Smart lommeopptaker for lyd

De fleste klarer seg med å høre på lydopptak, noen av oss foretrekker å gjøre dem. Ute i felten er Edirol R-09 en overlegen kompakt løsning.

I november i fjor testet vi den første lydopptakeren beregnet på musikere, journalister og andre som har behov for opptak av profesjonell kvalitet. Den kom fra M-Audio og heter Microtrack 24/96. Testen finner du her.

Denne opptakeren hadde ikke innebygde mikrofoner, men var avhengig av enten eksterne mikrofoner koblet til balanserte jack-kontakter, eller den inkluderte mini-mikrofonen som kobles rett i mini-jack kontakten. Opptaksmediet er Compakt Flash.

Roland har hatt mange portable opptakere beregnet på musikere, med innebygd miksing, lydprosessering og andre musikk-relaterte egenskaper. Men nå har divisjonen Edirol, som har et produktspekter som ligger litt på siden av det rene musikkutstyret, kommet med en ren stereo lydopptaker R-09.

Praktisk og kompakt

Ideen bak Edirol R-09 er at den skal være så enkel i bruk og kompakt i format, at den gjør det unødvendig å planlegge å gjøre opptak. Det eneste man må gjøre er å ta den med og slå den på og plassere den på et kurant sted for å fange opp lydkildene.

Nøkkelen til dette er at R-09 har innebygde mikrofoner. Den bruker også vanlige AA-batterier som rekker til 4 timers opptak. Opptaksmediet er SD-kort.

Den er også svært kompakt, på størrelse med en iPod eller mobiltelefon.

Smart lommeopptaker for lyd


Egenskaper

  • Stereo inn mik/linje eller innebygd stereo mikrofon.

  • Strøm til ekstern stereo kondensatormikrofon

  • 16 eller 24 bits opptak, 44,1 eller 48 kHz samplerate

  • WAV eller MP3 opptak (64 til 320 kbps/VBR)

  • Opptil 2 GB SD kort for 2 timer WAV i 24bit/44,1 eller over 32 timer i 128 kbps MP3

  • Hodetelefon/digital ut på felles stereojack

  • 120x64 punkters display

  • 2 AA batterier for 4 timers opptak

  • USB 2.0 HiSpeed/mass storage device class (trenger ikke egne drivere)

  • Vekt 100 gram, 63x102x29mm

I bruk

Omtrent riktig størrelse
Omtrent riktig størrelse Vis mer


Opptakeren er svært enkel i bruk. Man slår den på med knappen på venstre side, trykker Rec på forsiden for å aktivere innganger og meteret i displayet, justerer nivået og trykker på Rec igjen for å starte opptaket.

Smart lommeopptaker for lyd


For å administrere filene trykker du Finder/Menu-knappen, og manøvrer deg rundt i menyene med piltastene. Menyene er selvforklarende for alle som har brukt PC eller Mac.

Mapper kan opprettes og gis navn, filer kan slettes, flyttes, gis nytt navn osv. Men det er ikke nødvendig, opptakene får nye navn automatisk og man kan like gjerne ordne dem etter å ha overført filene til datamaskinen for redigering.

Lydkvalitet

Testperioden vi fikk ble i korteste laget, så vi fikk ikke sjekket ut så mange forskjellige situasjoner og formater som vi ønsket. Vi konsentrerte oss om WAV i 24-bit/44,1 kHz og både omgivelseslyder (til film/drama), piano og stemme fungerte svært overbevisende.

Lydbildet er åpent og dynamisk, støynivået er ikke hørbart ved korrekt innspillingsnivå og fornuftig mikrofonplassering. Selv ved bevisst alt for lavt opptaksnivå (-25 dB som peak) kunne vi prosessere opp nivået (normalisere) uten at bakgrunnsstøy var påtagelig.

Det er også 4 typer romklang ved avspilling, for å gi en idé om hvordan en ferdig produksjon kan låte, eller bare for å gi et flatterende lydbilde ved avspilling.

Konklusjon

Roland R-09 er noe enklere enn konkurrenten fra M-Audio når vi ser på spesifikasjonene, men den er også en god del rimeligere. For mange er den også mer praktisk med de innebygde mikrofonene.

Også batteriløsningen hadde vi sans for, standardbatterier og 4 timers opptakstid er bra. Dessuten følger det med strømforsyning.

Veil. pris er 3 400 kroner og du finner den i alle velassorterte musikkforretninger.

Det finnes også tilbehør som veske med stativ, holder med kuleledd til mikstativ, ekstern mikrofon med vindhette og holder for stativ.

Se flere bilder av opptakteren

Mer info finner du hos Edirol