Ofte er de billigste PC-ene både utdaterte og svake. Men det finnes mange unntak, og her hjelper vi deg på vei til et trygt kjøp.
Ofte er de billigste PC-ene både utdaterte og svake. Men det finnes mange unntak, og her hjelper vi deg på vei til et trygt kjøp.Vis mer

Slik velger du riktig billig-PC

Er du på utkikk etter ny PC og har begrenset med penger? Her er tipsene du må få med deg.

Å kjøpe PC kan være vrient. Det er så mange parametre å ta hensyn til, og så mange produkter på markedet at man lett kan gå seg vill. Men med noen ledetråder blir det mye enklere.

Og de fleste av oss behøver ikke å grav så dypt i lommeboka lenger for å få en bra PC. Her får du noen tips fra oss, basert på våre egne erfaringer fra mer enn 50 PC-tester det siste året.

Bestem deg for pris

De billigste PC-ene er av typen "netbooks". Dette er små og lette datamaskiner med skjermer på inntil 11,6 tommer, og de billigste koster under 2.000 kroner. Disse maskinene var veldig populære for noen få år tilbake, men markedet mistet mye av interessen når nettbrettene dukket opp. Nå synger produksjonen på aller siste verset hos alle produsentene, men en god del modeller finnes fortsatt i butikkene.

Vi vet at flere nettbutikker har slitt med å få solgt ut varelagrene sine av disse maskinene. Og med mindre du har svært enkle behov som nettbank og e-post, vil vi heller anbefale en større PC - eller nettopp et nettbrett. Maskinene har ofte meget beskjedne spesifikasjoner, og det merkes på ytelsen.

Denne PC-en kunne du nylig få for kun 2.190 kroner hos enkelte leverandører. Den har imidlertid kun 2 GB RAM, og prosessoren er også av den svært enkle sorten. Det vil derfor lønne seg å gå litt opp i pris og få noe hvassere, mener vi. Foto: Produsenten
Denne PC-en kunne du nylig få for kun 2.190 kroner hos enkelte leverandører. Den har imidlertid kun 2 GB RAM, og prosessoren er også av den svært enkle sorten. Det vil derfor lønne seg å gå litt opp i pris og få noe hvassere, mener vi. Foto: Produsenten Vis mer


Går du litt opp i pris, finner du en god del maskiner med 15,6 tommer-skjermer til mellom 2.500 og 3.000 kroner, og hvis du velger riktig her kan du få en maskin som fungerer bra til det meste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De beste PC-tilbudene i november

Hvilken produsent?

PC-markedet domineres av fem-seks produsenter, og det er ingen åpenbare fallgruver med tanke på produsent lenger. Det vi kan si, ut fra våre erfaringer, er at Lenovo, Asus og Samsung jevnt over scorer bra i testene våre. Det behøver ikke å bety at du gjør noe dårlig kjøp dersom du velger HP, Acer, Toshiba eller noen av de andre store produsentene. Inne i maskinene er det som regel benyttet standardkomponenter uansett.

Prosessor og minne

Intel Atom- og AMD C/E-prosessorer sitter ofte i de billigste maskinene. Vår erfaring er at dette ofte er forbundet med maskiner som fort kan oppleves som trege, selv ved lav belastning. Maskiner med Intel Celeron-prosessor vil være et klokere valg, mener vi. Og er du så heldig å finne maskiner med Intel Pentium- eller Core i-prosessor til under 3.000 kroner, står du sannsynligvis overfor et røverkjøp.

Grafikkort

Hvis avanserte 3D-spill er viktig for deg, bør du ikke velge PC i laveste prisklasse. Foto: Brynjulf Blix
Hvis avanserte 3D-spill er viktig for deg, bør du ikke velge PC i laveste prisklasse. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


De billigste PC-ene har integrert grafikkbrikke i prosessoren. Noen få har dedikert grafikkort fra AMD eller Nvidia. Om du ikke har tenkt å bruke PC-en til utstrakt spilling av de nyeste spillene, har dette i praksis ikke noen betydning for opplevelsen. Har du valgt en PC med Celeron eller raskere prosessor, kan du for eksempel spille av alt videomateriale (også HD) og redigere høyoppløste bilder i Photoshop uten at maskinen begynner å svette og slite av den grunn.

