Slik tester vi

Kvaliteten på bildene fra digitale kameraer varierer sterkt, og dette har ikke bare sammenheng med prisen. Noen produsenter har prioritert de tekniske finessene fremfor bildekvaliteten, mens andre har få finesser og bedre bildekvalitet.

Vi har satt opp et stort antall testpunkter som blir gruppert. Kameraene gis så karakterer på en skala fra 1-10, (hvor 10 er best) på hvert av testpunktene. Karakterene du ser på hver produktomtale, er derfor resultatet av alle disse testpunktene. Her er testpunktene:

Bildekvalitet

Vårt standard innemtov har en lang rekke utfordringer for et digitalt kamera: hudfarger, vanskelige tøymønstre, fine detaljer og mørke partier for å sjekke dynamisk omfang. Vis mer

Når vi tester digitale kameraer, tar vi en rekke bilder som gjør at vi kan vurdere kvaliteten så objektivt som mulig. Bildene vurderes på en skjerm som er kalibrert for å vise fargene rikitg. Kalibreringen gjøres med Colortron II colorimeter, som er et avansert måleinstrument som leser de faktiske fargeverdiene skjermen avgir. Deretter kan Photoshop settes opp slik at fargene vises helt korrekt. Testbildene deles i tre grupper:

Innendørsbilder
For å avsløre generell bildekvalitet og fargegjengivelse, har vi satt sammen en rekke gjenstander som vi fotograferer med samtlige kameraer. Belysningen er satt med en studiolampe som tilsvarer vanlig innebelysning med en fargetemperatur på 3200 K. Belysningen er så svak at kameraene (i de fleste tilfeller) har behov for å bruke blitz. Belysningen tilsvarer vanlig innelys i et kontormiljø. Dette testoppsettet er helt identisk for alle kameraene, og gjør at resultatene blir sammenlignbare. Gjenstandene er plukket ut med omhu for å avsløre en rekke typiske problemer forbundet med digital fotografering. Med dette motivet kan vi avsløre skarphet, kvaliteten på farger, kontrast, piksler, blitz og bildekomprimering.

Utendørsbilder
Vi tar også en rekke bilder utendørs for å undersøke hvordan kameraet håndterer varierende forhold. Disse bildene er ikke direkte sammenlignbare, fordi lys og fargetemperatur skifter med tid på dagen, vær og årstid. Bildene vil likevel gi et godt inntrykk av kvaliteten på kameraet under skiftende forhold..

Teknisk kvalitet

Under dette punktet gjør vi en totalvurdering av funksjonene på kameraet. Vi vurderer både objektiv, justeringsmuligheter og datatekniske problemstillinger.

Grunnleggende fotografering
For å vurdere objektivet, ser vi på lysstyrke, fokusering og brennvidde. Kameraet får ekstrapoeng hvis eksponeringen også kan justeres manuelt. Digitale kameraer er mer følsomme for feileksponering enn vanlig film, så du bør minimum ha en eller annen form for manuell eksponeringskontroll. Det er også forskjellige løsninger for søker på kameraet. På noen kameraer kan du kun bruke LCD-skjermen, på andre kan du velge mellom LCD-skjerm eller vanlig søker, og noen ganske få har speilreflekssøker.

Blitz
Siden digitale kameraer er vare for feileksponering, bør kvaliteten på blitzen egentlig være enda høyere enn på filmbaserte kameraer. Vi vurderer blitzens kvalitet, rekkevidde og justeringsmuligheter.

Internminne og overføring til PC
Vi vurderer også hvordan bildene lagres i kameraet, og hvilken kapasitet lagringsmediet har. Her er det flere løsninger. God karakter gis bare hvis kameraet har utskiftbart lagringsmedium. Hvor hurtig kameraet er i stand til å lagre et bilde er også viktig. Mange gode motiver kan gå tapt hvis kameraet bruker uforholdsmessig lang tid før det er klart til å ta et nytt bilde. Vi vurderer også hvilken løsning som er valgt for å overføre bildene til PCen, og hvor effektiv denne er.

Batterier
Batteriforbruket er høyt ved digital fotografering. Noen kameraer benytter vanlige lommelyktbatterier (AA), og da er det fornuftig å gå til innkjøp av oppladbare batterier. Noen kameraer har også oppladbare NmH-batterier eller Lithium-ion-batterier. Dette gjør gjerne kameraet dyrere i innkjøp, men billigere i bruk. Kameraet blir også tyngre med slike batterier. Her gjør vi en totalvurdering av løsningen.

Finesser
Mange digitale kameraer har en rekke finesser som produsentene gjerne fremholder som viktige. Dette kan være utgang til TV, slideshow på den interne skjermen og mye annet rart. Vi gjør en kritisk vurdering av disse finessene, og gir bedre karakter bare hvis finessene er nyttige.

Brukervennlighet

Et kamera som for eksempel skal brukes av et eiendomsmeglerfirma, vil typisk bli benyttet av en rekke personer. Derfor er det viktig at kameraet er enkelt og intuitivt å ta i bruk. På noen kameraer er all betjening plassert på knapper på kamerahuset, andre har et menysystem på LCD-skjermen. Beste karakter gis kun hvis det er mulig å klare seg helt uten håndboken.

Programvare

De fleste digitale kameraer trenger programvare for å overføre bildene fra kameraet til PCen. Vi vurderer funksjoner og brukervennlighet i dette programmet. I tillegg inkluderer mange produsenter ulike programmer for å bearbeide bildene (hvis disse funksjonene ikke finnes i overføringsprogrammet). Vi setter også en karakter på tilleggsprogramvaren. For å få topp karakter, må det minimum finnes muligheter for å korrigere fargestikk, lage utsnitt og forstørre/forminske.