Smarte nyheter i Picture It! 2000

En rekke produsenter av maskinvare og programvare har klokketro på at markedet for digitale kameraer kommer til å eksplodere også for hjemmebrukere. Microsoft føyer seg pent inn i rekken, og Picture It! 2000 inneholder flere smarte nyheter for hjemmebruk.

Smarte nyheter i Picture It! 2000

  1. Slik ser Picture It! 2000 ut
Med Mini Lab-funksjonen kan du endelig behandle alle feriebildene samtidig på en enkel og effektiv måte. Vis mer

Picture It! er et program for enkel redigering av digitale bilder, og 2000-versjonen er den tredje i rekken. Programmet er svært brukervennlig, og du trenger ikke avanserte kunnskaper om farger og lys for å få utbytte av programmet.

Minilab på PCen

Vi har tidligere etterlyst sterkere fokus på enklere metoder for å behandle bilder, og Microsoft har definitvt tenkt det samme. Hvis du f.eks. bruker et digitalt kamera til å ta bilder på ferieturen, har det så langt vært svært tungvint å få behandlet og skrevet ut mange bilder.

I den nye utgaven finner du noe som kalles Mini Lab, som er en funksjon for å håndtere mange bilder raskt og effektivt. Etter at du har åpnet et knippe bilder, kan du åpne Min Lab og rotere, rette farger og kontrast. Når jobben er gjort, kan du skrive ut alle bildene samtidig, enten ett og ett eller flere på ett ark.

Glimrende epost-støtte

Flere og flere vil garantert ønske å dele bilder via epost. Tenk bare på stolte foreldre som vil sende bilder av den nyfødte til venner og bekjente. Picture It! 2000 har en aldeles glimrende funksjon for nettopp dette.

I Mini Lab kan du velge ut bildene som skal sendes, og klikke knappen "Send via e-mail". Det som skjer da, er at programmet pakker bildene i én fil, og starter epost-programmet med filen som vedlegg og en komplett bruksanvisning for hvordan pakken skal åpnes i meldingsfeltet. Denne bruksanvisningen er dessverre på engelsk. Kan vi håpe på at Microsoft oversetter denne utgaven av Picture It!? Det har de nemlig ikke gjort tidligere.

Du kan også velge om bildene i pakken skal reduseres i oppløsning og komprimeres for visning på skjerm, eller om de skal forbli urørt slik at de vil egne seg for utskrift.

Programmet gjør hele jobben automatisk på en glimrende måte, og det eneste mottageren av eposten trenger å gjøre, er å dobbeltklikke Pakkefilen, så legges bildene i en mappe på skrivebordet.

Dette er et imponerende stykke arbeid fra Microsoft. Selv om Adobe også har et sterkt produkt med PhotoDeluxe, er funksjonene i Mini Lab så enkle og kraftige at de vil være svært fristende for mange brukere.

Katalogfunksjoner

Picture It! har også fått en del enkle katalogfunksjoner som gjør at det skal bli enklere å finne bildene igjen. Du kan klassifisere kataloger og bilder med stikkord, og siden bruke søkefunksjonen i programmet for å finne bildene igjen.

Flere nyheter

I tillegg til Mini Lab er det også kommet til flere mer eller mindre viktige nyheter i versjon 2000. Blant de gode nyhetene er at verktøyene for å korrigere bilder er forbedret.

I tillegg har programmet har fått et nytt knippe spesialeffekter, det er kommet til noen nye funksjoner for å eksportere til web, linjalene er blitt bedre og det er også åpnet for vanlig menystyring i tillegg til enkle veivisere som har vært eneste alternativ så langt. Det er også kommet til funskjoner for å justere utklipp som objekter.

Men den aller viktigste nyheten i denne utgaven er Mini Lab, og den alene er verdt å oppgradere for deg som allerede bruker dette programmet. Prisen vil havne på mellom 4 og 500 kroner (inkl. mva.), og vi regner også med at en del av kameraprodusentene vil legge med proggrammet i sine pakker fremfor å utvikle selv.

Elendinge Internettbilder

Selv om vi stort sett er over middels fornøyd med dette programmet, er det noen svakheter som gjør programmet uaktuelt for en lang rekke brukere. Og denne svakheten er at du ikke har kontroll med "tradisjonelle" digitalfotostørrelser som oppløsning, fargedybde osv. Når du åpner en fil, vil programmet f.eks. automatisk skalere ned bildet etter eget forgodtbefinnende, og det er temmelig irriterende.

Når du skal lagre f.eks. for en nettside, kan du ikke bestemme nøyaktig antall bildepunkter, men du får valg som "half screen", "quarter screen" og lignende svada. Programmet er med andre helt uegnet for seriøs bildehåndtering for Internett.

Konklusjon

Et glimrende program for deg som skal fikse, skrive ut og sende digitale bilder på epost. Et elendig program for deg som skal finjustere grafikk for Internett. Prisen på ca. 600 kroner er helt OK hvis programmet treffer ditt bruksområde.

Siden det er så fantastisk enkelt å bruke, er det ingen tvil om at dette er den perfekte juelegave til noen som skal starte med digital bildebehandling for første gang.