<strong><b>MANGE FASONGER</b>:</strong> Rutere kommer i mange forskjellige fasonger og størrelser, og både med interne og eksterne antenner.  Foto: DINSIDE.NO
MANGE FASONGER: Rutere kommer i mange forskjellige fasonger og størrelser, og både med interne og eksterne antenner. Foto: DINSIDE.NO Vis mer

Slik velger du riktig trådløs ruter

Sliter du med trådløsdekningen? Da er det antagelig på tide å bytte trådløs ruter.

Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss har fått fiber rett inn i husene våre, og kan boltre oss med internetthastigheter på 100Mbps og høyere - vel og merke hvis resten av utstyret vårt holder tritt.

For har du en litt eldre trådløs ruter er sjansene svært store for at de bremser hastigheten betraktelig. Å bytte ruter kan i mange tilfeller flerdoble hastigheten, selv mot gammelt utstyr.

I våre målinger har vi for eksempel oppnådd trådløshastigheter på rundt 500-600 Mbps i sekundet, på de råeste ruterne. Nye rutere byr dessuten ofte på langt bedre rekkevidde, kan håndtere flere enheter samtidig, og har mange ekstrafunksjoner som kan være svært nyttige i vår moderne hverdag der alt skal være tilkoblet - alltid.

LES OGSÅ: Seks tips for raskere nett

Hva er grunnfunksjonen til en ruter?

I sin enkleste form sørger ruteren for at PC-er, mobiler, nettbrett og annet utstyr i et lokalnett (LAN) kan koble seg til Internett, og for å rute trafikk mellom enhetene i lokalnettet og Internett (WAN). En typisk hjemmeruter har en svitsj med inntil fire nettverkskontakter på baksiden. Her kobler du til utstyr via nettverkskabel.

<strong>GIGABIT:</strong> Nye rutere bør ha både Gigabit nettverkskontakter og USB 3.0-porter. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
GIGABIT: Nye rutere bør ha både Gigabit nettverkskontakter og USB 3.0-porter. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer

HUSK: Normalt vil kabel fortsatt gi den høyeste og mest stabile hastigheten mot andre enheter i lokalnettet og mot Internett.


Hva betyr de forskjellige tall- og bokstavkombinasjonene?

Når du skal orientere deg i rutermarkedet vil du garantert støte på en del forskjellige trådløse nettverksstandarder. IEEE 802.11 er selve grunnstandarden for trådløs kommunikasjon, i Norge benyttes radiofrekvensbåndene 2,4 og 5 GHz.

802.11b var den første, og gir teoretisk inntil 11Mbit hastighet, 802.11g inntil 54Mbps - begge opererte i 2,4 Ghz-båndet. 802.11n gir en teoretisk hastighet på inntil 600Mbps og 802.11ac i skrivende stund inntil 1700Mbps). Merk at dette er teoretiske hastigheter, opplevd hastighet vil som regel være en god del lavere.

Hvilke funksjoner bør ruteren ha?

Å kjøpe ny ruter i dag uten støtte for AC-standarden er ikke noe stort poeng, da prisene allerede er relativt lave.

Velg derfor en ruter med støtte for AC1600 eller høyere.

AC1600 betyr en teoretisk makshastighet på 300Mbps på 2,4GHz-båndet og 1300Mbps på 5GHz-båndet.

I tillegg må du sørge for at nettverkskontaktene i svitsjen på baksiden støtter inntil 1000Mbps (Gigabit LAN/WAN).

Den siste tiden har det også dukket opp en del rutere som støtter MU-MIMO-teknologien. Kort fortalt betyr MU-MIMO at ruteren kan transportere data til og fra mange tilkoblede enheter mer effektivt enn hva eksisterende SU-MIMO-rutere kan. Men husk at for å få fullt utbytte av teknologien, kreves også at utstyret du kobler til den også støtter MU-MIMO. Foreløpig er utvalget ganske labert, men det kommer!

USB-porter er også svært kjærkomne, aller helst bør det være USB 3.0-porter. Her kan du koble til eksterne harddisker og skrivere som du enkelt kan dele tilgang til i nettverket, og enkelte rutere støtter til og med USB-baserte 3G/4G-mobiladaptere. Med et slikt kan du dele ett mobilt bredbåndsabonnement med hele husstanden!

USB 3.0: Denne ruteren fra Netgear har to USB 3.0-porter, der du kan koble til eksterne harddisker og skrivere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
USB 3.0: Denne ruteren fra Netgear har to USB 3.0-porter, der du kan koble til eksterne harddisker og skrivere. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Sjekk også at ruteren har muligheten for å sette opp flere trådløse nett, for eksempel ett for familien og ett for gjester. Gjestenettet kan for eksempel begrenses til kun å få kontakt med Internett, og stenges ute fra resten av hjemmenettet.

Foreldrekontroll og tidsstyrt nettilgang er også noe mange setter pris på, samt QoS (Quality of Service), der du kan bestemme hvor mye båndbredde som skal brukes til forskjellige tjenester, for eksempel gaming og video. Dette er heldigvis på plass på de fleste nye rutere i dag.

LES OGSÅ: Dette er den raskeste ruteren vi har testet

Hvor mye penger bør jeg legge i en ny ruter?

