Slik tester vi

Blekkskrivere har hatt en fantastisk utvikling de siste årene, og de er etterhvert blitt svært avanserte. Her er vår testprosedyre.

Vi tester skriverne på 4 hovedpunkter: Driftsøkonomi, utskriftskvalitet, hastighet og praktisk bruk.

Driftsøkonomi

Sylinderen over vektskålen må til for at vekten ikke skal påvirkes av luftforandringer. Foto: Torvald Vis mer

I denne delen av testen har vi testet det som virkelig koster; kompliserte fargeutskrifter. For å gjøre dette så korrekt som mulig, har vi laget en collage med tre typiske fotografier (18 x 25 cm) som kjøres ut til patronen er tom. Deretter ser vi på hvor mye blekk som er medgått og deler dette på antall sider. Klikk her hvis du vil laste ned bildet vi bruker i testen.

For å være sikre på at vi også finner ut hvor mye sort blekk (eller blekk fra fotopatron) som benyttes til utskriftene, har vi kjøpt inn en vekt med svært høy oppløsning. Denne bruker vi til å veie patronen før utkjøringen av bildene. Deretter veier vi den etter utkjøring, og til slutt etter at patronen er kjørt tom. Differansen utgjør blekkforbruket fra den sorte patronen. Her er forskjellene enorme. Epson bruker nesten halvparten av det sorte blekket, mens Lexmark bare bruker et par prosent.

Utskriftskvalitet

Denne utskriften fra CorelDraw avslører det meste... Foto: Torvald Kvamme Vis mer

For å teste fargeutskrifter, skriver vi ut høyoppløselige og lavoppløselige bilder, samt en svært komplisert utskrift fra CorelDraw. Utskriften fra CorelDraw avslører fargekvalitet, forløpninger og evne til å blande farger. Denne skrives ut både på fotopapir og på vanlig papir.

Når vi analyserer utskriftene, er vi ikke opptatt av oppløsning eller andre "tekniske uvesentligheter". Det som teller er hvordan utskriften på papiret ser ut, intet annet.

Tekstkvalitet

De aller fleste ønsker en skriver som kan skrive ut tekst fra Internett og tekstbehandling uten problemer. For å få toppkarakter på dette, må den også kunne levere god nok kvalitet til vanlig korrespondanse.

Hastighet

Hastigheten måles på mange forskjellige bruksområder (foto, tekst og blandinger). Tekstutskrifter måles med normalinnstillinger i driveren. Fotohastighet og komplisert grafikk måles med skriveren innstilt for maksimal kvalitet.

Praktisk bruk

Under dette punktet ser vi på brukervennlighet og skriverens fleksibilitet (f.eks. blekkalterntiver, papirtoleranse osv). Andre vesentlige faktorer under dette punktet er arkmater og om skriveren støyer.