Snarveier på Mac-styreflaten

BetterTouchTool lar deg sette opp snarveier i fleng.

Styreflaten på Macbook kan skreddersys med egne snarveier. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/anonymouscollective/4263193267/">Blogging?</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/anonymouscollective/">Anonymous account</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">CC-BY</a>)
Styreflaten på Macbook kan skreddersys med egne snarveier. (Foto: Blogging? av Anonymous account, CC-BY) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en Macbook av nyere dato, en Magic Mouse eller Magic Trackpad, har du en styreflate som støtter multitouch.

I praksis betyr det at styreflaten kan oppdage flere berøringer av gangen, slik at den f.eks. kan skille på om du bruker én eller flere fingre og registrere deres bevegelser uavhengig av hverandre.

Derfor kan du også bruke en del snarveier med styreflaten. Eksempelvis kan du dra tre fingre frem og tilbake for å gå frem og tilbake i nettleseren, to fingre opp og ned for å skrolle etc.

Dog er de innebygde snarveiene noe begrenset.

Lag dine egne snarveier

Med gratisprogrammet BetterTouchTool kan du selv skreddersy egne snarveier. Når du oppretter en snarvei kan du velge om den skal gjelde i en bestemt applikasjon, eller om det skal være en global snarvei som fungerer på tvers av alle programmer.

Etter å ha installert programmet, dukker det opp som et ikon på menylinja. Åpner du programvinduet ser det ut som følger:

image: Snarveier på Mac-styreflaten


Her har jeg definert snarveier til å hoppe til neste og forrige fane i Firefox (cmd+tre fingre til høyre/venstre), samt snarveier for å åpne en ny fane (tre fingre opp) eller lukke den jeg har åpen (tre fingre ned).

image: Snarveier på Mac-styreflaten


Du kan velge blant en rekke definerte styreflatebevegelser, både med én, to, tre, fire og fem fingre, enten det handler om å sveipe, rotere, knipe eller trykke på spesielle punkter på styreflaten. Har du en tendens til å komme borti styreflaten med tommelen mens du skriver, kan styreflaten også oppdage om det er tommelen som kommer borti, slik at BetterTouchTool eventuelt kan ignorere det.

Samleside:

Mac/OSX

Programmet har også innebygd funksjonalitet for å klistre programvinduer til en av skjermkantene dersom du drar vinduet ut mot siden (på samme måte som i Windows 7), og kan gjenopprette den gamle innstillingen. I tillegg finnes det flere avanserte funksjoner for deg som vil tweake det lille ekstra.

BetterTouchTool er foreløpig i alpha-versjon og kan lastes ned gratis fra http://blog.boastr.net/.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!