Sommerens beste bærbare

DinSide har testet mer enn to bærbare maskiner i måneden til nå i år. Her er de vi synes er best, hva du må passe på når du kjøper, og hva du burde følge med på i tiden som kommer.

Bærbare PCer blir bare billigere og billigere - og nå selges det flere bærbare enn stasjonære for første gang. DinSide Data tester stadig nye bærbare maskiner, plattformer og prosessorer - og to ganger i året gjør vi også opp status.

Som vanlig er oversikten preget av kompromisser - du kan ikke få topp ytelse og topp batterilevetid, eller minst vekt og størst ytelse og beste filmopplevelse.

Sommerens beste bærbare:

Min neste PC blir (Avsluttet)
Bærbar(71%) 1027
Stasjonær(15%) 216
Vektløs...(14%) 206
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Størrelse, ytelse og batterilevetid er de viktigste kriteriene når vi tester maskiner, men forskjellige behov gjør også at akkurat du vil velge et annet system naboen. Derfor deler vi inn i kategorier; fra billig til dyr, fra lett til tung og fra mange til få egenskaper.

Vi gjør imidlertid mer enn å bare teste - vi registrerer svært mange detaljer om PCene som har vært innom laboratoriet vårt; og du kan selv velge hvilke som er viktige i Produktvelgeren vår. Samtlige tester er tilgjengelige på testhovedsiden for 2005.

Den billige


Fokuset på billige maskiner faller sammen med at mange mener at vi har nådd et "godt nok"-nivå på selv de dårligst utstyrte maskinene på markedet. Alle maskinene i dette segmentet har minst 256 MB minne og prosessorer på over 1 GHz - som er mer enn nok til å gjøre enkle kontoroppgaver.

I Pristesten på våren gikk HP av med seieren for nx6110 som den beste billigmaskinen, og det er den fortsatt. Vi tok imidlertid HP Pavillion ZE2109 inn til test ettersom den passer bedre til multimedieoppgaver, og vi ble imponert nok til å anbefale den til de som ønsker en billig men god PC til hjemmet.

Se opp for: Bredskjermer blir stadig mer populære, og snart kommer det enda lettere maskiner i denne prisklassen - med skjermer ned til 12 tommer (og vekt under 2,5 kilo). Pass også på at du får med trådløst nettverk, som burde være et minstekrav for selv brukte PCer.

Den kraftige


Den første Sonoma-modellen vi testet er fortsatt den kraftigste med mobil prosessor; Fujitsu Siemens Lifebook E8020 registrerte 4127 poeng i PCMark 04 og har ikke blitt slått siden - bortsett fra av Desktoperstatterne som ikke har mobilprosessorer. E8020 kom fra dag én med Pentium M-prosessor på over 2 GHz, og denne kan fort slå en 3 GHz desktop-prosessor på enkelte oppgaver.

Vil du ha den mest oppdaterte grafikken, er antakelig ikke dette maskinen for deg. Selv om X600-grafikken fra ATI er mer enn nok for enkle 3D-spill, har vi sett en liten revolusjon med de bærbare grafikkortene fra Nvidia i dette halvåret. For eksempel Whitebox 1559 bruker GeForce 6600 Go-kortet, og vinner enkelt på 3D-spill.

Maskinene her koster imidlertid ofte flesk - og rå ytelse går fort på bekostning av både vekt, batterilevetid og ikke minst størrelse; regn med en maskin som veier minst tre kilo.

Se opp for: Større harddisker og Raid-konfigurasjoner kommer mer og mer i denne klassen. Med Raid kan maskinene dele skriving og lesing av data på disker - og få langt bedre ytelse. Det jobbes også med ny bateriteknologi som bruker etanol-lignende væske og dermed kan fylles opp ved ved behov i stedet for å plugges inn i veggkontakten. Turion 64 fra AMD kan også komme i versjoner med Pentium M-aktig ytelse. Inntil videre bør du sørge for at råskinnet du vil ha har den siste Centrino-generasjonern (Sonoma/Alviso).

Den lille


Den beste minste maskinen vi har testet til nå er Dell Latitude D410 - som også har en rimelig hyggelig pris, god ytelse og mange porter og egenskaper. Dessverre bruker Latitude D410 en portreplikator for å spille optiske plater og for å få tilgang til et "normalt" antall porter.

Kompromissene i denne klassen går på tykkelse, batterilevetid og egenskaper. Den maskinen som balanserer dette best, og samtidig har innebygd optisk drivverk er Fujitsu Siemens P7010, som vi testet i fjor. Det eneste problemet med denne er mangelen på fullstørrelses tastatur - som finnes i Dells D410.

Vi har også tittet på Apples 12-tommers PowerBook - som du absolutt burde vurdere dersom spilling og spesifikke Windows-programmer ikke er nødvendig. Denne har god batterilevetid, fullt tastatur og de aller fleste siste teknologiene - men er ikke det beste kjøpet mens vi venter på Centrino-versjonen.

