Smart trådløs multifunksjonsboks

En trådløs enhet som kan fungere både som vanlig aksesspunkt, som bro mellom nettverk og som forlenger av rekkevidden - det høres jo spennende ut. Vi har testet.

De vanligste trådløse enhetene er en ruter med aksesspunkt som jobber mot trådløse nettverkskort eller innebygde løsninger i moderne bærbare PCer. Men noen ganger er det behov for andre løsninger.

Hvis du ønsker å utvide rekkevidden på det trådløse nettet, eller forbinde to kablete nettverk ved hjelp av trådløst nett - da er det andre enheter som gjelder.

Smart trådløs multifunksjonsboks
Smart trådløs multifunksjonsboks


SparkLAN heter en liten boks, som fungerer på mange forskjelige måter, avhengig av hvordan du setter den opp.

Boksen er svært enkel og har et ganske stilig utseende. Den har nettverkskontakt, strømkontakt og antenne i den ene enden, og lysdioder i den andre.

Den fungerer som aksesspunkt - kjekt hvis du allerede har en ruter. Den kan også fungere som en klient, hvis du har en maskin med vanlig nettverkskort.

Den kan fungere som bro mellom nettverk, det vil i praksis si at den erstatter en kabelforbindelse, hvor bare de to involverte boksene kan kommunisere trådløst seg i mellom og knyttes til nettene i hver ende med vanlig kabel.

Den siste funksjonen er som repeater, da tar den i mot og videresender signalet fra allerede eksisterende nettverk. Dermed utvides dekningsområdet.

Oppsett

All konfigurasjon gjøres som vanlig via nettleseren, ved å taste inn IP-adressen til boksen.

Smart trådløs multifunksjonsboks


Her finner vi strukturerte menyer for endringer av oppsettet, som må aktiviseres i hvert eneste skjembilde. Blar du mellom menyene forsvinner endringer du har gjort i en annen meny. Det er altså ikke mulig å endre hele konfigurasjonen over flere sider og så aktivere alt og restarte ruteren. Det gjør at det tar lengre tid å sette opp systemet.

Vi hadde også en del problemer med å få instillingene til å "sitte", slik at vi måtte resette boksene flere ganger.

Vi testet først at boksen fungerte som klienter til vår Asus 802.11g ruter, ved å koble den til nettverksporten på vår bærbare. Det fungerte greit, men ytelsen var svært ujevn, sammenlignet med andre nettverksløsninger.

Det vi var mer interessant var å sjekke hvordan to bokser fungerte som bro.

Etter å ha plundret litt med å få instillingene til å lagres, fikk vi broen til å fungere. Den bygges ved hjelp av Mac-adressene i hver enhet, og det trådløse fungerer altså bare boksene seg i mellom - ingen maskiner kan koble seg på trådløst.

Denne broen fungerer da som en forlengelse av det eksisterende nettverket, slik at maskinene i nettverket på den "andre siden" kan kobles til broen med en svitsj eller hub - de får atomatisk tildelt IP-adresser fra DHCP-serveren i hovednettet. (Selvsagt forutsatt at maskinene i nettet er konfigurert til å bruke dynamisk IP...).

I bruk

Det som ikke var så imponerende var ytelsen. Til nettsurfing, mail og andre lette oppgaver var det helt ok. Vårt Surfometer viste helt kurante opp og nedlastningshastigheter, sammenlignet med vanlig privat Internett-tilgang. Men sammenlignet med hva vår internettforbindelse egentlig er god for, så er det ikke mye å skryte av.

1 meter lang bro
1 meter lang bro Vis mer
12 meter lang bro
12 meter lang bro Vis mer
Direkte - uten bro
Direkte - uten bro Vis mer


Men filoverføring var ikke imponerende. Dataraten var svært ujevn og gjennomsnittshastigheten ble derfor ganske lav. Avstanden mellom de to målepunktene var ca 12 meter og en tykk murvegg.

Smart trådløs multifunksjonsboks


Sammenligner vi hva et moderne 802.11g system "med turbo" klarer på sitt beste, så er det et stykke igjen. Her er grafene fra Planet-ruteren og -nettverkskortet:

Smart trådløs multifunksjonsboks


Konklusjon

Funksjonaliteten er god, og ytelsen er grei til nett-bruk. Men ved filoverføring falt ytelsen igjennom. Her er det modent for oppgraderinger.

Kontakt importøren for priser og leveringsinformasjon.

Importør av SparkLan og Planet er Telefonselskapet.no