Smart nettverk for mediaproduksjon

Selv om PCer og Macer hele tiden blir kraftigere er det ikke grenser for hva vi gjerne vil belaste dem med. Steinberg har lansert en genial løsning.

Da PCen og Mac dukket opp i begynnelsen av 80-tallet, var det en revolusjon at man kunne styre enkelte elektroniske musikkinstrumenter ved hjelp av en ny type programvare – sequenceren.

I dag er datamaskinen et av de mest utbredte musikkinstrumentene, uansett sjanger og nivå.
Datamaskinen brukes til komposisjon, arrangering og noteutskrift i tradisjonelle miljøer. Den brukes stadig mer i undervisningen, og ikke minst brukes den som instrument, effektboks, miksebord, opptaker, til redigering osv. osv.

Problemet er at siden vi kan gjøre alt dette, vil vi gjerne gjøre alt dette samtidig. Det er ikke mulig, selv med den raskeste PC eller Mac som finnes tilgjengelig.

Slå sammen godene

En virkelighet som mange som driver med musikk og lyd opplever, er at de stadig trenger en kraftigere PC for å kunne kjøre flere lydspor, virtuelle instrumenter og effekter. Den gamle PCen blir da enten slaktet og oppgradert, eller overlatt til mindre krevende bruk.

Tenk om du på en enkel måte kunne bruke den gamle og den nye PCen sammen? Eller kanskje enda flere maskiner, for eksempel ved at to eller tre som lager musikk sammen også kunne koble sammen PCene/Mac’ene sine til en virtuell supermaskin?

Steinberg VST System Link gjør dette mulig.

Nettverk – med en ny vri

Systemet bruker ikke vanlige nettverkskort og kabler, heller ikke FireWire eller andre ”normale” løsninger.

Systemet bruker digitale lydkabler mellom enhetene – S/PDIF, AES/EBU eller Adat optisk.

Dette er smart av flere grunner:

  • Praktisk talt alle som driver med musikk har lydkort med en eller flere digitale inn/utganger.
  • Det er svært liten forsinkelse i signalhåndteringen, siden den er høyt prioritert i systemet.
  • Det er ingen annen trafikk som kan konkurrere om båndbredde.
Du kobler maskinene i serie, fra utgangen på hovedmaskinen til inngangen på den neste. Utgangen på denne går tilbake til hovedmaskinen. Har du flere maskiner, kobler du utgang til inngang mellom alle maskinene i en stor løkke.

Mac eller PC spiller ingen rolle, bare de har et digitalt lydkort med ASIO-driver. Det har alle ledende lydkort i dag, fra SoundBlaster Audigy til proffe flerkanals løsninger.

Et eksempel

Den nye Athlon 1800+ har fått rollen som hovedmaskin. Her kjøres lydspor med effekter, det er ikke noe problem å kjøre 20-30 spor med EQ, klang, kompressorer og det som trengs.

Den gamle Pentium II 400 hentes opp fra kjelleren, kjører MIDI-delen og styrer de eksterne instrumentene og lydmodulene som trengs i produksjonen. Muligens kan den også spille av noen loops hvis det kniper.

Den bærbare Dell Latitude med Pentuium III på 850 MHz kjører virtuelle instrumenter. Den klarer å håndtere 4-5 uten problemer.

Den gamle Mac’en kjører også et par virtuelle instrumenter.

Det hele jobber i perfekt sync, uten forsinkelse mellom signalene som kommer fra de forskjellige maskinene.

I tillegg kan alle involverte brukere jobbe med sine deler av prosjektet, på hver sin maskin – samtidig.

Vi snakker om å ”spille live” på et virtuelt studio - det er et ganske potent konsept!

Klart i løpet av første kvartal

Systemet vil bli vist på NAMM-messen i California i løpet av neste uke. Steinberg regner med at det vil være klart for salg i løpet av første kvartal, men priser og lisenspolitikk er enda ikke avklart.

Mer informasjon vil du etter hvert kunne finne hos Steinberg