Se opp for: Ny batteriteknologi kan snu hele denne kategorien på hodet. ULV-prosessorer; Ultra Low Voltage betyr også ofte ultra lav ytelse - men vi venter fortsatt på Sonoma-versjonen av ULV-ene til Intel. Disse kan kanskje gjøre noe med ytelsen. Manglende funksjoner kjennetegner ofte ultraportable maskiner, men det er ingen grunn til å leve med begrenset funksjonalitet bare fordi maskinen er liten.

Den store


Store maskiner - desktoperstattere - veier gjerne over fem kilo og har batterilevetid på rundt en time. De er slepbare, men har til gjengjeld en ytelse på nivå med de beste stasjonære maskinene. Vår test av superbærbare desktoperstattere tok for seg hva du kan vente av slike maskiner, og vår konklusjon var at Whitebox CL 4.6 var den beste - selv om det var trangt på målstreken.

Multimediemaskinene faller også inn i denne kategorien. Dette er maskiner som egentlig er mobile multimediesentre, har TV-mottaker med tidsskiftings- og opptaksmuligheter - og gjerne også 17-tommers skjerm. De har typisk også fjernkontroll og kontrastbelegg på skjermen. Den beste vi har sett til nå er den samme som skapte kategorien; Toshibas Qosmio.

Se opp for: Enda bedre skjermer kan hviske ut linjen mellom multimediebærbare og desktoperstatterne. Ny batteriteknologi kan endre forholdene også her, og bedre prosessorer i de andre kategoriene burde kunne gjøre denne kategorien overflødig. Også mindre maskiner kommer nå ofte med 2 Ghz-prosessorer, fjernkontroller, kontrastbelegg og TV-mottakere. Trenger du virkelig 17 tommer? Det kan heller ikke gå særlig lang tid før prisene faller og større aktører melder seg, slik at superbærbare blir vanligere og biligere.

Allrounderen


Hva er en perfekt bærbar? Det er det umulig å svare fullstendig på, men vi vil påstå at det nok er en som inneholder elementer fra alle kategoriene vi har listet over. Den må være både kraftig og liten, rimelig og stor - uten å kompromisse på batterilevetid eller vekt.

Allrounderne har gjerne 14- til 15-tommers skjerm, fullstendige multimedieegenskaper (men ofte ikke TV-mottaker). De har også tastatur i full størrelse og veier under tre kilo. Samtidig skal veien opp til stasjonære maskiner være rimelig kort - og skjermen skal være god nok til å holde seg mot TV-apparatet i stuen. Trådløse nettverk via bluetooth og WLAN er en selvfløge, akkurat som TV-utgang, skikkelig grafikk og god batterilevetid.

Dessverre finnes ingen perfekt maskin; men vi vil like gjerne fremheve to av de beste allrounderne vi har testet til nå - IBMs Thinkpad T43 og Acer Ferrari 4000. Apple lager også bærbare som absolutt hører hjemme i toppen av denne klassen.

Se opp for: Billigere komponenter og sammenfallende behov gjør at flere maskiner får likere egenskaper - og at allournderen snart blir en fullverdig multimediemaskin. Vi får også utbyttbare grafikkort og ellers oppgraderbare maskiner i denne klassen - der du får det du betaler for; som fort blir ganske mye. Bredskjemer vil også bli standard etter hvert.

Hva kan vi vente oss?

Sommerens beste bærbare:

Min neste PC blir (Avsluttet)
Bærbar(71%) 1027
Stasjonær(15%) 216
Vektløs...(14%) 206
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I år har det blitt mer eller mindre standard med minnekortleser, DVD-brenner og bredskjerm i de fleste modellene vi har testet. I tiden som kommer venter vi på brenselcellebatterier som kan fylles opp med væske som du får kjøpt i kiosken. Snart kommer også Wimax-teknologien til å bli standard i de dyreste PCene, en teknologi som lover megabit-hastigheter på internett-oppkoblingen og kan konkurrere med 3G-telefoni på sikt.

Samtidig får de bærbare PCene dobbelkjerneprosessorer; Intels veikart sier at vi kan få dette allerede neste år - og AMD er som vanlig ikke langt unna. I mellomtiden kan vi håpe på at Pentium M kanskje får HyperThreading - teknologien som lurer Windows til å tro at det kan gjøre to ting på en gang.

Både mobiltelefoner og MP3-spillere har lenge hatt gode muligheter til å tilpasse designen til brukeren. Før året er omme kommer dette også til bærbare PCer. Vil du ha en annen farge på topplokket, din egen logo - eller kanskje et bilde? Om kort tid får du en PC som ser ut akkurat slik du ønsker. Så får du heller leve med det hvis du endrer mening noen måneder senere :)