Smart mediespiller i lommeformat

SanDisk Photo Album er en minnekortleser med TV- utgang, som fungerer overraskende bra på mange måter. Men den har noen sæerheter også. Vi har testet.

Noe av det første man bør kjøpe når man har anskaffet seg digitalkamera, er en rask USB kortleser til PCen. Det går i de aller fleste tilfeller langt raskere enn å koble kameraet til PCen, og er enklere å håndtere. Dessuten sparer du batteritid i kameraet, og sliter mindre på hengsler og lokk over kontaktene på kameraet.

Det finnes mange typer kortlesere, de aller fleste støtter mange forskjellige typer kort, og de koster noen hundrelapper.

Noen kortlesere har innebygd harddisk og mulighet for batteridrift, som er praktisk hvis man er ute og reiser og trenger noe å overføre dataene på når minnekortene er fulle.

Det finnes også mediespillere som har kortleser og harddisk og håndterer kortleser/fillagringsjobben i tillegg til avspilling av musikk og film.

Kortleserne med harddisk har en ulempe, de koster gjerne noen tusenlapper...

Men nå har SanDisk kommet opp med en ny variant av kortleser med ekstrafunksjoner, og gitt den navnet PhotoAlbum.

Leser, viser og spiller

Enheten er på størrelse med en litt stor fjernkontroll, og står støtt på små gummiføtter på undersiden.


På forsiden er det spalter for alt som finnes av kurante typer minnekort:

  • CF type I/II (inkludert MicroDrive)
  • SmartMedia

  • xD

  • MemoryStick/MS Pro

  • SD

  • MMC

På baksiden er det kontakter for et CompactFlash type I kort, USB type A for tilkobling av minneplugg og en miniUSB for tilkobling til PC.


Så finner vi en minijack med utganger til stereo lyd og komposit video og til slutt en kontakt til strømforsyningen.

Hva kan den gjøre?

Den fungerer som en vanlig kortleser når du kobler den til PCen. Da er det ikke nødvendig med noen strømforsyning, det er tilstrekkelig med det som USB-kontakten leverer.

Men moroa begynner når du kobler PhotoAlbum til TVen, og da må den kobles til strømforsyningen.

PhotoAlbum kobles til video inn på TV-apparatet, og lydutgangene kobles til lyd inn. Så setter du inn et eller flere minnekort i spaltene, eller kanskje en USB minneplugg i kontakten bak.

Da kan du velge med fjernkontrollen hvilket kort du vil vise bilder fra på TVen.


Det dukker opp mapper på skjermen, du manøvrerer med piltastene, og kan skifte bilder manuelt eller sette i gang et slideshow. Du kan variere visningstiden og velge mellom forskjellige enkle overganger.
Du kan også få opp en liste som du kan manøvrere raskere i, hvis du er på utkikk etter et spesielt bilde.


Du kan zoome og rotere bildene fra fjernkontrollen.

Bildekvalitet på TV?

TV er ikke det mest egnede apparatet for visning av digitalfoto, men det er stort og det finnes over alt.

Og kvaliteten var overraskende bra. Sammenlignet med hva andre apparater, som f.eks. mange digitalkameraer med videoutgang, presterer når de kobles til TV, så er det storartet. Har du en plasma eller LCD-TV for hånden blir det enda bedre.

Video og MP3

Video kan bare vises i Motion-JPEG og MPEG1 i QVGA oppløsning med maks. 8 bilder sekund.

Dermed blir det svært begrenset hva du kan få til. Vi snakker om avspilling av de enkleste former for video, og moderne digitalkameraer er nå i stand til å ta opp video med langt høyere kvalitet enn PhotoAlbum klarer å vise.

MP3 vises i en liste, sortert etter artist. De kan spilles av i rekkefølge eller tilfeldig, men tittelen på låtene ble bare alfabetsuppe.


Manøvreringen fra fjernkontrollen, inkludert volumkontroll, fungerte utmerket.


Avanserte funksjoner

Det er mulig å kopiere bilder fra minnekort i fronten til CF-kortet bak eller minnepluggen.

Du kan velge oppløsning og størrelse, og sette en print-tag på de bildene du vil ha skrevet ut, etter DPOF-standarden. Da kan du ta ut minnekortet og sette det inn i en kompatibel skriver eller kiosk og få utskrift bare av de utvalgte bildene.

Det er også mulig å lage slideshow med bakgrunnsmusikk, men det var litt plundrete, omtrent like festlig som å reorganisere kanalrekkefølge på TVen...

Litt egenrådig

Vi hadde noen problemer med enkelte minnekort. Et av våre CF-kort ville den ikke lese, verken som kortleser koblet til PC eller som bildeviser koblet til TV. Men dette kortet fungerer utmerket i alle våre kameraer og andre kortlesere...

Noen ganger ville den heller ikke lese minnepluggene våre, andre ganger tok det fryktelig lang tid å lese inn bildedata som vi hadde kopiert over fra PCen. Normalt dukker mapper og miniatyrbilder opp etter få sekunder, selv med 6 Megapikslers store bildefiler.

Det er mulig å oppgradere firmwaren i PhotoAlbum, så dette vil muligens gå seg til etter hvert.

Konklusjon

Hender det at du gjerne vil vise digitalbilder på TV, og vil styre det hele med fjernkontroll, så gjør PhotoAlbum en utmerket jobb med overraskende god bildekvalitet.

De avanserte funksjonene er noe knotete, men gir stor fleksibilitet. MP3-avspilling er en sidegren, og videodstøtten er ikke noe å skrive hjem om.

Men prisen er ikke stort høyere enn en vanlig kortleser, vi har sett den i nettbutikker til mellom 450 og 500 kroner.