Hvis du vil ha en kurant ruter som støtter den nyeste AC-standarden, finner du mye bra fra rundt 7-800 kroner. Skal du ha det aller råeste av AC-ytelse (AC3200 og AC5300) må du i skrivende stund belage deg på å betale minst to tusenlapper, men foreløpig er det svært lite utstyr i markedet som utnytter dette til fulle.

Bruk for eksempel Prisjakt.no og les tilbakemeldinger fra brukere, og søk på nettet etter uavhengige tester av rutere, som vår egen her på Dinside.

<strong><b>MYE Å VELGE I</b>:</strong> Fra rundt 7-800 kroner finner du mye bra. Velg en av de anerkjente produsentene, og les brukeranmeldelser hvis du ikke finner test av produkter her på Dinside.
MYE Å VELGE I: Fra rundt 7-800 kroner finner du mye bra. Velg en av de anerkjente produsentene, og les brukeranmeldelser hvis du ikke finner test av produkter her på Dinside. Vis mer


Bør ruteren helst ha eksterne antenner?

Mange rutere har både interne og eksterne antenner. De nyeste 802.11-standardene krever minst tre antenner (MIMO - Multiple In Multiple Out) for å få full rekkevidde og hastighet. De raskeste ruterne vi har testet har seks til åtte eksterne antenner.

Tester viser at eksterne antenner som regel gir litt bedre ytelse, men ofte er den marginal. Dessuten ser de ofte litt penere ut. Vi har testet en rekke AC-rutere med kun interne antenner med gode resultater, for eksempel denne fra Trendnet.

<strong><b>SEKS ANTENNER</b>:</strong> Asus RT-AC3200 har seks antenner, og er i skrivende stund den raskeste ruteren vi har testet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SEKS ANTENNER: Asus RT-AC3200 har seks antenner, og er i skrivende stund den raskeste ruteren vi har testet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Kan jeg bytte til et AC-kort i min bærbare PC?

Mange PC-produsenter har PCIe-baserte trådløse nettverkskort i maskinene sine som kan byttes ut. Et raskt AC-kort til bærbar PC koster fra et par hundrelapper. Hvordan du bytter et slikt internt nettverkskort kan du lese mer om i denne artikkelen. I tillegg kan du sette et eksternt trådløst nettverkskort i en ledig USB-port på PC-en. Det er løsningen for deg som ikke ønsker å åpne PC-en, eller som har en PC uten utskiftbart trådløst nettverkskort.

<strong>MEKKE SELV:</strong> Jovisst kan du bytte trådløst nettverkskort i mange PC-er, men hvis du kvier deg for å skru kan du bruke et USB-basert kort. Foto: BRYNJULF BLIX
MEKKE SELV: Jovisst kan du bytte trådløst nettverkskort i mange PC-er, men hvis du kvier deg for å skru kan du bruke et USB-basert kort. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Hvor bør jeg plassere ruteren?

Hvor vil du plassere en lampe for at den skal lyse opp et størst mulig område? Du ville neppe plassert den i en krok. Tenk likt når du plasserer ruteren. Høyt er bedre enn lavt, åpent er bedre enn tildekket. Alt som har med plassering av ruteren å gjøre finner du svar på i denne artikkelen.

<strong>FEIL:</strong> Putter du ruteren i en skuff eller inne i et hjørne bak et skap, må du regne med at både hastighet og rekkevidde blir skadelidende. Foto: BRYNJULF BLIX
FEIL: Putter du ruteren i en skuff eller inne i et hjørne bak et skap, må du regne med at både hastighet og rekkevidde blir skadelidende. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Kan jeg forlenge rekkevidden til min eksisterende ruter?

Ja, det er mulig - og kan være nødvendig over store avstander og hvis materialene i boligen og/eller plasseringen av ruteren setter begrensninger. Det enkleste i disse tilfellene er å investere i en repeater, som «gjentar» det trådløse signalet og bringer det videre til og fra enheter lenger unna. Vi har testet flere løsninger, du finner oversikten her.

<strong>FORLENGER REKKEVIDDEN:</strong> En repeater, som denne fra Zyxel, kan øke rekkevidden på det trådløse nettet ditt betraktelig. Foto: BRYNJULF BLIX
FORLENGER REKKEVIDDEN: En repeater, som denne fra Zyxel, kan øke rekkevidden på det trådløse nettet ditt betraktelig. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


LES OGSÅ: Rekker ikke det trådløse nettet overalt? Prøv dette i stedet

Hvilke rutere anbefaler dere?

Asus, Netgear og Linksys scorer ofte svært godt i våre tester. De er dessuten enkle å sette opp, og kommer med norskspråklig konfigurasjonsoppsett. I det siste har også TP-Link scoret bra i våre tester, men merk at disse foreløpig ikke har norsk oppsett. Men ifølge selskapet er norsk språk noe som kommer i nær framtid.

For oversikt over alle de nyeste testene og terningkastene, surf videre til denne siden.

<strong><b>PÅ NORSK:</strong></b> Et lettforståelig, norsk brukergrensesnitt, hjelper deg med å få det meste ut av ruteren.
PÅ NORSK: Et lettforståelig, norsk brukergrensesnitt, hjelper deg med å få det meste ut av ruteren. Vis mer


Les også:
En annerledes ruter fra TP-Link
Her er Googles ruter
Dette kan bety slutten på Bluetooth

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer