Foto: Dinside.no
Foto: Dinside.noVis mer

Snart kan du droppe kabelen

wPCIe-produkter allerede neste år?

Det skjer mye på kabelfronten for tiden, og formålet med blant annet HDBaseT er i stor grad å gjøre det enklere for deg og meg når vi skal koble til utstyret vårt til TV-en og dataskjermen.

Blant annet.

Kabler regjerer uansett i dag, men neppe i morgen. At 9 av 10 tilkoblinger vil være trådløse om noen ganske få år, er ingen vill spådom.

Må bli raskere

Utfordringen er imidlertid båndbredden. Dagens trådløse nettverksløsninger har store begrensninger her, og selv om båndbredden holder rikelig til surfing på Internett i høy fart og printing av dokumenter og bilder, er det langt igjen til vi kan se hastigheter som er i nærheten av hva som er mulig via kabel.

Datalagring over eSATA, Firewire og USB 3.0 er eksempler på situasjoner der høy båndbredde er svært viktig. Et annet båndbredde-hungrig eksempel en høyoppløselig dataskjerm som skal fores med feilfrie signaler fra grafikkortet. Men det jobbes med at vi på sikt også skal kunne kaste skjermkabelen på dynga.

625 MB pr sekund - om ett år

To aktører som har tro på dette, er gigantene Atheros og Wilocity. De jobber iherdig med en 60 GHz-tilkobling kalt wPCIe (Wireless PCI Express), og allerede neste år ventes de å være klare med de første trådløse løsningene som kan overføre data i gigabit-klassen, skriver Tech Report. Faktisk ventes makshastigheten å ligge på rundt 5 Gbps - eller 625 MB pr sekund - mer enn nok til å kunne matche både eSATA, Firewire og USB 3.0.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike hastigheter muliggjør også trådløs overføring mellom for eksempel grafikkortet i PC-en og dataskjermen. Det er neppe raskt nok til å forsyne de mest grafikksugne spillerne med et hundretalls skjermoppdateringer i sekundet, men mer enn nok til normalt kontorarbeid, HD-video i høyeste kvalitet og en rekke TV-kanaler - samtidig.

Wilocity uttaler dessuten i en kommentar at 5 Gbps kun er første skritt på veien, og at de forventer at wPCIe-spesifikasjonene raskt vil øke til 7 Gbps. Til sammenligning klarer en HDMI-kabel (v 1.4) ca 10 Gbps.

Krever bokser

I starten må man imidlertid belage seg på å bruke to bokser - én sender og en mottaker som kommuniserer trådløst med hverandre, men på sikt kan det godt tenkes at slikt utstyr vil bli innebygd i PC-er, skjermer og lagringsenheter.

Kilder: TechSpot og Tech Report.