Smarty Uninstaller Pro

MINITEST: Faren for at søppel blir liggende igjen etter en avinstallering er stor. Dette programmet fjerner rubb og rake. (Publisert første gang sommeren 2006)

Når listen over installerte programmer begynner å bli lang, risikerer du samtidig at PCen din vil begynne å slite. Det blir rett og slett for mye å holde orden på for stakkaren, og for mange progrmamer som ber om ressurser samtidig. Det er mange som har fått seg en real overraskelse ved å studere oppgavelisten i Windows. Enkelte programmer har en rekke eksekverbare filer som kjører i bakgrunnen, selv når du ikke bruker programmene.

Et annet problem er alle registeroppføringene. Denne databasen kan vokse med tusenvis av oppføringer med en enkel programinstallasjon, og det får Windows til å svette. Og bestemmer du deg for å avinstallere programmer du ikke bruker, risikerer du i de fleste tilfellene at rusk og rask blir "glemt". Enkelte programmer etterlater seg dessuten enkelte ting helt bevisst, som spyware og annet grums. Resultat? Du får på sikt en datamaskin som etter en stund på langt nær kan kalles topptrimmet.

Burde vært standard

Smarty Uninstaller Pro er en løsning som egentlig burde vært en standarddel av Windows XP.

Klikk på bildet for full størrelse
Klikk på bildet for full størrelse Vis mer


Programmet fungerer på følgende måte: Det skanner gjennom harddisken din og registeret for å finne installerte programmer. Tro oss, listen blir lengre enn den du finner under "Legg til/fjern programmer" på Kontrollpanelet.

Deretter merker du programmet du ønsker å avinstallere, og trykker enten på "Uninstall" eller "Force Uninstall". Forskjellen er at førstnevnte starter programmets egen avinstalleringsrutine, mens sistnevnte prøver å finne alt av filer og registeroppføringer knyttet til programmet, på egen hånd. Hardt og brutalt fjerner den alt den kommer over - som kan settes i forbindelse med programmet. Men før den kommer så langt får du sjansen til å se gjennom og godkjenne listen, heldigvis.

Smarty Uninstaller Pro


Finner "alt"

Det kan imidlertid være smart å bruke førstnevnte, der denne er tilgjengelig. For når avinstalleringsrutinen sier at avinstalleringen har vært en suksess, tar Smarty Uninstaller Pro over, og kjører samme grundige leteprosess som ved "Force Uninstall". I alle tilfellene vi testet, fant den ting som hadde blitt "glemt" av avinstalleringsrutinen, både filer (snarveier som var flyttet, kopiert til skrivebordet mm), og registeroppføringer. Prosessen er som regel unnagjort på under 30 sekunder.

Hvis du i tillegg kjører CCleaner i etterkant, skulle det aller meste være ryddet av veien.

OPPDATERT: NB! Vi har fått noen tilbakemeldinger fra lesere som har opplevd at PCen har blitt ustabil etter å ha kjørt Smarty Uninstaller Pro. Det anbefales på det sterkeste at du oppretter et gjenopprettingspunkt (Systemgjenopprettingsfunksjonen i Windows) før du bruker programmet. I tillegg bør du ikke godkjenne at programmet fjerner filer du er i tvil om kan være i bruk av andre programmer og prosesser.

Konklusjon

Smarty Uninstaller Pro kan prøves gratis i 15 dager. Har du programmer du gjerne skulle bli kvitt, er dette en fin anledning. Smarty Uninstaller Pro er brukervennlig, og skulle du bestemme deg for å beholde det permanent, koster en lisens ca 180 kroner omregnet med dagens dollarkurs.

Mer info her.


[Ugjyldig objekt (debatt)]