Slik tester vi

Helhetsvurderingen av en bærbar PC er summen av mange forskjellige faktorer. Vi tester ytelsen med spesiell programvare, utfører praktiske brukstester, og veier og måler hver maskin. Les nærmere om hvordan vurderingen foregår.

Publisert
Sist oppdatert

Hver PC blir evaluert etter seks testkriterier og blir gitt karakter på hver av dem: praktisk bruk, bærbarhet, ytelse, batteriløsning, utstyrsnivå og pris/egenskaper.

Praktisk bruk
Her tar vi for oss hvordan maskinen fungerer i det daglige, med vekt på tastatur, navigasjon og skjermløsning. Ikke minst legger vi vekt på god komfort, ved å vurdere hvor godt tastaturet er å skrive på, om det er god støtte for håndleddene og om du får et klart og behagelig skjermbilde.

Bærbarhet
De viktige testelementene her er vekt, størrelse og hvor solid konstruksjonen er. En bærbar PC som er godt beskyttet vil også ha en lengre levetid, og antagelig færre serviceopphold. Bærbarhet er et viktig element, siden det tross alt er bærbare PCer vi tester.

Ytelse
Maskinenes ytelse blir testet på to måter. Først kjører vi et sett testprogrammer som måler prosessorens regnekraft, minnebåndbredde, grafikkytelse og harddiskens lese/skriveytelse. Deretter utfører vi praktiske gjøremål mens vi tar tiden på hvor lang tid det tar å utføre operasjonen. På den måten får vi innsikt i hvordan PCens forskjellige komponenter jobber sammen.

Testprogramvaren består av:


  • Passmark Performancetest v3.5. Dette er et shareware-program som tester ytelsen for CPU, minne, harddisk, og 2D- og 3D-grafikk. Etter testen får vi opp en poengsum som er en helhetsvurdering av PCen.

  • PCMark 2002 fra MadOnion tester hele systemet på en lignende måte som Passmark Performancetest, men gir poengsum for prosessor- og minneytelse hver for seg.

  • 3DMark 2001 SE fra MadOnion kjører en rekke avanserte 3D-tester med støtte for DirectX 8.1, og gir poengsum for hver oppløsning testrekken er kjørt i. Vi bruker resultater fra tester kjørt i 1024x768 punkters oppløsning, med 16 og 32 biters oppløsning.

  • SiSoftware Sandra 2001 Professional brukes til å trekke ut relevante opplysninger om maskinvaren som sitter i hver PC, og til å kjøre ytelsestester på prosessor, minne og harddisk. Av disse refererer vi mest til harddisk-tallene i testartiklene, som er en sum av hardiskens lese-, skrive-, og søkeytelse.

  • Spillet Quake III Arena fra ID Software brukes til å måle ren 3D-ytelse. Ved å kjøre en tidsavgrenset demo i dette spillet, får vi et snittall på hvor mange bilder pr. sekund PCen klarer å tegne opp. Vi kjører to testrunder hvor vi bruker Demo001 og en oppløsning på 1024x768 punkter med 16 og 32 biters fragedybde.

Vi tester praktisk ytelse på følgende måter:


  • Tiden det tar å kopiere Windows XP fra CD til harddisk. En rask CD-leser kombinert med en rask harddisk gjør at testen tar kort tid, og gir et inntrykk av om PCen vil oppfattes som kjapp å jobbe med i det daglige, eller ikke.

  • Komprimering av 11 WAV-filer på 290 MB til MP3 med Lame v3.91 på kortest mulig tid. Her tester vi i to kvaliteter: fast bitrate på 128 kbit, , og med variabel bitrate mellom 128 og 320 kbit. Begge testene bruker Lames valg for optimalisert lydkvalitet, noe som gir litt lengre kompresjonstid. De fleste vil tross alt at MP3-filene de lager skal høres best mulig ut.

  • Konvertering av en 111 minutter lang DVD-film til Div-X. Vi bruker Div-X codec v4.12, og programmet EasyDivX. Dette er en svært tung prosess som tar rundt tre timer, hvor hele systemet går på maksimal belastning. Jo raskere filmen blir konvertert, jo bedre./LI>

Batteriløsning
Vi bruker programmet ZD Batterymark v4.0 til å teste batterilevetiden, med alle strømsparingsfunksjoner i Windows utkoblet. Når batteriet er tomt, stopper programmet og PCen skrur seg av. Vi plugger så inn strømforsyningen igjen og starter PCen på nytt. Batterymark starter da opp igjen og viser hvor lang tid det gikk fra batteriet var toppladet til det var tomt.

Vi gjør oppmerksom på at ved å benytte de strømsparingsfunksjonene som finnes i Windows, vil du kunne bruke PCen din på batteri enda lengre, avhengig av ditt bruksmønster.

Utstyrsnivå
Her gjør vi en vurdering av hva slags utstyr som følger med maskinen, og hvilke tilkoblingsmuligheter som finnes. Faktorer er for eksempel om PCen leveres med CD-ROM, DVD-ROM eller kombinert DVD-ROM og CD-RW brenner. Gode tilkoblingsmuligheter, som Firewire og trådløst nettverk, er ting som utvider bruksmulighetere for PCen og gjør at du får mer glede av investeringen din.

Pris/egenskaper
Her ser på alle testkriteriene under ett for å gjøre en helhetsvurdering av hvor mye PC du får for pengene dine. Lav pris kombinert med gode testresultater og bredt utstyrsnivå, gir følgelig en høy karakter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer