Dette er en enkel og effektiv måte å konvertere videofiler til et format som kan spilles av på iPhone. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Dette er en enkel og effektiv måte å konvertere videofiler til et format som kan spilles av på iPhone. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Snart betyr kapasiteten ingenting

KOMMENTAR: Lokal lagring av musikkfiler er såå 2007. Spotify for iPhone og Google Chrome OS er gode beviser på hvilken retning vi beveger oss mot.

I går kom nyheten om at den svenske musikktjenesten Spotify kommer i en egen versjon tilpasset iPhone. I praksis betyr det at så lenge du er villig til å betale en fast abonnementspris, kan du boltre deg i millioner av plateutgivelser, så mye og så ofte du vil - overalt.

Det eneste som kreves (utover en iPhone og betalingsvilje) er tilgang til Internett, noe som er i ferd med å bli en selvfølgelighet for en hver mobilbruker som følger med i tiden.

Dermed forsvinner behovet for å ha store musikksamlinger lagret lokalt. Spotify-musikken og dine personlige spillelister har du uansett tilgang til over alt, og helt uavhengig om du sitter foran PC eller på mobilen.

Så dukker selvsagt spørsmålet om kostnader knyttet til dataoverføringen opp. iPhone har, som veldig mange andre mobiltelefoner, innebygd støtte for høyhastighets Internett, enten via trådløst nettverk (WLAN) eller mobilt bredbånd (3G). Avhengig av hvilken avtale du har med operatøren, kan store dataoverføringer via sistnevnte være kostbart.

DinSides dataredaktør, Bjørn Eirik Loftås
DinSides dataredaktør, Bjørn Eirik Loftås Vis mer


Det som imidlertid gjør Spotify-modellen spesielt interessant er at den bufrer sangene du spiller, og du har muligheten for å lage spillelister som er tilgjengelig off-line. Det betyr at dersom du streamer spillelisten som du har kalt "musikk til joggeturen" til telefonen første gang via WLAN-et hjemme, behøver den ikke koste deg en øre å spille av når du omsider får på deg joggeskoene igjen etter ferien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også vanlige spillelister bufres delvis, slik at behovet for jevn og høy dataoverførsel ikke behøver å være særlig stor.

Behovene for lagringskapasitet vil begrense seg til det telefonen trenger for hurtiglagring. Hvor mye dette blir for Spotify på iPhone er uvisst, på PC-er den 10 GB i utgangspunktet, eller maks 10% av harddiskplassen. Den kan settes ned til 1 GB hvis du skulle ønske det.

Uansett blir det lite sett i forhold til alle de terabytene med musikk som vil følge deg, uansett hvor du befinner deg.

Nettet er i ferd med å bli selve navet i all vår digitale aktivitet. Hvis du er interessert i å vite mer om hvilken retning vi beveger oss mot, bør du følge med på Googles planer. Snart lanserer selskapet sitt eget operativsystem for PC-er, Chrome OS, et minimalistisk system, uangripelig med tanke på virus og behov for sikkerhetoppdateringer, det skal bare fungere som en døråpner til alle tjenestene på nettet, inkludert streamingtjenester a la Spotify, kontorverktøy og lagringsløsninger.

For ikke å glemme som portal til hele din sosiodigitale omgangskrets.

Og hva angår lokal lagring; snart betyr det nada om du sitter ved din egen datamaskin på hjemmekontoret, eller fingrer med en håndholdt dings på Kiel-ferga når du får lyst til å se filmer, sjekke bildesamlingen eller jobbe med dokumentene dine. Dataene dine vil være tilgjengelig for deg uansett.

Og plutselig behøver du ikke ha så dårlig samvittighet for at du har glemt å ta sikkerhetskopi av dokumentene dine likevel, for det har andre allerede tatt seg av. Forhåpentligvis.

Så får vi heller ta en egen debatt rundt sensitivitet og eierskap en annen gang.

Her ser du forresten en video av den omtalte Spotify-løsningen på iPhone: