Smart løsning for ekstern CD-RW og DVD

Mange vil ha en ekstern CD-brenner eller DVD-spiller. Er det bare å montere dem i en ekstern FireWire-boks? Dette måtte vi teste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere testet en rask harddisk i et eksternt FireWire-kabinett, med godt resultat. Ytelsen var ikke like god som "direktekobling" til den interne ATA-bussen, men langt bedre enn de fleste andre alternativer. Og langt billigere enn SCSI-løsninger.

Installasjon

Kabinettet vi testet har plass til en 5,25-tommers enhet, så vi fjernet harddisken og monterte inn kombidrevet fra Ricoh - MP9120A-DP som vi nettopp hadde testet. Da kunne vi teste både CD-RW og DVD, to fluer i en smekk.

Så satte vi inn vårt FireWire PCI-kort i test-PCen. Denne kjører Windows Me, som har innebygget støtte for FireWire. Kortet ble oppdaget, og etter et par omstarter var dette klart til bruk.

Vi koblet til kabinettet med CD-RW/DVD-spilleren, slo på strømmen til drevet, og etter noen sekunder dukket det opp en ny diskstasjon i mappen Min Datamaskin.

Dette gikk altså helt smertefritt så langt. Helt eksemplarisk.

Som DVD

Vi la inn en DVD-plate og lukket skuffen. Til vår begeistring startet vårt DVD-avspillerprogram av seg selv, og presenterte åpningssekvensen og menyen på filmen.

Lyd og bilde fungerte helt perfekt, som om det skulle vært en internt montert DVD-spiller.

Perfekt.

Som CD-RW

Vi la inn en blank CD-R, og etter noen sekunder dukket Adaptec Easy CD Creators meny opp og tilbød sine tjenester. Vi lukket dette programmet og startet Nero i stedet, som også fant brenneren uten videre og var klar til dyst.

Vi brant så en test-CD, helt uten viderverdigheter.

Forskjell i ytelse?

Vi målte lesehastigheten på CD, brennetiden og tiden på ripping av vår musikCD.

Brenning av CD:
Intern: 6 minutter 50 sekunder
FireWire: 7 minutter og 3 sekunder

Les hele CDen:
Intern: 3559 KB/sekund
FireWire: 3546 KB/sekund

Rippe musikkCD:
Intern: 8 minutter 0 sekunder
FireWire: 8 minutter 1 sekund

Med andre ord praktisk talt identisk ytelse.

Konklusjon

Vår test viser at FireWire er et utmerket grensesnitt til både CD-RW og DVD. At det i tillegg er så enkelt å installere er ytterligere et pluss.

image: Smart løsning for ekstern CD-RW og DVD

Kabinettet har til og med tilkoblinger for lydsignalet på phonoplugger, selv om dette sjelden er nødvendig lenger. Nå leses jo lydsignalet som data fra CDen, og sendes som wave-data og konverteres i PCens lydkort. Ripping i sanntid - en ledning spart.

Det eneste ankepunktet er at FireWire ikke er standard, og derfor som regel gir en merkostnad på rundt tusenlappen pr PC. Men i situasjoner hvor det er et krav at enheten må være flyttbar, så kan vi trygt anbefale denne løsningen.

FireWire-kabinettet leveres av Multimedia Ekspress og koster 1.590.- kroner.
Kombidrevet fra Ricoh distribueres av Storewell og koster 3.190 kroner.

Prisene er inkl. mva.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!