Snart hovedkort med NVIDIA brikkesett

NVIDIAs brikkesett med kodenavn Crush har vært under utvikling siden høsten 2000. Nå har de første fungerende prototypene dukket opp, og lover høyere ytelse for hovedkort enn tidligere mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Snart hovedkort med NVIDIA brikkesett

AMD og NVIDIA har inngått en allianse kalt SNAP (Strategic NVIDIA AMD Partnership), og har jobbet sammen en stund om å utvikle et nytt brikkesett for hovedkort som skal gi brukerne uovertruffen ytelse. SNAP skal sikre at AMDs prosessorer blir maksimalt utnyttet og dermed gi dem sterkere konkurransefordeler i den pågående kampen med Intel.


Bedre utnyttelse av DDR SDRAM

Dagens hovedkort som støtter DDR SDRAM har vist seg å ikke yte stort bedre enn hovedkort som bruker PC133 SDRAM, men Crush-brikkesettet skal ifølge kilder nært tilknyttet NVIDIA og AMD utnytte DDR-teknologien langt bedre enn det vi hittil har opplevd. De siste beta-utgavene av Detonator-driverne fra NVIDIA inkluderer støtte for Crush, noe som viser at de første brikkene snart vil være produksjonsklare.

Sterke spesifikasjoner

Brikkesettet, som har det midlertidige navnet Crush, har støtte for det ypperste av teknologi, og topper det hele med integrert grafikk basert på GeForce2 MX. De foreløpige spesifikasjonene er:


  • PC1600/PC2100/PC2600 DDR SDRAM støtte

  • Integrert GeForce2 MX grafikkbrikke

  • Støtte for 4x AGP

  • Hypertransport internbuss designet av AMD

  • ATA-100 støtte for harddisker

  • AC97 integrert lyd


Mye av grunnen til at dette brikkesettet kan gi solid ytelse, er bruken av AMDs patenterte Hypertransport-buss som kan flytte opp mot 6.4 GB med data per sekund. Selv om PC2600 DDR SDRAM maksimalt kan flytte 2.6 GB/s, gir Hypertransport-bussen massevis av ledig kapasitet til dataflyt i resten av systemet slik at alle komponenter kan yte maksimalt uten å bli hemmet av flaskehalser. PC2600 DDR SDRAM er neste trinn av minnestandarder, og opererer med en frekvens på 333 MHz.

Siden GeForce2 MX er integrert i Crush-brikkesettet kan dette bli en svært kostnadseffektiv plattform å satse på siden du ikke trenger noe ekstra grafikkort. Synes du at ytelsen blir for slapp, kan du plugge inn et kraftigere grafikkort i AGP-sporet.

ASUS leder an

ASUS er i full gang med å utvikle hovedkort som benytter Crush-brikkesettet med støtte for AMD-prosessorer, og siden ASUS er markedsleder innen hovedkortindustrien, er det ventet at resten av produsentene raskt vil følge etter. Microstar er også godt i gang, og bilder av en tidlig utgave sirkulerer nå på Internett. Volumproduksjon er ventet å starte i løpet av høsten.

AMD trenger støtte

Siden AMD har valgt å ikke satse på volumproduksjon av brikkesett, men heller overlater dette til blant annet VIA og ALi, står AMD i en ganske annen posisjon enn Intel. Intel har hele tiden vært i front med å utvikle avanserte brikkesett for sine prosessorer, mens andre produsenter har utfylt der hvor Intel har vært trege med produktlanseringer, som for eksempel da VIA var først ute med å støtte PC133 minne for Pentium III.

VIA er i dag den viktigste utvikleren av brikkesett som støtter AMDs prosessorer, men hvis VIA skulle bestemme seg for å favorisere Intel kan AMD få store problemer med å opprettholde sine markedsandeler. Derfor kan det virke som et sunnhetstegn at AMD har gått i kompaniskap med NVIDIA gjennom SNAP. AMD vil da ha flere brikkesett-utviklere å støtte seg til, og ettersom Crush lover svært god ytelse bør markedet glede seg til de endelige produktene blir lansert. For ordens skyld legger vi til at NVIDIA etter hvert også vil utvikle Crush-lignende brikkesett for Intel-prosessorer.

(Kilde: The Inquirer)