelen.

Vi siterer kollega Loftås:
«Du gir i praksis Windows en rundvask, for å si det enkelt. Brukergrensesnittet er enkelt og oversiktlig, og CCleaner støtter en rekke vanlige Windows-programmer som Microsoft Office, Messenger, Windows Media Player, Nero Burning ROM, Firefox og Internet Explorer, Adobe Acrobat, bare for å nevne noen, og selvfølgelig tar den med seg Papirkurven i Windows i samme slengen. Rundvask er rundvask.»

CCleaner er gratis og du kan laste det ned her.

Men hva med diskplassen?

At du får ryddet opp i administrasjonen er en god ting, men regn med at lageret også trenger en opprydding - vi snakker om harddiskene dine.

Men hva er det som tar plass?

Heldigvis finnes det programmer som analyserer harddiskene dine og lager en grafisk framstilling av plassbruken.

Hvilken framstilling som er best kan man diskutere, men vi har funnet to varianter som begge har sine gode sider.

SpaceMonger er en klassiker. Den viser innholdet disken i et vindu, delt inn i forskjellige områder etter filstrukturen og filstørrelsen. Du ser med et øyekast hva som tar plass og kan eventuelt slette filene direkte.

En gratis versjon finner du her. En mer avansert versjon som koster penger finner du her.

En annen variant er Scanner, som viser filoversikten på en helt annen måte. Det er en variant av kakediagram, men brutt opp etter som hvor mange nivåer filene er organisert i.

Sommeropprydding på PC-en


Scanner kan du laste ned her.

Det finnes flere diskverktøy, vi har skrevet om dem i denne artikkelen og flere gode brukertips finner du i debatten under.

Flere like filer?
Flere like filer?
Flere like filer?

At du sitter med flere kopier av de samme filene er svært vanlig. Du kan ha glemt at du allerede har overført bildene på minnekortet, at du har lastet ned de samme filene, eller rett og slett lagret på nytt sted uten å slette de gamle.

Da kommer et annet verktøy til nytte, et program som finner duplikater av filene dine.

Det finnes flere, og mange koster penger. Et gratis program som fungerer på din PC, men ikke på nettverksdisker er Easy Duplicate Finder.

Programmet skanner diskene og finner like filer. Du må selv slette flene, og er du usikker kan du heller velge å endre navn på filene i stedet, slik at du kan sjekke grundigere om det faktisk er to eksemplarer av samme fil, eller bare et utrolig sammentreff...

Sommeropprydding på PC-en


Velger du å sjekke alt som ligger på disken bruker programmet langt tid på å gå gjennom alt og få oversikt. Men du kan også begrense søket til å ikke bry seg om små filer, veldig store filer eller bare sjekke visse filmapper.

Programmet kan du laste ned her.

Andre syndere

Et problem for mange er at PC-en bruker lang tid på oppstart. Dette skyldes ofte at det brukes lang tid på å generere og sjekke filer for Systemoppretting. Hvis du har et ellers friskt system kan du slå av denne funksjonen slik at disse gjenopprettingsfilene blir slettet. Så kan du slå på funksjonen igjen etterpå.

Detaljer om hvordan du går fram finner du hos Microsoft for XP, for Vista og for Windows 7.

Mens vi er inne på dette med System, spanderer du litt av feriepengene på en SSD-disk får du "en ny PC". Les vår test her.

Vi oppfordrer som alltid våre lesere til å bidra med egne tips og erfaringer i vårt forum!

(Oppdatert 5. juli 2010)