Solu – en ny måte å tenke PC på

Lomme-PC du kan bruke både på farten og tilkoblet skjerm og tastatur.

<strong>EN PC:</strong> Solu er en PC du både kan bruke på farten, eller ved å koble den til ekstern skjerm og tastatur. Foto: SOLU
EN PC: Solu er en PC du både kan bruke på farten, eller ved å koble den til ekstern skjerm og tastatur. Foto: SOLUVis mer

Den tradisjonelle PC-en har fått mang en utfordrer de siste årene. Nå får du kjøpt PC-er på størrelse med en USB-minnepinne som kan stikkes direkte inn i en TV, og når Windows 10 rulles ut på mobiltelefoner denne høsten, kan man også koble til skjerm, mus og tastatur og bruke den som en mer tradisjonell PC.

LES MER: Nå gjør de telefonen til en PC

Friskt pust fra Finland

Kickstarter-prosjektet Solu sikter også på å utfordre den tradisjonelle PC-en, men ikke bare med tanke på formfaktor - operativsystemet er nemlig inspirert av strukturen på den menneskelige hjernen som gir et fullstendig annerledes grensesnitt enn hva man er vant til fra tradisjonelle maskiner.

INGEN VINDUER: De fleste vil nok finne SoluOS ganske annerledes enn hva de er vant med. Foto: SOLU
INGEN VINDUER: De fleste vil nok finne SoluOS ganske annerledes enn hva de er vant med. Foto: SOLU Vis mer


Tanken er nemlig at alt innhold du skaper er organisert i prosjekter, der relatert informasjon samles. Altså er det ingen filer eller mapper å forholde seg til.

Alt du foretar deg på denne maskinen blir kryptert og sikkerhetskopiert til nettskyen. Dermed er det ingen krise om du mister selve enheten – ved å kjøpe en ny vil du raskt være oppe og gå igjen.

SOM STYREFLATE: Kobler du Solu til en ekstern skjerm, kan du bruke selve enheten som styreflate. Foto: SOLU
SOM STYREFLATE: Kobler du Solu til en ekstern skjerm, kan du bruke selve enheten som styreflate. Foto: SOLU Vis mer


LES OGSÅ: Nå tilbyr Google ubegrenset lagringsplass til bildene dine

Fungerer også som styreflate

Solu er en ytterst bærbar enhet som du kan bruke på farten. Den måler 10x10 centimeter og er 13 millimeter tykk, med en 3,2 tommer kvadratisk skjerm som har oppløsning på 1440x1440 piksler; altså med en pikseltetthet på 450 per tomme.

Skjermen er berøringsfølsom, og om du kobler den til en ekstern skjerm, kan du bruke Solu som styreflate når du jobber. På innsiden sitter det en firekjernet Nvidia-prosessor, 4GB arbeidsminne (RAM) og 32GB lagringsminne.

Operativsystemet, SoluOS, vil vi anta å være basert på Linux. I prosjektbeskrivelsen står det dessuten at Solu vil kunne kjøre Android-apper.

PEN: Solu-enheten måler 10x10cm og er 1,3cm tykk. Sidekantene er laget av ekte tre. Foto: SOLU
PEN: Solu-enheten måler 10x10cm og er 1,3cm tykk. Sidekantene er laget av ekte tre. Foto: SOLU Vis mer


PC med abonnement

Litt interessant er hvordan Solu har valgt å prise produktet. De sikter nemlig på at man i tillegg til å kjøpe produktet vil betale et fast abonnement på 20 euro i måneden (184 kroner med dagens kurs), som da gir full tilgang til alle apper som lages for plattformen og alt man trenger av lagringsplass i nettskyen.

Altså vil det ikke være slik at man kjøper programmer enkeltvis, men dersom man bruker programmer fra tredjeparter, vil de få sin del av abonnementsbetalingen basert på hvor mye appene brukes og hvor viktige brukerne anser dem å være.

Under ser du en video der grunnlegger Kristoffer Lawson presenterer produktet:

Folkefinansisering

Solu er lansert som et folkefinanseringsprosjekt på Kickstarter. I skrivende stund må man støtte prosjektet med 349 euro (altså over 3.000 kroner) for å få et eksemplar av produktet når det er ferdigstilt, inkludert tre måneders abonnement på tjenesten.

Vær dog oppmerksom på at du ikke kjøper produktet om du støtter det på Kickstarter og lignende tjenester, men bidrar med finansering slik at skaperne får muligheten til å fullføre det. Det er dog en risiko for at produktet ikke blir helt som forespeilet, at det blir forsinket eller at det ikke blir noe av i det hele tatt, så vårt generelle råd er at du ikke bruker penger du ikke har råd til å tape på slike ting.

LES OGSÅ: Penger ut av vinduet? Våre Kickstarter-erfaringer

Skaperne bak Solu har bedt om 200.000 euro fra Kickstarter-brukerne og har allerede klart å hanke inn 150.000 i løpet av fem dager. Mye tyder derfor på at de når finanseringsmålet sitt, med en kampanjeperiode på 30 dager.

Mer informasjon finner du på Solus Kickstarter-side.

Hva synes du om denne måten å jobbe på? Vi hører fra deg i kommentarfeltet under.