Slik virker kameraet

Hva betyr egentlig ISO, blender og lukker, og hvordan virker innstillingene? Her kan du se selv.

Undertegnede kom nylig hjem fra ferie i Spania, og på minnekortet i kameraet lå ikke mindre enn 930 bilder, eller omtrent dobbelt så mange bilder som mine foreldre tok på alle feriene i barndommen min - til sammen.

Stadig flere opplever det samme. Det koster ikke noe å ta et ekstra bilde eller femten fra hver situasjon, og minnekort med plass til tusenvis av bilder koster knapt mer enn en enkel lunsj på en sjaber fortausrestaurant.

Ny dimensjon til fotograferingen

Sjansen for at det er mye tull og tøys blant premieskuddene er imidlertid stor, og selv om automatikken i nyere kameraer gjør en stadig bedre jobb med å gi deg gode eksponeringer, gir det fotograferingen noen nye dimensjoner hvis du lærer deg litt enkel teori.

De fleste digitalkameraer lar nemlig en hver nysgjerrig fotograf fikle med innstillinger som ISO, lukker og blender. Men hva betyr egentlig innstillingene, og hvordan påvirker de hverandre?

Utviklet en kamerasimulator

Det er ting du kan finne ut ved å prøve den pedagogiske kamerasimulatoren til svenskene Tobias Strand og Jimmy Elfström. Strand jobber som fotolærer, mens Elfström er en fotointeressert flashutvikler.

Her kan du simulere forskjellige kamerainnstillinger, og se resultatet på demonstrasjonsbildet umiddelbart. Du får også gode forklaringer på grunnleggende bestanddeler i kameraet som blender, lukker, ISO-verdier, lysmåleren, og tips om hvilke innstillinger du skal velge for å skape effekter som kort dybdeskarphet og bevegelsesspor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

uskarp bakgrunn, eller skarp heile veien? Klarer du å få til det samme?
uskarp bakgrunn, eller skarp heile veien? Klarer du å få til det samme? Vis mer


Kamerasimulatoren er gratis å bruke, og alt foregår i nettleseren. Den finnes i både svensk og engelsk versjon, og du finner den her.

(Artikkelen ble opprinnelig publisert sommeren 2009. Oppdatert lørdag 21.11)