Smarte programmer for flere skjermer

Har du flere skjermer koblet til PCen? Da er det et par progammer som kan være nyttige, de gir deg mer kontroll og flere muligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støtte for flere skjermer var tidligere begrenset til spesialutviklede løsninger for finans etc. på PC og ble først integrert i operativsystemet i Windows 98 og ble ikke helt fullutviklet før i Windows XP. Apple støttet derimot flere skjermer allerede på Mac II i 1987.

I dag tar stadig flere i bruk flere skjermer koblet til PCen. De aller fleste skjermkort støtter 2 skjermer og dagens LCD-skjermer er både plasseringsvennlige, rimelige, utvikler ikke mye varme eller gir fra seg skadelig stråling.

Spesielt i jobbsammenheng er flerskjermsløsninger på sterk frammarsj. Den effektive skjermflaten blir viktigere enn skrivebordet, etter som papirarbeidet forsvinner eller antar andre former.

Men standardløsningen i Windows er ikke fullkommen, og det finnes flere løsninger som legger til mer kontroll og flere muligheter. Her er to tileggsprogrammer som kan være nyttige for mange flerskjermsbrukere.

To skjermer - to varianter

Har man to like skjermer med samme oppløsning kan man velge mellom å ha en stor desktop som gir en skjermflate som er delt på midten, eller to separate desktop'er på hver sin skjerm.

Bruker man først og fremst bredden, f.eks. til regneark eller programmer med horisontale tidsklinjer til musikk/videoredigering kan det være gunstig å sette opp de to skjermene som 1 delt skjerm. Da vil maksimering av desktoppen enkelt og greit fylle begge skjermene.

De som heller bruker flere programmer samtidig vil kanskje heller foretrekke å ha to separete desktop'er. Da kan man enkelt maksimere programmer på hver sin skjerm.

Har man to forskjellige skjermer, med forskjellig oppløsning er dette den eneste varianten av flerskjermstøtte, naturlig nok.

Et annet problem med to separate desktop'er er at oppgavelinjen ikke går over begge skjermene. Da fylles den fort opp av programmer og vinduer.

image: Smarte programmer for flere skjermer


MultiMon

Dette gratisprogrammet byr på følgende egenskaper:

Oppgavelinjen strekker seg nå over begge skjermene i separat modus, og viser bare programmene som ligger på samme skjerm. Hovedskjermen beholder de globale elementene, det er bare programmene som fordeler seg over sine respektive skjermer.

En ny knapp dukker opp i øvre høyre hjørne på alle vinduer, med en pil som peker mot høyre eller venstre. Klikker du på denne knappen hopper vinduet over til samme posisjon på den andre skjermen.

Det er også en tastaturkommando for dette, med Ctrl + Alt + piltast. Praktisk når du vil flytte et vindu midlertidig og flytte det tilbake til samme plass etterpå.

En bonusfunksjon er en utvidelse av Clipboardet. Her lagres de siste 100 tekst-kopiene dine i en liste med flere funksjoner.

Multimon er altså gratis og du finner mer info her

image: Smarte programmer for flere skjermer


UltraMon

Dette programmet på på langt flere egenskaper, og koster en slant, nærmere bestemt 39,95 USD.

Her finner vi også en oppgavelinje i full bredde over alle skjermene (over 10 skjermer støttes...) med knapper for programmene plassert på den skjermen der de befinner seg.

Men det som gjør dette programmet verdt å betale for er muligheten til å kontrollere nøyaktig hvor programmene dine skal plassere seg på skjermene når de startes.

image: Smarte programmer for flere skjermer


image: Smarte programmer for flere skjermer


I tillegg finner du støtte for forskjellige skjermprofiler, støtte for separate bakgrunnsbilder og skjermsparere.

Muligheten til å maksimere et programvindu over begge skjermene bygger også bro mellom de to opprinnelige alternativene for skjermoppsett.

Speiling er også mulig på en eller flere skjermer, praktisk ved presentasjoner, demoer osv.

Mer info om UltraMon finner du her