Fra en tegnefilm som kan ses hos <A HREF="http://www.spumco.com" TARGET="_top">Spumco</A>.
Fra en tegnefilm som kan ses hos Spumco.Vis mer

Slik virker multimedia med Flash 3

Flash er et gratisprogram som er i ferd med å bli standard for multimedia på Internett. Flash komprimerer grafikk og lyd så mye at tegnefilmer av høy kvalitet har blitt en virkelighet, også for modembrukere. Hvilken teknikk bruker Flash? I denne artikkelen får du vite det.

Flash har eksistert i tre år, og het i begynnelsen FutureSplash. FutureSplash var et enkelt og lite program, som ga deg mulighet til å se enkle tegnefilmer som kunne vare i 30 sekunder, men som ikke tok mer tid enn 20 sekunder å laste ned.

Da Macromedia overtok FutureSplash, skiftet de navn til Flash, og videreutviklet teknologien. Versjon 3 av Flash blir nå levert sammen med Windows 98 og de nyeste versjonene av Netscape. Med et raskt økende antall Flash-brukere over hele verden, kommer nok enda flere dyktige webutviklere enn i dag, til å lage elegante multimedialøsninger for Internett.

Vektorgrafikk

Vektorgrafikk er hemmeligheten bak Flash. Vektorgrafikk definerer former og kurver ved hjelp av ganske få punkter. For eksempel kan en sirkel defineres av sentrum, og radius. En firkant kan defineres av to hjørner. En rett linje kan defineres av begynnelse og slutt. Skal du lage mer kompliserte former, brukes bare flere punkter.

Flash går videre: Du kan definere hvor tykk linjen til for eksempel sirkelen skal være, om den skal se ut som om den har blitt laget av en blyant, eller tusj osv. Du kan definere farger i sirkelen, og for eksempel lage dette slik at det blir gradvis lysere nederst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å kombinere slik enkel informasjon, kan avansert grafikk lages av selv små datafiler.

En Flash-film er som en lang liste med kommandoer. For at disse kommandoene skal bli grafikk på skjermen din, må de utføres av din maskin. Og så kraftige som maskiner er i dag, utføres denne prosessen lynkjapt.

Gjenbruk lager små filer

Når en webutvikler lager filmer i Flash, benytter hun seg av en "rollebesetning". I denne rollebesetningen finnes alt fra enkle former til avanserte tegninger.

Flash skiller seg her fra andre formater som er vanlig for Internett. For filmer i AVI og MOV-format eller for GIF-animasjoner, må hvert element tegnes på nytt hver eneste gang det brukes.

Punkter som beveger seg

Det er ikke bare former som kan defineres av punkter i Flash. For å lage bevegelse defineres usynlige linjer, som bildeelementer kan bevege seg langs eller snurre rundt.

Svært elegante bevegelser kan lages ved at bildeelementene roteres når de beveger seg langs en linje som svinger. Alternativet til dette ville ha vært å lage nye bildeelementer for hver eneste vinkel det skulle bli vist i.

I Flash er det mulig å definere et bildeelement slik at dette gradvis endrer seg til å bli likt et annet. For eksempel kan firmanavn gradvis endres til firmalogo.

Kompresjon av punktgrafikk og lyd

Flash 3 har fått god støtte for grafikk som ikke kan gjengis som vektorgrafikk. Slik grafikk komprimeres til JPG-bilder, som er det mest populære formatet for fotografier på Internett.

Lyd komprimeres med ADPCM, som er en kompresjonsteknikk som har mye til felles med JPG: Kvaliteten på lyd reduseres i den delen av lydregisteret hvor det merkes minst for menneskeøret.

Forstørr filmen

Når du kjører en Flash-film på maskinen din, kan du forstørre denne for å se nærmere på detaljer. Ettersom Flash baserer seg på vektorgrafikk, blir kvaliteten på forstørrelsen fantastisk god. Mens forstørrelser av f.eks. QuickTime-filmer sjelden blir særlig gode, mister du normalt ingenting med Flash.

Spennende Flash-filmer

Det er ikke vanskelig å finne fremragende multimedia laget i Flash. Det finnes tusenvis av filmer og presentasjoner på nettet. Vi har spesielt latt oss fascinere av tegnefilmer hos Shockrave, som inneholder noe av det beste som profesjonelle utviklere lager for Flash.

Har du litt spesiell sans for humor, kan livet til George Liquid hos Spumco være til stor glede. Flashpad omfatter en glimrende samling Flash-filmer som vanlige webutviklere over hele verden har laget, og viser hva dyktige amatører kan få til.

Slik installerer du Flash på din maskin

Det er ikke mye du trenger å gjøre for å installere Flash på din maskin. Har du Windows 98, går du inn i Kontrollpanel fra Innstillinger på Start-menyen. Her åpner du Legg til/fjern programmer, hvor du velger Installere Windows. Dobbelklikk på Multimedia, og bla deg så frem til opsjonen for Macromedia Shockwave Flash. Hvis ruten foran denne opsjonen er tom, krysser du av i den. Hvis det allerede er kryss i denne ruten, er Flash allerede installert.

Hvis du mangler installasjonsprogrammet for Flash, kan du gå direkte til Macromedia, som er produsenten av Flash. Her finner du grundige instruksjoner. Programmet som trengs for å kjøre Flash, tar normalt under to minutter å overføre hvis du bruker et vanlig modem.

Her kan du lese vår omtale av Flash 3.