Videobutikk, bye, bye, bye..?
Videobutikk, bye, bye, bye..?Vis mer

Slik virker Video-On-Demand

Video på bestilling, eller video-on-demand, som det gjerne kalles, er en etterlengtet fremtidsvisjon som er i ferd med å bli en realitet for bredbåndsfolket.

Snart er det over og ut for videobutikkene, i hvert fall slik de brukes i dag. Om ikke lenge kan du selv bestemme hvilken film du vil se, når du vil se den – kun ved hjelp av et par tastetrykk. Så fremt du har en bredbånds- eller kabeltilknytning som støtter teknologien, trenger du ikke gå ut av døren før filmkvelden er reddet.

Flere bredbånds- og satellittselskaper har tjenester klare, og tester nå teknologien for å kunne tilby det til forbrukerne. Blant disse firmaene er Telenor, som i løpet av oktober vil tilby tjenestene til sine VDSL-piloter. Vi har tatt en smugkikk for å se hvordan det fungerer rent praktisk. De fleste som har bodd på hoteller i utlandet (veldig få norske hoteller tilbyr det) har kanskje vært borti video-on-demand der. For alle dere andre; her kommer en enkel gjennomgang:

En boks, ikke ulik en vanlig dekoder av utseende, utplasseres først i ditt hjem. På den medfølgende fjernkontrollen finnes det en knapp som tar deg til video-on-demand funksjonen.

Slik virker Video-On-Demand

Som du ser på bildet, må du først taste inn et tildelt passord, for at ingen andre skal kunne gå inn på din konto. Videre velger du main for å komme til hovedoversikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik virker Video-On-Demand

Her kan du sjekke nyheter, de mest populære filmene, få en alfabetisk liste over alle tilgjengelige filmer, eller filmer organisert i ulike kategorier, omtrent som i en vanlig videobutikk. Velger vi new releases, får vi opp følgende bilde:

Slik virker Video-On-Demand

Som du ser, får du opp en liste over nye filmer. Du velger så ut den filmen du ønsker å se ved å markere den...

Slik virker Video-On-Demand

Og får så opp informasjon om den filmen du har valgt. Dersom du velger å leie denne filmen, vil du ha den til odel å leie i ett døgn, og kan stoppe og starte den, eventuelt se den om igjen , så mange ganger du ønsker i løpet av den tiden.

Hvor mye det kommer til å koste å leie en film på denne måte er foreløpig usikkert, men vi vil tippe at prisen ikke vil være særlig forskjellig fra den du betaler i videobutikken i dag, rundt 50 kroner.

- Besparelsen for kunden vil ligge i at de slipper å gå til videobutikken, økonomisk vil det nok ikke være så mye å spare, sier Trond Nedregård, Administrerende direktør i Smartcall.

Bedriften som leverer telefoni, kabel-tv, strøm og bredbånd starter opp et prøveprosjekt med video-on-demand i Romsås i Oslo på nyåret. Da vil ca 2.500 kunder få prøve ut den nye metoden for videoleie. Når de vil åpne tilbudet for øvrige kunder, vil ikke Nedregård si noe om. Det samme svaret synes å være gjeldende for alle aktørene i markedet, men at mye vil skje det neste halve året er ingen i tvil om.