Søkemotoren som kategoriserer

Clusty er søkemotoren som gir deg resultatene etter emner - som lages mens du søker. Men er den god nok å detronisere Google?

Clusty.com jobber nemlig med "knipper" - eller "clusters" som de kalles på engelsk. Når du foretar et søk, henter motoren automatisk inn resultatene fra en rekke forskjellige søkemotorer, og presenterer dem til deg etter emner.

Dermed hermer motoren etter metode som de flestes hjerner bruker - og forsøker automatisk å skape orden av kaoset på nettet. Dessuten er det slik de fleste temaer er organisert allerede, i følge eieren Vivisimo.

Lovende, men ikke perfekt

Et kjapt søk etter Kafka faller for eksempel inn i emnene "litteratur," "tjekkisk," "oversatt" og så videre. Det at "anmeldelser" og "biografier" mangler fra listen kan skyldes at Clusty er i en slags evig beta - og antakelig aldri blir ferdig.

Uansett vil det ofte være slik at mange nettsider omtaler enkelte aspekter av et emne. Søker du etter Oslo er du kanskje bare interessert i "restauranter i Oslo," og da kan du klikke på det emnet for å slippe resten - i hvert fall i teorien.

Dessverre ser det ikke ut til å fungerer særlig godt i praksis. Clusty er ikke bedre på å dele inn i emner enn det vi kan vente oss av en eksperimentell søkemotor. Vi får ikke noen restauranter eller kinoer som emne på Oslo-søket vårt, mens Google er klar med kart og informasjon på to sekunder.

Med Clustys forhåndsvisning trenger du ikke forlate søkesiden
Med Clustys forhåndsvisning trenger du ikke forlate søkesiden
Vis mer


Søker på søkemotorene

Clusty er en "meta"-søkemotor som ikke går ut og leter på nettet av egen maskin, men i stedet søker på de andre søkemotorene for deg. For ikke lenge siden var dette en populær måte å navigere mellom søkemotorene på.

"Norske" Yagoohoogle er et godt eksempel; men når det kommer til motorer som presenterer resultatene i egen drakt (med klar kildehenvisning) er det ikke alle som vil være med. Googles resultater er for eksempel ikke på Clustys lister, selv om det er praktisk med resultater fra Wikipedia. Andre motorer som Clusty bruker er - Looksmart, Wisenut, MSN Search, Ask Jeeves og GigaBlast.

Noen bedre enn Google?

Det virker også som om Google leder på resultatsidene også - med nesten 17 millioner sider om Oslo. Clusty gav oss bare litt over 9 millioner - som vil si at nesten halvparten av nettet har forsvunnet.

Men for all del; Clusty er betaprogramvare, og tanken synes vi er veldig god. Med litt mer utvikling og tid på seg, kan dette absolutt bli spennende! I dag fungerer den mest som en titt på hvor avansert maskinintelligensen har blitt; som kanskje vil gjøre en og annen litt lettet :)

Har du noen forslag til alternative søkemotorer? Del dem med oss i diskusjonsforumet under!