Smart, Compact eller MMC?

Det blir sagt at vi setter stor pris på standarder, det er derfor vi har så mange av dem. Vi har testet tre forskjellige typer minnekort, beregnet på små apparater.

Minnekort har hatt en enorm utvikling de siste årene. I dag får du hele 320 MB på et lite CompactFlash-kort og større kort vil komme i fremtiden.

De fleste små apparater som kameraer, MP3-spillere, PDA'er og annet bruker en eller form for minnekort. I de fleste tilfeller er det også aktuelt å overføre data til PC, og da er en kortleser veldig praktisk.

Samme type media

Både minnekort og kortlesere koster en del, CompactFlash koster fra rundt 500 for 16 MB til rundt 13 000 for 320 MB. Kortlesere koster under tusenlappen for kombilesere som leser to formater.

Derfor kan det være lurt å vurdere hvilken minnekorttype som brukes, når du skal velge kamera, MP3 spiller eller lignende. Hvis alle apparatene bruker samme type lagringsmedia, får du flere muligheter til lavere pris.

Kapasitet

Vinneren når det gjelder kapasitet er CompactFlash. Den finnes som type 1, som støttes av de fleste apparater, med kapasitet på opptil 192 MB. Type II finnes som nevnt helt opp til 320 MB.

På annen plass finner vi SmartMedia, som finnes i kapasiteter på opptil 64 MB.

Til slutt kommer MultiMedia Card som foreløpig har 32 MB som største kapasitet.

Ellers er CompactFlash størst, SmartMedia mindre og tynnest og MultiMeda Card minst og midt i mellom når det gjelder tykkelse.

Alle kortene er så små at det slett ikke er vanskelig å rote dem bort…

Sony har sin egen variant som de bruker på alle sine egne apparater, MemoryStick, men den har vi ikke testet i denne omgang.

Ytelse

Vi målte overføringshastigheten på de tre korttypene koblet til kortlesere med USB.

Vinneren i hastighet generelt er ComnpactFlash, på grunn av den gode skriveytelsen. Ellers er kortene i praksis svært like i praktisk bruk, selve apparatet og den tilhørende programvaren har også sitt å si for resultatet.

Personlig er vi mest begeistret for CompatFlash, siden det er raskest, billigst i forhold til kapasitet og såpass stort at det er litt vanskeligere å rote det bort.