Søke etter personer i bilder

Tusener av bilder og bare et par av dem er av oldemor, men hvilke? Slik tagger du bildene med personinformasjon.

Å finne en bestemt person i et bildegalleri med tusenvis av bilder, kan være en utfordring. Hadde det ikke vært greit om du kunne indeksert bildene basert på hvem som var med på bildet, for deretter å kunne velge bare å se bilder der oldemor er med?

Photoshop Elements har faktisk støtte for dette. Du kan tagge bilder både med navn på personer, steder, hendelser og andre ting; det være seg om du er glad i å ta solnedgangbilder og tagge dem med at det er en solnedgang, eller for eksempel tagge alle kveldsbilder.

For å tagge personer kan du bruke verktøyet Face tagging. Åpne først organizer-biten av Photoshop Elements, hvor du får en oversikt over alle bilder i arkivet. Bla deg frem til bildene du ønsker å tagge, merk de aktuelle bildene og trykk på knappen for face tracking (se bildet under med rød markering på face tracker-knappen).

Søke etter personer i bilder


Nå åpner det seg et nytt vindu. En algoritme i programmet analyserer bildene som er valgt, og trekker ut et lite utsnitt av alle ansikter den finner. Faktisk er algoritmen ganske god, og selv om personene ses fra litt skrå vinkel, klarer programmet som oftest å se at det er en person det er snakk om.

Via new-knappen på høyre side kan du opprette nye tagger, kategorier og underkategorier - funksjonaliteten er ganske intuitiv. I mitt tilfelle har jeg nå opprettet en tag for hver av gutta som var med i utdrikkingslaget, som jeg er i ferd med å tagge. Deretter er det lett som en plett - dra navnetaggen over på bildene av vedkommende:

Søke etter personer i bilder


Etter hvert som du tagger de ulike ansiktene, forsvinner de fra oversikten. Når du er ferdig med alle, kan du returnere til organizer-vinduet ditt. Fra dette vinduet må du eventuelt tagge bildene med steder, begivenheter etc. Når du har indeksert alle bildene dine, kan du deretter velge å bare se bilder av mormor som er tatt på 17. mai.

Merk allikevel at informasjonen ikke lagres i selve JPEG-fila, men i Photoshop Elements, og at du derfor ikke nødvendigvis kan bruke informasjonen i andre programmer.

Lurer du på noe?