Små priskutt fra Intel - foreløpig

Det har gått rykter om at Intel ville sette ned prisene kraftig ved lanseringen av Pentium 4 i slutten av oktober. Men det ble ingen lansering, og prisene har bare fått en liten stuss i denne omgang.

Egentlig skulle Pentium 4 kommer på markedet i disse dager, men det har som kjent blitt utsatt til slutten av november. Den prisnedsettelsen for Pentium og Celeron som skulle falle sammen med introduksjonen har derfor blitt mindre aggressiv enn mange trodde. Men vi skal ikke se bort fra muligheten for ytterligere prisnedsettelser i forbindelse med den endelige lanseringen av Pentium 4.

Stadig vesentlig dyrere enn AMD

Når vi sammenligner forhandlerprisene på prosessorer fra AMD og Intel er det faktisk enda større forskjeller enn i utsalgsprisene. AMD tilbyr dermed større relative marginer for forhandlerne, slik at de tjener omtrent like mye på å selge en Athlon eller Duron som Pentium eller Celeron, selv om prisene er lavere.

Dermed kommer både brukerne og forhandlerene bedre ut av det, og Intel sitter igjen med svarteper.

For forhandlere koster en 700 MHz Duron litt over 70% av en 700 MHz Celeron, mens en 750 MHz Duron koster bare 45 % av den nye 766 MHz Celeron! Det er under halve prisen…

Også for Athlon er forskjellene store. 850 MHz Athlon koster bare litt over 60 % av tilsvarende Pentium III, mens 1000MHz Athlon koster 54% av 1000 MHz Petnium III, som endelig blir tilgjengelig både for mindre produsenter og over disk for selvbyggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå skal det nevnes at Intel-prisene inkluderer vifte og ”pen innpakning”, men forskjellen er likevel svært stor.

Pentium 4 med introduksjonsrabatt

Når Intel lanserer Pentium 4, vil de inkludere 64 MB Rambus-minne. Dette er for å sukre den ganske bitre pillen når du betaler dyrt for en fornuftig mengde av denne overprisete og overvurderte minneteknologien.

Først til neste år blir det mulig å kjøpe systemer med Pentium 4 som bruker DDR SDRAM, som blir nesten like rimelig og dobbelt så raskt som dagens SDRAM.

2 GHz i april?

Det er ventet at Intel vil skru opp hastighetene på Pentium 4 kraftig utover neste år. Det er faktisk nødvendig for å vise til bedre ytelse enn det AMD Athlon leverer på lavere klokkefrekvens.

Det er ikke mulig å sammenligne neste generasjons prosessorer med dagens bare ut fra klokkehastigheter, siden det her er snakk om helt andre arkitekturer.

Tankekorset er at tidligere var nye Intel-prosessorer mer effektive i forhold til klokkehastigheten, mens dette ikke er tilfelle med Pentium 4.