Snart kan du kaste filmkameraet

For ikke lenge siden annonserte Fuji verdens minste digitalkamera med mer enn 2 mill. bildepunkter. Nå slår selskapet til igjen med modellen MX-2900, som har en behagelig pris og betydelig flere finesser enn lillebroren.

Med en behaglig pris og et hav av justeringspunligheter, blir Fuji MX-2900 en verdig konkurrent til Canon, Olympus og Nikon.
Med en behaglig pris og et hav av justeringspunligheter, blir Fuji MX-2900 en verdig konkurrent til Canon, Olympus og Nikon. Vis mer
Snart kan du kaste filmkameraet

Den nye modellen har fått navnet MX-2900, og er foreløpig bare annonsert i USA. Kameraet kommer til Norge i løpet av høsten, og vil i følge Fujifiln Norge koste under 10.000 kroner inkl. mva. Dette er en god pris, og vil gjøre kameraet svært konkurransedyktig (sjekk også artikkelen om "lillebror" MX-2700).

Pensjonere filmkameraet?

MX-2900 har en oppløsning på hele 1800 x 1200 ut fra kameraet (2,3 mill. bildepunkter på CCD-brikken). Til sammenligning har Nikon Coolpix 950 en oppløsning på 1600 x 1200, og Canon Pro70 har 1536 x 1024. Med så høy oppløsning, vil de aller fleste fotoentusiaster og forretningsbrukere få det de trenger for å produsere bilder som tåler bra forstørrelser på utskriftene.

Men bildekvalitet er mye mer enn oppløsning, og det gjenstår å se om kameraet holder mål i forhold til de argeste konkurrentene Canon og Nikon.

Blant andre høydepunkter er blitz-sko på kamerahuset, justerbar lukker/blender og muligheter for å sette på linser med 43 eller 28 mm brennvidde. Kameraet har i utgangspunktet 3x zoom med en brennvidde på 35 - 105 mm tilsvarende et 35-mm-kamera. Kameraet har også flere fine fototekniske finesser som mulighet for å velge lysmålermetode og "Slow Synchro mode", som kombinerer lang lukketid med bruk av blitz. Sistnevnte kan f.eks. brukes til portrettfotografier, hvor du vil fange opp en solnedgang i bakgrunnen (trenger lang lukketid) i tillegg til hovedmotivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraet kommer med litium ion batteri som i følge Fuji har en kapasitet på 250 bilder hvis du ikke bruker LCD-skjermen, og 100 bilder med bruk av LCD-skjerm. Dette er svært bra, og en betydelig bedre løsning enn oppladbare AA-batterier (som blant annet Nikon 950 bruker).

SmartMedia

Kameraet bruker SmartMedia minnekort. Dette er litt underlig siden de fleste av konkurrentene nå bruker CompactFlash, som gir anledning til betydelig høyere kapasitet. På den annen side er SmartMedia-kortene svært små, og det kan jo ofte være praktisk å ha 3-4 kort med moderat kapasitet i stedet for ett stort.

SmartMedia er også en fleksibel standard når det gjelder overføring av bildene til PCen, og Fuji kan levere både diskettadapter og USB-adapter som ekstrautstyr.

Fuji leverer med et kort på 8 MB, og det er litt i knappeste laget siden oppløsningen er så høy. Kortet gir plass til fra 1 bilde (ukomprimert 4,35 MB TIFF-fil) til 35 bilder med maks kompresjon og lavere oppløsning. Ved "normal" fotografering (høy oppløsning, moderat kompresjon), er det plass til 8 bilder.