Slik unngår du PC-trøbbel

TIPS: Den beste metoden for å unngå trøbbel med kranglete PC-butikker, er å sørge for at du aldri trenger å levere PCen inn til reparasjon. Her er de beste tipsene fra DinSide Datas tekniske ekspertise.

Svært mange av sakene i forbrukerombudets mapper er relatert til PCer som av en eller annen grunn har sluttet å virke. Les mer om dette i denne artikkelen fra DinSides Økonomiredaksjon. Men det beste for deg og bransjen er jo at alt virker som det skal, og her er de beste tipsene for å sikre en sorgløs PC-hverdag.

1. Beskyttelse mot lynnedslag

For ca. 500 kroner kan du kjøpe et sett med kontakter som beskytter mot lynnedslag. Svært mange PCer blir ødelagt på grunn av dette. Vær oppmerksom på at strømuttaket være jordet for at dette skal fungere. Uansett om du kjøper en slik beskyttelse eller ikke, strømuttaket der PCen er plassert være jordet. Noen PCer mister faktisk garantien hvis PCen har vært tilkoblet et strømuttak uten jording i skadeøyeblikket.

Vær også oppmerksom på at andre komponenter som skrivere og nettverkskort kan "transportere" overledning inn i PCen og ødelegge komponenter. Alle enheter du bruker må derfor har jording.

2. Beskyttelse mot statisk elektrisitet

Hvis du åpner PCen for å sette inn ekstra komponenter som harddisker og grafikkort, må du være svært forsiktig. De aller fleste mennesker kan avgi statisk elektrisitet, og det er ofte nok til å ødelegge kortet du er i ferd med å sette inn eller andre viktige komponenter i PCen. Du må derfor alltid lade ut den statiske elektrisiteten ved å ta på selve rammeverket i PCen. Vær oppmerksom på at strømkabelen må være tilsluttet når du gjør denne utladingen fordi strømmen da ledes til jord. Deretter må du dra ut strømkabelen før du begynner å sette inn det nye kortet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du jobber i et miljø med mange gulvtepper, kan det også være fornuftig å kjøpe en antistatisk matte som legges under hele arbeidsplassen. Dette er imidlertid bare nødvendig i helt ekstreme tilfeller.

Du kan også kjøpe et armbånd som festes til håndleddet og jord i stikkontakten, og som leder statisk elektrisitet til jord når du jobber med komponenter. Dette koster maks en hundrelapp.

3. Ikke skyt spurv med kanoner

Dette verktøysettet inneholder det meste av det du trenger for å gjøre endringer i en PC, og koster 99 kroner på Clas Ohlson. Foto: TK
Dette verktøysettet inneholder det meste av det du trenger for å gjøre endringer i en PC, og koster 99 kroner på Clas Ohlson. Foto: TK Vis mer

Når du jobber med komponenter i PCer, må du benytte korrekt verktøy. Verktøysettet til høyre selges til den nette sum av 99 kroner (Clas Ohlson), og lignende sett kan kjøpes i de fleste butikker som selger elektronikk. I tillegg til korrekt verktøy, er det svært viktig å ikke bruke makt uansett hvor gjenstridig komponentene er. En PC er svært fintfølende. Gjem hammeren i garasjen!

Når du setter opp PCen og kobler til skjerm og skriver, skal du ikke dra til skruene på kontaktene for hardt. Skruene på skjermkontakten skal bare dreies til du kjenner at det er kontakt. Helst bør du unngå skrujernet helt.

Mange billige PCer har også kabinetter med dårlig stål, og det gjør at du må være svært forsiktig når du setter inn nye kort. Bruk alltid korrekt skruestørrelse, og unngå å dra til for hardt. Pass også på å montere alle støtter, braketter og sperrer som eventuelt følger med kortet. Uansett du lese bruksanvisningen, selv om noen tøffe karer synes det blir litt dumt...

4. Flytt PCen varsomt

Tidligere tiders harddisker var svært følsomme for støt, og de fleste hadde egne små programsnutter for å parkere disken i en trygg sone slik at overflaten på disken ikke skulle bli ødelagt når PCen ble flyttet. Akkurat dette er ikke noe stort problem lenger, fordi lesehodet på disken parkeres automatisk.

Men det er ikke uvanlig at komponenter løsner hvis du flytter (eller snubler i) PCen. Hvis det er en kritisk komponent, som harddisk eller grafikkort, som er løs, vil den som oftest gi fra seg et lydsignal via PCens høyttaler. F.eks. indikerer et langt og tre korte pip på undertegnedes PC at grafikkortet er løst.

Har du et AGP-grafikkort, er dette spesielt følsomt fordi kontaktene er i "to etasjer" på selve kortet, og det gjør at det kortslutter lettere enn andre kort.

Hvis uhellet er ute og du får sort skjerm, kan du åpne PCen og forsiktig presse på plass alle kabler og kort i hele PCen (pass på at du er jordet).

5. Rengjør innvollene

En PC tiltrekker seg svært mye støv og skitt, og en gang i blant bør du ha storrengjøring i PCens indre. Det aller beste er hvis du har en støvsuger hvor luftretningen kan snus. Da kan du blåse ut skitt og støv i PCen (og støvsuge rundt den etterpå). Vær svært forsiktig hvis du skal støvsuge på vanlig måte inne i PCen. Hold god avstand til alle komponenter, og pass på at du aldri berører noen av komponentene med støvsugeren.

Litt oftere bør du støvsuge på vanlig måte i vifteinntaket bak på PCen. Her samler det seg mye skitt og støv som kan redusere viftens evne til å kjøle.

Også skjermen tiltrekker seg mye støv og skitt, og bør holdes ren. PCer er for øvrig som magneter overfor sigarettrøyk.

6. Ekstra kjøling

Er du av den typen som overklokker grafikkort og setter inn mange ekstra enheter i PCen, bør du vurdere om kjølingen i PCen er god nok. Denne artikkelen gir fyldig informasjon om dette.

7. Korrekt plassering av PCen

På grunn av kjølingen av komponentene, er det svært viktig at PCen har rikelig tilførsel av luft på alle kanter. Unngå å plassere den inne i tette skap eller så tett opp mot en vegg at du blokkerer lufttilførselen. Hvis butikken finner ut at komponenter er svidd på grunn av overoppheting, kan du få trøbbel med garantien.

8. Når du kjøper ny PC

Dette kan høres tungvint ut, men et godt tips er å sette opp maskinen og sjekke at alt virker i butikken når du kjøper ny PC. På denne måten kan det aldri bli noen diskusjon om hvem som eventuelt har forvoldt skade hvis det er noe galt med PCen i utgangspunktet.

Har du andre tips? Legg dem inn i diskusjonsgruppen under: