Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf BlixVis mer

Snart blir alle PCer mye raskere

Flaskehalsen er snart borte, Intel lanserer rimelig SSD.

Hva som gjør en PC rask eller treg varierer. Det kan være en slapp prosessor, et dovent grafikkort eller for lite minne. Men de fleste opplever at PC-en er treg på oppstart, når man starter programmer og når man veksler mellom programmer.

Her er det i de fleste tilfeller harddisken som er synderen.

For dyre alternativer

SSD - Solid State Disk - som er "disker" bygget opp av flashminne - er langt raskere enn disker med roterende plater. Dette gjelder lesing og som regel skriving, men i aller størst grad er det responstiden som gjør at den oppleves så mye raskere.

Hittil har SSD vært svært dyrt og med liten kapasitet i forhold til prisen. De rimeligste utgavene har dessuten ikke like gode egenskaper som de dyrere, spesielt på skriving.

Men nå har Intel lansert en ny disk som kan endre bildet.

Liten, men stor nok?

Den nye disken har fått det klingende navnet Intel® X25-V Value SATA SSD og har en kapasitet på 40 GB. Prisen er 125 dollar til distributørene, dermed kommer vi godt under tusenlappen i butikkene.

En slik disk fungerer utmerket som systemdisk både på bærbare og stasjonære for vanlige brukere. For større bærbare og stasjonære vil de fungere utmerket sammen med en ordninær disk til lagring.

Oppstartstiden vil bli vesentlig kortere, både av selve maskinen/operativsystemet og programmene. Målt med testprogrammet PCMark Vantage har Intel målt 43% høyere generell ytelse i Windows 7 og Microsoft Office, 86% forbedring i Gaming Experience og 4 ganger diskytelse sammenlignet med en 7200 RPM disk.

Disken bruker 34 nanometer flashminne, og føyer seg inn i rekken av de større diskene fra Intels X-25M serie på 80 GB og 160 GB basert på Intels egen teknologi i minnekretser og kontroller.

Mer informasjon og tekniske data kan du laste nedher