Fire kjappe bildetips.
Fire kjappe bildetips.Vis mer

Smarte bildetriks i Windows Utforsker

Jobb med bildene direkte i filbehandleren.

Windows Utforsker har mange funksjoner under overflaten, som ikke alltid er like lett å få oversikten over.

I dagens "Slik gjør du det"-tips skal vi se nærmere på noen triks som kan gjøre deg litt mer effektiv når du skal sortere, gi nytt navn, rotere og sende bilder via e-post - uten at du behøver å forlate filbehandleren i Windows 7.

Tips 1: Rotere flere bilder samtidig

I en mappe med bilder har du garantert noen som skulle vært på høykant. Merk bildene du vil rotere ved å klikke på ett og ett, samtidig som du holder inne CTRL-tasten på tastaturet. Deretter høyreklikker du på siste bildet, og velger "Roter med klokken" eller "Roter mot klokken":

Smarte bildetriks i Windows Utforsker


Tips 2: Send bilder med e-post

Høyreklikk på bildene du vil sende, og velg "Send til -> e-postmottaker". I neste omgang får du muligheten til å krympe bildene før de sendes. Hvis det ikke er kritisk at alle pikslene er med, er det anbefalt. Å sende bilder på 15 megapiksler kan fort føre til propp i systemet:

Smarte bildetriks i Windows Utforsker


Velg ønsket størrelse, og bildene legges automatisk som vedlegg i e-postprogrammet ditt.

Tips 3: Sorter bildene etter datoen de er tatt

Bildefiler fra forskjellige kameraer med forskjellige navn i samme mappe, kan være et sant mareritt å få oversikten over. Da kan det være greit å sortere dem kronologisk, etter tidspunktet de ble tatt på. Da må du først endre visning på filene. Klikk på visnings-knappen oppe til høyre i Utforsker, velg "Detaljer":

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smarte bildetriks i Windows Utforsker


Nå vil du se at bildedataene sorteres i kolonner, og kolonne-headingene er klikkbare. På den måten kan du sortere bildene på forskjellige måter, men ikke etter tidspunkt de ble tatt. Det løser du ved å hente fram en skjult kolonne. Høyreklikk til høyre for den siste kolonnen, og velg "Dato tatt":

Smarte bildetriks i Windows Utforsker


Nå kan du klikke på den nye kolonnen, og vips - bildene sorteres etter dato de ble tatt.

Tips 4: Gi alle bildene nytt navn

Hadde det ikke vært fint om alle bildene hadde hatt navn basert på når de ble tatt? Sørg for at bildene er sortert etter når de ble tatt (se tips 3). Merk alle bildene ved å klikke på det nederste, hold inne Shift-tasten på tastaturet, og klikk deretter på det øverste bildet. Hold fortsatt inne Shift-tasten når du høyreklikke på det øverste bildet, og velger "Gi nytt navn":

Smarte bildetriks i Windows Utforsker


Skriv inn noe fornuftig, og trykk enter-tasten på tastaturet:

Smarte bildetriks i Windows Utforsker


Vips! Her har alle de merkede bildene fått nytt navn, basert på den sorteringen vi gjorde i forkant:

Smarte bildetriks i Windows Utforsker


Nå kan du for eksempel gå tilbake til vanlig bildevisning i mappen igjen:

Smarte bildetriks i Windows Utforsker


Husk at hvis det blir galt, kan du enkelt angre endringen ved å Klikke på "Organiser" øverst til venstre i Utforsker, og velge "Angre". Lykke til!

Samleside: Slik gjør du det.