Skjerm

15,6 tommere dominerer i prisklassen 2500-3000 kroner. Samtlige av dem har en oppløsning på 1366 x 768 piksler, og nesten alle har blank skjermoverflate. Innsynsvinkelen er som regel noe begrenset, fordi panelet er typen TN og rimelig. Sett rett forfra er skjermene alltid helt OK både med hensyn til lysstyrke, kontrast og fargegjengivelse. Men merk at foreløpig har ingen maskiner i denne klassen berøringsfølsomme skjermer. Slike kan absolutt være en fordel når PC-en er utstyrt med Windows 8, men da må du opp i pris; fra 4000 kroner kan du finne enkelte modeller med berøringsskjermer.

Minne (RAM)

Vi vil ikke anbefale deg å kjøpe en PC med under 4 GB RAM. Undersøk i hvert fall om du kan oppgradere til dette. Kan du det er det en enkel sak å sette inn en RAM-brikke, og det behøver ikke å koste mer enn en hundrelapp eller to.

Harddisk

Å bytte ut harddisken med en SSD er noe du kan gjøre senere. Det vil gjøre billig-PC-en merkbart raskere.
Å bytte ut harddisken med en SSD er noe du kan gjøre senere. Det vil gjøre billig-PC-en merkbart raskere. Vis mer


Det selges knapt PC-er med mindre enn 320 GB harddisk, og 500 GB er også vanlig i billig-klassen. De fleste har en rotasjonshastighet på 5.400 rpm (rotasjoner pr minutt). Finner du en modell med 7.200 rpm betyr det raskere lesing og skriving, og dermed også at PC-en oppleves som raskere. Aller raskest er naturligvis SSD i stedet for harddisk, men du finner ikke maskiner i denne prisklassen som er utstyrt med en slik. Heldigvis kan du senere bytte ut harddisken med SSD, og oppleve en svært god ytelsesøkning. Du kan få en 256 GB SSD ned mot tusenlappen nå.

Trådløst og kablet nett

Alle bærbare PC-er som selges i dag har innebygd trådløst nettverkskort, og de fleste har også mulighet for kablet nett. Er du opptatt av maksimal hastighet mellom datamaskiner på kablet nett, skal du velge en maskin med støtte for Gigabit LAN. Er det internett som er eneste kommunikasjonskanal du bruker, har dette derimot liten eller ingen betydning for de fleste.

Byggekvalitet, tykkelse og vekt

I denne prisklassen finner du sjelden de tynneste og letteste maskinene. Og innpakningen er i hovedsak av plast. Det kan påvirke levetiden på maskinen. Vet du for eksempel at PC-en kommer til å bli flyttet mye rundt og behandlet litt røft, kan det ofte lønne seg å gå noe opp i pris, og velge en lettere maskin med metallkabinett, for eksempel aluminium.

Operativsystem

Kjøper du en PC med Windows 7 er det som regel utgående modeller. Her kan du ofte gjøre kupp! For de fleste PC-ene leveres nå med Windows 8. Begge deler kan kjøre alt av klassiske Windows-programmer og bruke rubb og rake av tilleggsutstyr i markedet, mens en ny type programmer er spesiallaget for Windows 8 og kan kun kjøres der og på fremtidige Windows-utgaver. Les mer om dette her.

Tilkoblinger

Selv PC-er til 2.500 kroner har alle de grunnleggende tilkoblingsmulighetene, inkludert HDMI-utgang, minnekortleser og USB-porter. Men merk at det er en stor forskjell på USB 2.0 og USB 3.0. De fungerer mot det samme utstyret, men med en vesentlig forskjell: Utstyr som er tilpasset USB 3.0 kan kommuniserer mye raskere gjennom en USB 3.0-port enn en USB 2.0-port. Spesielt gunstig er dette for ekstern lagring. Det finnes flere og flere billige PC-er med USB 3.0-porter, men slett ikke alle har dette ennå.

HDMI har lenge vært det, og nå er også USB 3.0 i ferd med å bli standard på billige PC-er.
HDMI har lenge vært det, og nå er også USB 3.0 i ferd med å bli standard på billige PC-er. Vis mer


Start letingen

Et godt utgangspunkt når du skal kjøpe billig PC, er denne oversikten hos Prisjakt.no. Ikke bare finner du butikkene som selger PC-en billigst, du finner også andre kjøperes erfaring med de forskjellige butikkene og produktene. Husk at du har automatisk minst 14 dager returrett på varer kjøpt på nett, men betingelsene kan variere. Les alltid disse nøye før du bestiller.

Og ikke glem DinSides ferske PC-tester.

Lykke til!

Guiden ble sist oppdatert i forbindelse med påsken 2013