Foto: Sony
Foto: SonyVis mer

Snart kommer DVD+RW

Nylig lanserte Creative Labs DVD-RAM. Nå kommer Sony med sin variant av skrivbare DVD-plater. Sony kaller sin standard for DVD+RW og er selvfølgelig ikke kompatibel med DVD-RAM.

DVD+RW har likevel noen fordeler fremfor DVD-RAM. DVD+RW kan lagre 3 GB på hver side av platen mot DVD-RAMs 2,6 GB per side. Med totalt 6 GB på en etter hvert rimelig plastplate, åpner det seg nye muligheter for lagring av plasskrevende data. Det skal også være lettere å endre konstruksjonen til eksisterende DVD-ROM-lesere så de kan lese DVD+RW enn det er å få dem til å lese DVD-RAM. Ingen av dagens lesere støtter noen av formatene, men snart lanserer Sony sin DDU220E DVD-ROM-leser med DVD+RW-støtte.

Tilgjengelig rett før jul

Sony forventer å lansere sitt første DVD+RW-produkt i løpet av fjerde kvartal. Hewlett Packard har også annonsert en DVD+RW-enhet. Verken Sony eller HP har kommet med en prisantydning på verken maskinvaren eller mediet.

Sony tydeligvis hatt en forkjærlighet for caddyer siden de bruker den på alle sine CD-R og CD-RW-produkter frem til nå. Selv om den avbildede prototypen bruker caddy, har Sony nå kommet opp med en skuff de mener er bra nok til dette formålet. Derfor vil alle nye DVD+RW og DVD-ROM-lesere fra Sony, benytte denne skuffen til glede for brukerne.

Caddy er ikke noe krav for DVD+RW og mediet leveres som en vanlig CD-plate. DVD-RAM derimot kommer i en kassett (eng. cartridge) hvor mediet ikke kan tas ut. DVD+RW har også full støtte for lesing av CD-RW. CD-RW er ikke spesifisert i DVD-RAM-spesifikasjonen, men Panasonic har allerede annonsert en DVD-RAM-enhet som også støtter lesing av CD-RW.

Mange systemer å velge mellom

DVD+RWs største konkurrent er DVD-RAM, men det finnes også andre systemer som kniver om brukernes gunst:

KapasitetAntall skrivninger
DVD-R3,95 GB1
DVD-RAM2,6 GB/side100 000
DVD-R/W3,95 GB1 000
DVD+RW3,0 GB/side1 000

DVD-R har nok blitt skjøvet noe ut i skyggen siden DVD-RAM faktisk er lansert først, men vi regner med at prisen på mediet vil bli spesielt gunstig for DVD-R. I tillegg har allerede dagens DVD-ROM-lesere støtte for dette formatet.

DVD-RAM er DVD-konsortiets egen anbefaling og støttes av kjente produsenter som Matsushita (Panasonic), Toshiba og Hitachi. DVD-RAM kommer i en kassett for å beskytte mediet.

DVD-R/W er noe Pioneer har lansert helt på egenhånd og som ikke har noe særlig støtte blant de andre produsentene.

DVD+RW er utviklet av Sony og Philips i fellesskap. De har egentlig dannet sin egen utbrytergruppe i DVD-konsortiet, men ser ut til å få økende støtte.

Hva skjer fremover?

Hitachi var tidlig ute med å annonsere at de utvikler en ny DVD-RAM med 4,7 GB per side. Denne vil selvfølgelig være bakoverkompatibel med 2,6 GB-platene. Sony antyder at neste steg for DVD+RW er 4,25 eller 4,7 GB så her er kappløpet i gang. Enkelte kilder nevner at også 8 GB er mulig for DVD+RW.