<strong>ORIGINALEN:</strong> Apple iPad var først, og er fortsatt blant de aller mest solgte nettbrettene. Her ser du siste generasjon, iPad Air 2. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ORIGINALEN: Apple iPad var først, og er fortsatt blant de aller mest solgte nettbrettene. Her ser du siste generasjon, iPad Air 2. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Slik velger du riktig nettbrett

Vi forteller deg det du må vite, slik at du blir i stand til å velge et brett du blir fornøyd med!

Publisert
Sist oppdatert

Markedet oversvømmes av nettbrett i alle størrelser og fasonger, og det kan være fryktelig vanskelig å finne et brett som passer akkurat ditt behov.

I denne artikkelen har vi tatt for oss mange av spørsmålene som går igjen blant alle som er nysgjerrige på denne produktkategorien, som har fått mye av skylden for at PC-salget har hatt en markant nedgang de siste årene.

Tre hovedplatformer

Det første du må være klar over er at det er tre forskjellige typer brett som dominerer markedet: iOS-baserte (Apples iPad), Android-baserte og Windows-baserte.

De to førstnevnte dominerer. Det er kun Apple som bruker operativsystemet iOS, mens en rekke produsenter lager brett basert på Android og Windows.

Grensesnittet og app-utvalget er den største forskjellen på de tre, men alle styres ved hjelp av fingerberøring på skjermen. De aller fleste brettene kan dessuten kobles til eksternt tastatur og diverse tilleggsutstyr på forskjellig vis.

I tillegg til "rene" brett finnes også hybrider mellom PC og brett (såkalte 2-i-1-produkter) og hybrider mellom telefon og brett (såkalte phablets).

Hvilke fordeler og ulemper har de forskjellige platformene?

Apples iPad definerte hele produktkategorien da den kom på markedet i 2009. Disse brettene har fortsatt klart størst utvalg av apper og tilleggsutstyr.

Ulempen er først og fremst knyttet til pris; den billigste koster i skrivende stund 2090 kroner hos Apple, og er en modell som kom på markedet for over to år siden. Enkelte avanserte brukere etterlyser også større mulighet for skreddersøm, for eksempel av hjemskjerm, standard-apper og lignende. Ingen av brettene har dessuten verken USB-port eller innebygd minnekortleser, selv om det finnes ekstrautstyr som lar deg overføre bilder fra et kamera.

<strong>DOMINERER:</strong> Samsung, og Apple dominerer på nettbrettfronten, her flankert av Sony, som også markerer seg med gode brett om dagen. Foto: KIRSTI ØSTVANG
DOMINERER: Samsung, og Apple dominerer på nettbrettfronten, her flankert av Sony, som også markerer seg med gode brett om dagen. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Det selges nå flest Android-baserte brett. Det er kanskje ikke så rart, siden de lages av en rekke produsenter og finnes i alle prisklasser. Det store utvalget og gode priser er to store fordeler, i tillegg til godt utvalg av apper og mulighet for skreddersøm.

Ulempene er først og fremst knyttet til kvaliteten er mer variabel, og de mange forskjellige utformingene gjør at utvalget av ekstrautstyr noen ganger kan være begrenset. Og selv om det dukker opp nye versjoner av Android, er det ikke sikkert ditt brett kan oppdateres, i hvert fall ikke med det samme. Det skyldes blant annet at produsentene gjør sine spesialtilpasninger i operativsystemet, som også må oppdateres.

Windows-baserte brett har den klare fordelen at de kan kjøre vanlige Windows-programmer - vel og merke hvis du velger et brett med Windows 8/8.1 og ikke RT. Kobler du til et eksternt tastatur har du i praksis en PC.

Ulempen er begrenset utvalg av berøringsvennlige apper i forhold til de andre to platformene. Også her er det mange forskjellige utforminger ute og går, med varierende tilang til ekstrautstyr.

Les også: TEST: Microsoft Surface Pro 3

Hvor mye må jeg bruke for å få et brukbart nettbrett?

<strong>FIN PRIS:</strong> Legger du 2000 kroner på bordet kan du for eksempel sikre deg <a target=_top href=http://www.dinside.no/930598/asus>dette brettet fra Asus</a>, som fikk terningkast 5 i vår test. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FIN PRIS: Legger du 2000 kroner på bordet kan du for eksempel sikre deg dette brettet fra Asus, som fikk terningkast 5 i vår test. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Hvis du handler på budsjett, er et Android-basert brett absolutt å anbefale. Våre tester viser at du kan få et greit brett med 7 tommer skjerm for 1000 kroner, som kan brukes til enkle ting som surfing, epost, sosiale medier, musikk og film. Skjermen vil ikke være den skarpeste, og lagringsplassen vil være begrenset, så ofte kan det lønne seg å gå opp litt i pris.

For iOS- og Windows-baserte brett må du belage deg på å gå litt opp i pris. Det samme gjelder hvis du ønsker en større skjerm (rundt 10 tommer). For rundt 2000 begynner det å bli bra, og legger du på enda en tusenlapp kan du få brett med høyoppløste skjermer, godt med minne og god generell byggekvalitet.

Les også: Rimelig og bra nettbrett fra Asus

Hvorfor bør jeg styre unna de billigste brettene?

<strong>PASS PÅ:</strong> Det er lett å la seg lokke av rimelige brett med tilsynelatende gode spesifikasjoner, men samtidig all grunn til å være på vakt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
PASS PÅ: Det er lett å la seg lokke av rimelige brett med tilsynelatende gode spesifikasjoner, men samtidig all grunn til å være på vakt. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Vi har testet noen av de billigste brettene (type under 700 kroner), og det er mange faktorer som tilsier at du bør styre unna disse. Det viktigste på et nettbrett er berøringsfølsomheten, og den er ofte dårlig på de billigste brettene. Hvis ikke skjermen reagerer på første berøring og du opplever mye forsinkelse, blir brettet fort et mareritt å bruke.

I tillegg kommer faktorer som bildekvalitet, byggekvalitet og minnemengde, som nesten alltid er under pari på de billigste brettene. Se bare på denne testen.

Hvilke størrelser har jeg å velge i?

De fleste brettene ligger mellom 7 og 10 tommer. Det begynner å dukke opp noen større også, men hovedvekten ligger her. De minste brettene er ofte også lettest og dermed mest mobile, mens de største brettene innbyr til annet bruk for eksempel dokumentskriving, flere app-vinduer, regneark og bedre surfe- og filmopplevelse.

Hvilken skjermoppløsning bør brettet ha?

Grensesnittet på alle nettbrett er skalerbart. Det betyr at høyere oppløsning ikke vil føre til at ting blir mindre, bare skarpere. Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) eller høyere er absolutt å anbefale på et 10-tommers brett, men er mindre viktig på brett med 7- eller 8-tommer skjerm. Her vil 1280 x 720 piksler eller høyere kunne være tilstrekkelig for mange, selv om du absolutt ser forskjellen opp til høyere oppløsning.

Hvor mye lagringsplass trenger jeg?

16 GB er nærmest å regne som et minimum på Android- og iOS-brett. Velger du 32 eller 64 GB har du god plass til apper, brukerfiler, videoer og bilder. På et Windows-brett vil vi anbefale minst 64 GB siden operativsystemet i seg selv stjeler masse plass.

Husk også at mange Android-brett har støtte for minnekort, som gjør at du kan utvide lagringsplassen betraktelig ved å betale noen få hundrelapper.

Hvilke tilkoblingsmuligheter bør jeg se etter?

<strong>MER LAGRING:</strong> Mange nettbrett har en spalte for microSD-kort, som gjerne flerdobler lagringsplassen for noen hundrelapper. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MER LAGRING: Mange nettbrett har en spalte for microSD-kort, som gjerne flerdobler lagringsplassen for noen hundrelapper. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Nettbrett handler først og fremst om å være fri for kabler, så egentlig er det de trådløse egenskapene som bør veie tyngst. Støtte for trådløsnett både i 2,4 og 5GHz-båndene er en stor fordel. I tillegg bør det være Bluetooth-støtte for tilkobling til høyttalere, TV-er og forsterkere.

