Slipp mobilsider på PC-en

Mange deler nettsider fra mobilene sine. Det skaper problemer når du åpner dem fra PC-en.

MOBILVERSJON: Har vennene dine delt en mobilside på Facebook, ender du ofte opp slik: En bitteliten mobilside på din store PC-skjerm. Ser du nøye etter, ser du en "m." som kan fjernes.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MOBILVERSJON: Har vennene dine delt en mobilside på Facebook, ender du ofte opp slik: En bitteliten mobilside på din store PC-skjerm. Ser du nøye etter, ser du en "m." som kan fjernes. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2012 har vi tre porter til internett: Mobiler, nettbrett og PC-er. Og alle har ulike skjermstørrelser.

Derfor har de fleste, store nettsteder også tre ulike versjoner av sidene sine. Da oppstår det raskt problemer, i form av feil versjon på feil dings.

Mange bruker mobilen mer enn PC-en, og leser de en interessant artikkel i hånden hender det ofte at de deler den på Facebook og Twitter direkte fra mobilen. I de fleste tilfeller ender de dermed opp med å dele en mobilversjon av en nettside, og trykker du på denne fra en PC eller nettbrett ender du opp med feil versjon. Mobilsider utnytter typisk en PC-skjerm veldig dårlig, og kan ofte være vanskelige å lese på en datamaskin.

Heldigvis kan du raskt gå til fullversjonen av artikkelen om du bare vet hva du ser etter.

Slik kan du se videoer på Facebook uten å automatisk dele den etterpå

Fjern første frase

De ulike versjonene av en nettside har alle en forskjellig nettadresse. Og ved å endre denne, kan du gå til den versjonen du ønsker.

La oss ta et eksempel fra DinSide.no – artikkelen "Meego gjenoppstår som Jolla" har tre ulike adresser, alt ettersom hvilken versjon man får opp:

Legg merke til én ting: Adressene starter ulikt. Mobil-versjonen starter med en "m." og nettbrett-versjonen starter med en "t.", mens PC-versjonen går rett på "dinside.no".

Dermed er løsningen å bare fjerne den første delen av nettadressen, så vil du gå direkte til den originale fullversjonen, altså PC-versjonen.

Det virker fristende, men kan du virkelig se hvem som har besøkt Facebook-profilen din?

VANLIG BOMMERT: På Twitter deles det mobilsider over en lav sko. Bruker du Twitter på PC-en, ender du dermed opp med å åpne slike sider.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
VANLIG BOMMERT: På Twitter deles det mobilsider over en lav sko. Bruker du Twitter på PC-en, ender du dermed opp med å åpne slike sider. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Fungerer ofte, ikke alltid

Samme triks fungerer på de fleste, store nettsider.

Her er noen eksempler:

  • Dagbladet.no bruker "m." foran sine mobilsider. Fjern dette, og hopp rett til fullversjonen.
  • VG.no bruker "touch." for å pense folk inn til mobilsidene; dette kan også fjernes.
  • Aftenposten.no legger til "mobil." i sine nettadresser, som lett kan slettes.
  • Også mange internasjonale nettsider bruker liknende, som Engadget.com, hvor man kan fjerne "m.".
Dessverre er noen nettsteder mer kompliserte. For eksempel Guardian.co.uk, hvor man kan ende opp med digre nettadresser som dette:
http://m.guardian.co.uk/ms/p/gnm/op/view.m?id=15&gid=%2Ftechnology%2F2012%2Fjul%2F09%2Fnews-publishers-online-media-aggregators&cat=technology#.T_v2cVDnDLk.facebook

Her nytter det ikke bare å fjerne "m.", da den orginale nettadressen er denne:
http://www.guardian.co.uk/technology/2012/jul/09/news-publishers-online-media-aggregators

I slike tilfeller er det ofte bedre å gå til domenet, i dette tilfelle Guardian.co.uk, og finne artikkelen selv.

Eller har du kanskje andre triks? Del gjerne med deg under artikkelen!

Derfor må du være forsiktig når du kommenterer offentlige Facebook-innlegg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer