SNIKTITT: HTC Nexus 9

Et nettbrett som alle andre … eller?

<B>NY ANDROID:</B> HTC Nexus 9 kan som første nettbrett skilte med Lollipop. Foto: TORE NESET
NY ANDROID: HTC Nexus 9 kan som første nettbrett skilte med Lollipop. Foto: TORE NESETVis mer

(London) HTCs nye nettbrett er først ute med den nye utgaven av Android, og blir allerede nå kalt «Androids iPad Air» - trolig til en viss irritasjon for Apple-hatere.

Nytt operativsystem, kraftigere innmat

Det er jo ingen mangel på nettbrett som ikke begynner med «i» der ute, og det skal mye til å skille seg ut dersom operativsystemet heter Android (og det gjør det som regel).

Men HTCs nye nettbrett, Nexus 9, som etter alt å dømme kommer til Norge neste uke, kan imidlertid skilte både med tokjernet 64-bit Nvidia Tegra K1-prosessor og en flunkende ny versjon av Android kalt Lollipop (5.0).

Vi fikk prøve brettet i noen minutter under en presentasjon i London onsdag, en uke etter at brettet først ble presentert for pressen i New York.

Lyset speiler seg i skjermen

Det ble et positivt møte, med ett unntak: Skjermen reflekterer lyskilder i rommet så mye at det blir direkte plagsomt.

Det skal sies at dette skjedde i et rom som både hadde store vinduer med panoramautsikt over sentrale London og sterke lamper i taket. Det er ikke sikkert at problemet er like stort i en vanlig stue.

REFLEKSER: Lampene fra taket vises tydelig på skjermen. Foto: TORE NESET
REFLEKSER: Lampene fra taket vises tydelig på skjermen. Foto: TORE NESET Vis mer
I dag har nettbrett og mobiler opptil 128GB lagringsplass internt, og med Android-brett har det vært vanlig med luke for eksternt minnekort.

Dette mangler imidlertid Nexus 9, ifølge HTC selv fordi de forventer at stadig flere brukere bruker nettet som lagringsplass. Siden Nexus er Googles egen merkevare, er dette ikke overraskende. Google har som kjent sin egen nettlagring kalt Google Drive, i konkurranse med blant andre Dropbox, Apples iCloud og Microsofts OneDrive.

En fullgod vurdering av Lollipop på nettbrett i forhold til forgjengeren KitKat (4.4) får vente til brettet faktisk kommer oss i hende (se vår gjennomgang av 5.0 fra den gangen det fortsatt bare het «L»: Android L er bedre på alt).

Smart brette-deksel

Det var imidlertid én ting som umiddelbart fascinerte oss: Det nye sammenbrettbare origami-dekselet, som leveres som ekstrautstyr.

BRETT I VEI: Origami-deksler kan i dag leveres til mange nettbrett og mobiler. Men det som leveres til HTCs Nexus 9 (ekstrautstyr) har noen egenskaper vi ikke har sett før. Foto: TORE NESET
BRETT I VEI: Origami-deksler kan i dag leveres til mange nettbrett og mobiler. Men det som leveres til HTCs Nexus 9 (ekstrautstyr) har noen egenskaper vi ikke har sett før. Foto: TORE NESET Vis merSom mange deksler for nettbrett og mobiler kan også dette formes i ulike posisjoner og brukes som støtte.

Det har også i likhet med mange andre magnetfeste, slik at det smekker på plass i helt riktig posisjon hver gang det nærmer seg skjermen.

Ta bilder med lokket på

Du kan bruke det på begges sider, og eventuelt kjøpe to om du skulle ha behov for å dekke både skjerm og bakside.

Bruker du det på baksiden, kan du dra fram en liten flik slik at kameralinsen kommer til syne. Dermed kan du ta bilder med dekselet på.

Samtidig vil også objektivet være beskyttet når du ikke trenger det. Det er med andre ord ikke noe hull der det kan komme inn støv, skitt og vann.

SLANK OG RUND: Nexus 9 sett bakfra. Foto: TORE NESET
SLANK OG RUND: Nexus 9 sett bakfra. Foto: TORE NESET Vis merFra 3.500 til 5.000 kroner

Nexus 9 ventes å komme i salg i Norge i løpet av neste uke, og vil finnes i 16GB-utgave og to 32GB-utgaver - den ene med SIM-kortmulighet (4G/LTE) og den andre bare med WiFi.

De norske prisene er ennå ikke kunngjort, men ifølge lekkasjer tidligere denne måneden vil 16GB-utgaven ligge på 399 euro i Tyskland (om lag 3376 kroner) og de to 32GB-utgavene på henholdsvis 489 og 569 euro (4.137 og 4.814 kroner).

Dinside tester nettbrett