Skal du bruke nettbrettet på farten kan det være en fordel å velge et brett med 4G-støtte slik at du kommer deg på nett hvor som helst, men slik tilkobling kan også gjøres via smartmobilen din.

LES MER:
Del internett fra iPhone
Del internett fra Android
Del internett fra Windows Phone

Har du tenkt å bruke nettbrettet til navigasjon, må du forsikre deg om at det har innebygd GPS-mottaker. Ønsker du deg en iPad må du være klar over at det kun er modellene med 3G/4G-støtte som har dette.

Lagringsplassen i Android- og Windows-brett kan ofte bygges ut ved hjelp av et microSD-minnekort, noe som er en billig oppgradering.

USB-port muliggjør tilkobling av eksternt utstyr av ymse slag, og er kanskje mest aktuelt på Windows-brett, der kompatibiliteten mot slikt utstyr er størst.

Hva trenger jeg av tilleggsutstyr?

<strong>OBLIGATORISK:</strong> Et deksel til nettbrettet gir god beskyttelse mot ytre påkjenninger. Foto: KIRSTI ØSTVANG
OBLIGATORISK: Et deksel til nettbrettet gir god beskyttelse mot ytre påkjenninger. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Et omslag beskytter skjermen, og er absolutt å anbefale. Enkelte omslag har tastatur innebygd, noe som definitivt er en stor fordel når du skal skrive dokumenter og eposter. Du kan uansett koble til et eksternt tastatur via Bluetooth ved behov.

I tillegg er et par gode hodetelefoner med innebygd mikrofon noe vi vil anbefale. Nesten alle brett har riktig nok både mikrofon og høyttaler innebygd, men med hodetelefoner kan du snakke mer uforstyrret.

Finnes det nettbrett som kan brukes som telefon?

Både Asus, Samsung og andre har brett med innebygd telefonfunksjon og 3G/4G-modul som gjør at brettet i praksis kan erstatte mobiltelefonen. I tillegg finnes det mange apper som lar deg kommunisere muntlig med omverdenen via trådløst nett, både rene nettbaserte løsninger (som FaceTime eller Viber) og løsninger som kombinerer nett og telefoni (som Skype). Glem heller ikke phablets - store mobiltelefoner som i mange tilfeller kan erstatte små nettbrett. Disse har typisk skjermer på 6 tommer.

Kan nettbrettet erstatte PC-en?

<strong>MIDT I MELLOM:</strong> Mange nettbrett kan kobles til såkalte tastaturdeksler, som Microsoft Surface Pro 3. Dermed er ikke avstanden til å bli en fullverdig PC særlig stor. Foto: MICROSOFT
MIDT I MELLOM: Mange nettbrett kan kobles til såkalte tastaturdeksler, som Microsoft Surface Pro 3. Dermed er ikke avstanden til å bli en fullverdig PC særlig stor. Foto: MICROSOFT Vis mer


Det er helt på det rene at nettbrettet kan erstatte de fleste oppgavene som tidligere var uløselig knyttet til PC-en. Apper er enkle å installere og avinstallere, og løser ofte oppgavene på en veldig brukervennlig måte.

Spesielt på Android- og iOS-brett er det dessuten færre ting som kan gå galt enn på tradisjonelle PC-er, og brettene kan nullstilles på 1-2-3 for eksempel hvis du skal selge dem eller gi dem videre til andre.

PC-en er fortsatt bedre å bruke til noen områder, som fleroppgavekjøring, tyngre spill, personlige innstillinger, filbehandling og støtte for "alt" av programmer og filtyper.

Men har du enkle behov og trives i et "trygt" univers, kan definitivt nettbrettet kunne erstatte den tradisjonelle PC-en - spesielt hvis den kobles mot et tastatur.

Så hvilket brett skal jeg velge?

Vår løpende test av nettbrett lister ut brettene vi har testet med terningkast. Når du nå har lært deg litt om de forskjellige typene, vil du snart finne brettet som passer deg.

Lykke til!

Les også:
Slik velger du riktig PC
Artikler om Android-brett
Artikler om Windows-brett
Artikler om iPad

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer