Smarte nye hovedkort for Intel Ivy Bridge

Det er allerede mange hovedkort med Z77 brikkesett tilgjengelige.

Flere av de nye Ivy Bridge-kortene har eget spor for SSD-er med mSATA-grensesnitt. På bildet ser vi et eksempel på en slik mSATA-SSD, og sporet den settes i. Flere slike SSD-er er i salg nå, ofte i kapasitet på 60 og 120 GB. Foto: Newegg/YouTube
Flere av de nye Ivy Bridge-kortene har eget spor for SSD-er med mSATA-grensesnitt. På bildet ser vi et eksempel på en slik mSATA-SSD, og sporet den settes i. Flere slike SSD-er er i salg nå, ofte i kapasitet på 60 og 120 GB. Foto: Newegg/YouTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det ennå går litt tid før Ivy Bridge-prosessorene fra Intel er tilgjengelige, så er det mange hovedkort med de nye 7-serie brikkesettene allerede i salg. Disse er også kompatible med forrige prosessorgenerasjon, Sandy Bridge, hvis noen skulle være så utålmodige at de ikke kan vente med å begynne å oppgradere.

Fortsatt stasjonær PC?

Selv om det helt siden 2005 har blitt solgt flere bærbare enn stasjonære, så er det fremdeles de stasjonære som de fleste entusiastene og proffene velger. Grunnen til dette er ganske enkel: Maskinene er kraftigere, mer fleksible og komponentene varer ofte lenger. Holder man på med hardcore gaming eller omfattende prosjekter som krever flere skjermer holder ikke en bærbar mål.

Bytter man ut nøkkelkomponenter over forskjellige tidsperioder er også økonomien gunstigere enn for bærbare.

Dessuten ligger de stasjonære fremdeles et par hakk over de bærbare, de raskeste prosessorene og lagringsløsningene kommer bare for stasjonære.

Hva har de nye hovedkortene å by på?

De mest aktuelle brikkesettene er B75 for kontorbruk, H77 for de enkleste maskinene og Z77 for entusiastene og de som krever maks ytelse.

B75-baserte hovedkort er beregnet på enkle kontormaskiner, eller hjemmekontor med små krav til underholdning utover avspilling av stereo musikk og enkel video på PC-skjermen. Her er tilkoblingsmulighetene mindre omfattende, uten HDMI og SPDIF og med et beskjedent antall USB-porter.

MSI-B75MA-P45 hovedkort Foto: Produsenten
MSI-B75MA-P45 hovedkort Foto: Produsenten Vis mer
MSI B75 tilkoblinger Foto: Produsenten
MSI B75 tilkoblinger Foto: Produsenten Vis mer
Prisene ligger rundt 700 kroner i nettbutikkene.

H77-baserte hovedkort har et begrenset antall kortplasser, få USB-tilkoblinger og færre tilkoblinger generelt. Det er tilstrekkelig for en medie-PC eller for en stasjonær PC til generell hjemmebruk, med både HDMI ut og støtte for flerkanals lyd enten digitalt via receiver eller med flerkanals analog tilkobling.

Asus P8H77-V-hovedkort Foto: Produsenten
Asus P8H77-V-hovedkort Foto: Produsenten Vis mer
Asus P8H77-V tilkoblinger Foto: Produsenten
Asus P8H77-V tilkoblinger Foto: Produsenten Vis mer
Prisene ligger rundt 800 kroner i nettbutikkene, og de fleste store produsentene har flere modeller å tilby.

Z77-baserte hovedkort byr på det største utvalget og den største spennvidden når det gjelder utstyrsnivå og egenskaper. Her finner vi modeller med priser helt nede på 800-tallet og opp til oppunder 2000-tallet.

De to viktigste egenskapene som skiller Z77 brikkesettet fra de to andre variantene nevnt over er støtte til ytelsesjustering og overklokking, og flere mulige konfigurasjoner av PCIe-bussen. Dette åpner for tilpasninger for alle brukergrupper, men først og fremst for entusiastene.

Gigabyte-GA-Z77X-UD5H hovedkort Foto: Produsenten
Gigabyte-GA-Z77X-UD5H hovedkort Foto: Produsenten Vis mer
Gigabyte Z77 tilkoblinger Foto: Produsenten
Gigabyte Z77 tilkoblinger Foto: Produsenten Vis mer
Z77-hovedkortene har flere skjermutganger (det er støtte for opptil 3 skjermer med Ivy Bridge), de har et bredere utvalg av tilkoblinger (opptil 10 USB 2.0 og 4 USB 3.0 på brikkesettet, flere med bruk av ekstra brikker fra andre produsenter), USB-porter med større strømkapasitet, støtte for flere kraftige skjermkort og SLI/CrossFireX, flere RAID-muligheter, eSATA for ekstern tilkobling, doble nettverksporter, flerkanals analog og digital lyd.

mSATA på hovedkortet

Flere av Z77-hovedkortene har mSATA-kontakt på hovedkortet. Her kan du sette enn et lite SSD kort med kapasitet på 30, 60 eller 120 GB (eller mer). Dermed slipper du å bruke en diskplass.

Les mer om mSATA her

En annen smart løsning er å bruke en lite SSD på 30 eller 60 GB sammen med Intels Smart Response-løsning får du da muligheten til å bruke SSD som cache til en roterende harddisk. Dette gir deg en kombinasjon av fordelene ved begge lagringsmediene: både hastighet og kapasitet.

Asus tilkoblinger med mSATA holder Foto: Produsenten
Asus tilkoblinger med mSATA holder Foto: Produsenten Vis mer


Hvilket hovedkort som er det riktige avhenger av bruksområdet. En gamer trenger ikke alle tilkoblingsmulighetene, mens en som produserer lyd og video ofte trenger alt som er tilgjengelig.

Nye modeller fra flere produsenter dukker opp i tiden fram mot leveranser av Ivy Bridge-prosessorene.

Test av Ivy Bridge på stasjonær plattform.