Sony VAIO går nå over i historiebøkene, men kjøperne av Sonys PC-divisjon ønsker å videreføre VAIO-merket. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Sony VAIO går nå over i historiebøkene, men kjøperne av Sonys PC-divisjon ønsker å videreføre VAIO-merket. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Slutt for Sony VAIO

Trekker seg ut av PC-markedet.

Sony har slitt økonomisk på mange fronter de siste årene, og står nå foran en stor omstrukturering. I denne prosessen er det blitt besluttet å selge hele PC-produksjonen ut av selskapet, skriver E24.

Nå er det klart at Japan Industrial Partner (JIP) overtar PC-divisjonen fra Sony, inkludert merkenavnet VAIO, som Sony har brukt på sine PC-er i hele 17 år. Overtakelsen er ventet å skje innen 1. juli i år.

Les også: Her er årets beste PC-er

Vil videreføre merkenavnet

Ifølge en pressemelding fra selskapet har JIP planer om å videreføre VAIO-navnet. Om PC-ene blir tilgjengelig i Norge er imidlertid usikkert. Foreløpig er det eneste som er klart at de siste Sony VAIO-maskinene vil rulle ut av fabrikkene nå i vår.

Sonys VAIO-maskiner har lenge hatt fokus på design og god byggekvalitet, og har stort sett holdt seg unna volum- og lavprissegmentet. Selv om merket er 17 år gammelt, var det først i 2010 at Sony VAIO kom på markedet i Norge.

Men i en tid da selv en PC til 3-4.000 kroner er mer enn god nok for folk flest, har mange PC-produsenter, inkludert Sony, opplevd sterk salgssvikt. Også i Norge har PC-salget sunket kraftig den siste tiden, nettbrett og smartmobiler må bære mye av ansvaret, viser en oversikt fra Elektronikkbransjen.

Store kutt og forandringer

Sony har planer om å kutte hele 5.000 arbeidsplasser i TV-, PC- og markedsidivisjonen. Kuttene vil skje innen mars 2015. Selskapet skal også skille ut TV-produksjonen i et eget heleid datterselskap, ifølge CNBC.

Det skal imidlertid ikke være noen planer om kutt i divisjonene for nettbrett, mobiltelefoner og spillkonsoll, som alle opplever vekst.

Kilder: E24, CNBC.

DinSides store test av bærbare PC-er