Å defragmentere harddisken kan gi svært mye bedre ytelse, spesielt hvis det er lenge siden sist det ble gjort.
Å defragmentere harddisken kan gi svært mye bedre ytelse, spesielt hvis det er lenge siden sist det ble gjort.Vis mer

Smart Defrag optimaliserer harddisken

Kan gjøre PC-en din mye raskere.

Har du en PC som du føler bare blir tregere og tregere? Årsakene kan være mange. Du har kanskje installert en haug med programmer, noen av dem kjører gjerne i bakgrunnen uten at du vet om det, og hvis du ikke har oppdatert antivirus- og antispyware-programmene dine på en stund, kan det jo være ting som kverner på maskinen som slett ikke har noe der å gjøre.

Alvorlig flaskehals

Men det er også svært sannsynlig at harddisken din over tid er blitt svært fragmentert. Enkelt forklart betyr det at data som hører sammen ikke ligger samlet, men ligger spredt på forskjellige steder på de magnetiske platene. Det skjer som en naturlig konsekvens av at platene roterer mens data lagres. Hvis harddisken er svært fragmentert, betyr det at lesehodet får en stor jobb med å samle dataene, for eksempel når du skal starte programmer og åpne store filer.

I praksis kan det få selv kraftige PC-er til å oppføre seg som ordentlige sinker, vi har selv sett mange eksempler på nettopp dette.

Les også: Lei av harddisker? Slik bytter du til SSD

Windows har innebygd støtte

Det går heldigvis an å korrigere slik fragmentering, ved å defragmentere den med jevne mellomrom.

Windows har sitt eget defragmenteringsverktøy, kalt Diskdefragmentering. Du finner det under Tilbehør - Systemverktøy på Startmenyen (XP og nyere), og avhengig av hvordan PC-en din er satt opp, kan det være at dette er satt til å kjøre automatisk når PC-en ikke er i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid ikke alltid tilfelle, men det kan du fikse selv. Og det kan absolutt anbefales:

Smart Defrag optimaliserer harddisken


MEN: Diskdefragmentering i Windows har sine klare begrensninger, og er heller ikke kjent for å være særlig kjapp. Derfor finnes det en rekke tredjepartsverktøy som har spesialisert seg på å både være grundigere og ikke minst raskere enn standardfunksjonen i Windows.

Bedre diskdefragmentering

Ett av de beste er dessuten til alt overmål helt gratis, og bærer navne Smart Defrag. Det utgis av programvareselskapet IObit. Foruten å gjøre jobben svært raskt, skal det også være intelligent. Filer og mapper som brukes ofte plasseres på de raskeste områdene av disken, slik at den opplevde ytelsesforbedringen blir så god som mulig.

Smart Defrag optimaliserer harddisken


Programmet kan også kjøre i bakgrunnen, og beslaglegger svært lite ressurser. Dermed skjer defragmenteringen automatisk og nærmest umerkbart, og sørger for at disken din alltid er i tipp topp form.

Programmet kjører i bakgrunnen og bruker bare noen sekunder i ny og ne for å holde disken i toppform.
Programmet kjører i bakgrunnen og bruker bare noen sekunder i ny og ne for å holde disken i toppform. Vis mer


I tillegg har Smart Defrag en funksjon som kan defragmentere disken under oppstart av Windows. Dermed kan programmet flytte data som ellers er låst av Windows-prosesser, noe som kan bidra til ytterligere ytelsesforbedringer, lover IOgear.

Programmet fungerer i alle nyere Windows-versjoner, og kommer også i norsk språkdrakt. Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet fra www.iobit.com.

Artikkelen har også blitt publisert på DinSide tidligere. Oppdatert og republisert 4. august 2012

Samleside: Gratisprogrammer