Snart får du Gigabit-hastigheter i trådløse nett

Trådløst kan være en flaskehals, men den nye standarden flytter grenser

Trådløst nett er snart like raskt som kablet. Foto: PantherMedia / Andreas Kraus
Trådløst nett er snart like raskt som kablet. Foto: PantherMedia / Andreas Kraus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Teknologien bak trådløst nett er hele tiden under utvikling. Siden de første enhetene kom på banen i 2000 med 11 Mbits brutto overføringshastighet har ny teknikk fått opp både hastighet og rekkevidde, og dagens 802.11n utstyr kan nå hastigheter på 450 Mbit - fremdeles brutto. I praksis går størstedelen av den rå båndbredden bort i håndtering av forbindelsen, men vi har under praktisk testing målt over 160 Mbit/sekund faktisk overføringshastighet.

Det er jo raskere enn 100 Mbit nettverkskabel, og er mer enn nok til å overføre de mest krevende sanntidsstrømmer, som HD-video - under forutsetning av at forbindelsen er stabil og ikke utsatt for forstyrrelser.

Og forstyrrelser er et av de største problemene med trådløst nett. Den opprinnelige standarden opererer fremdeles i 2,4 GHz området, hvor det også befinner seg mye annet utstyr. Dette frekvensområdet har også langt færre kanaler, som hver er begrenset til 20 MHz, slik at høy overføringshastighet uten avbrudd i praksis er ren flaks.

I dag er det mye trådløst utstyr som støtter 5 GHz området. Her er det mindre konkurranse med annet utstyr, og kanalbredde på 40 MHz. Dette gir både raskere og mer stabil overføring, selv om rekkevidden kan være dårligere.

Under gunstige forhold går det fint å overføre HD-video, men marginene er ikke så gode at det alltid er uproblematisk. Derfor er femte generasjon trådløse nettverksløsning nå i ferd med å komme på plass.

802.11ac

Den nyeste standarden heter 802.11ac og selv om den ikke er helt ferdig, det forventes å skje i slutten av 2012, er produktene allerede på vei ut i markedet. Denne standarden bygger på 802.11n og 802.11-2012 (som er en oppsummering av alle småendringer som har blitt gjort etter 802.11n og legger beslag på mesteparten av alfabetet), men har flere vesentlige endringer.

802.11ac jobber bare i 5 GHz området, siden 2,4 GHz allerede er overbelastet. Hver kanal er 80 MHz bred, med åpning for 160 MHz etter hvert.

Selve overføringen er også langt mer effektiv, siden 802.11ac støtter 256QAM, mens 802.11n bare støtter 64. QAM er en teknikk hvor forskjellige parametre for fase og amplityde i det modulerte signalet representerer forskjellige digitale verdier.

En svingning kan dermed formidle flere ganger så mye informasjon som en enkel firkantkurve.

Snart får du Gigabit-hastigheter i trådløse nett


Vil du vite mer om hvordan dette fungerer kan du lese om Quadrature amplitude modulation hos Wikipedia eller hos Anandtech

Økningen i kanalbåndbredde sammen med større effektivitet gjør at hver datastrøm mellom antenner øker fra 150 Mbps hos 802.11n til 433 Mbps. Med 3 x 3 antenner vil man dermed kunne oppnå hele 1,3 Gbps ved å utnytte hele spesifikasjonen. Mobile enheter som bare støtter en strøm med en enkelt antenne vil likevel ha god ytelse med 433 Mbps.

Beamforming

802.11ac vil også kunne justere fasen hos signalet, med utgangspunkt i hvordan mottakeren mottar signalet. Dersom refleksjoner av signalet ankommer i motfase med det direkte signalet, vil signalet bli svekket (bølgene går i motsatt takt og demper hverandre) . Systemet vil da justere senderen slik at antennene sender ut signalene slik at refleksjonene kommer i fase, og dermed forsterker signalet.

Snart får du Gigabit-hastigheter i trådløse nett


Dermed vil også rekkevidden og dekningen forbedres.

En trådløs framtid?

Med 4G/LTE nettverk som gir høye datahastigheter over lokale avstander, ny WLAN-teknikk som gir hastigheter som overgår mange kabelløsninger, og nærfelts 60 GHz løsninger som erstatter kabler mellom utstyr som står i nærheten av hverandre - da er vi snart framme der hvor de eneste kablene som trengs er strømkabler til strømsultne enheter som kraftige PC-er skjermer og lydanlegg.

De nye ruterne er selvfølgelig også bakoverkompatible med de tidligere standardene 802.11a/g/n.

Ferske ruter-tester finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer