Slurver du med backup?

Du er i så fall ikke alene. Her er noen enkle råd for trygghet.

I en undersøkelse som analyseselskapet InFact AS har gjort for sikkerhetsselskapet Nettopp24, kommer det fram at det står dårlig til med nordmenns backuprutiner.

Ifølge målingen har mer enn én million nordmenn opplevd å miste alt av verdifulle data på PC-en, og aller verst står det til i aldersgruppen 25 til 39 år, etterfulgt av 18-24-åringer.

Flere enkle grep

Å kopiere verdifulle data fra PC-en over til en ekstern harddisk er en rimelig og enkel forsikring dersom PC-en skulle bli stjålet, infisert av virus, krasje eller hvis den interne harddisken skulle slutte å virke.

En ekstern harddisk med 1.000 GB lagringsplass kan du få for rundt 600 kroner og oppover.

Sørger du for å legge denne harddisken et annet sted, for eksempel på jobben eller hos svigermor, er du også godt sikret dersom du skulle oppleve innbrudd eller brann.

Gratisløsninger

I tillegg kan det være smart å bruke et program som sørger for å kopiere dataene regelmessig, uten at du behøver å gjøre annet enn å koble den eksterne disken til en ledig USB-port.

Her er lenker til noen gratisprogrammer vi har omtalt tidligere, som løser dette enkelt og greit:

Simplebackup
Microsoft SyncToy
Paragon Backup & Recovery 2010 Free Edition

Les også om harddisken som fikser alt, bare du plugger den i PC-en: Clickfree - superenkel backup, eller minnepluggen som gjør det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettløsninger

En annen metode som blir mer og mer populær etter hvert som internetthastighetene blir større, er såkalt online backup. Da kopieres dataene dine til en server et annet sted, via Internett, og kan gjenopprettes til PC-en din ved behov.

Her er lenker til artikler der vi har omtalt slike tjenester:

Crashplan - glimrende backup over Internett
Jotta - superenkel norsk lagring på nett

Les også: Den store backup-guiden