Slik tester vi PCer

Du tror kanskje vi bare bruker ytesestesting til lure ting, som for eksempel å finne ut hva som får datamaskinen til å være så treg. Men det er også en glimrende måte å få naboen din til å forstå hvor mye bedre din maskin er enn hans.

Slik tester vi PCer


Såkalt benchmarking av datamaskiner er et eviggrønt og omstridt tema. Noen synes det er en bra måte å teste ytelse på, andre mener at slik testing uansett ikke gir et riktig bilde av hvordan maskinen yter under "ekte" bruk. For eksempel vil en dobbeltkjerneprosessor banke en enkeltkjerneprosessor i en test der flere tråder er i bruk samtidig, men i praksis er det få applikasjoner som (i det minste enn så lenge) er programmert for to kjerner.

Hvilke program?

Diskusjonene går alltid høyt om hvilke program som bør brukes, og om noen av alle disse programmene favoriserer instruksjoner og arkitektur som er spesielt god hos en bestemt produsent av CPU eller GPU.

For vår del er vi enige om at kanskje ikke alle tester er like rettferdige eller gjenspeiler virkelig bruk like bra, men kjører man flere forskjellige testprogrammer, gir deg uansett en pekepinn på hvor bra datamaskinen er. Forskjeller i ytelse er noe vi i testpanelet hos DinSide Data helt klart tar hensyn til når vi tester dataprodukter. Veldig små forskjeller er imidlertid ikke noe vi ser oss blind på ettersom små marginer er målbare, men sjelden merkbare.

Vi har forsøkt å velge ut noen få, dugelige programmer, de fleste er gratis og lett tilgjengelige. Da kan nemlig også du laste ned og teste din egen maskin og sammenligne med våre resultater.Under følger en kort beskrivelse av de programmene vi for tiden benytter oss av. For øvrig er vi alltid klare for å bytte ut, fjerne eller få inn nye program for benchmarking, så hvis du føler at det er noen andre vi bare "må" prøve, kan du jo tipse oss om det!

Spillytelse

Spill blir stadig viktigere for mange av oss, og setter store krav til maskinvaren. Det kanskje mest kjente programmet for testing av ytelsen i 3D-spill er 3DMark. Dette kan lastes ned fra Futuremark, og den enkleste versjonen er gratis å bruke.

3DMark er et program som tester og måler grafikk/spillytelse og legger dette sammen til en poengsum. Jo høyere poengsum, jo bedre er maskinen på å kjøre krevende 3D-spill.

Slik tester vi PCer


I våre tester bruker vi hovedsakelig 3DMark05. Den nyeste versjonen av 3DMark: 06, har vi ikke tatt i bruk ennå. Grunnen til at vi ikke har gjort det er hovedsakelig at 05-versjonen har en mer kjent "historie", så det er enklere å sammenligne med eldre kort. En annen grunn er at 06-versjonen er veldig tung, kun de aller kraftigste maskinene pr dato kjører denne med stil. Derfor har vi bestemt oss for å vente til gjennomsnittsmaskinen er enda litt bedre før vi tar den i bruk.

AquaMark3 er et eldre program for grafikkort-testing vi også liker. Det er gratis og beregnet for litt svakere kort enn 3DMark05. Selskapet som utviklet dette verktøyet eksisterer ikke lenger, men det ligger ute for nedlastning på flere nettsteder.

Prosessor og resten av maskinen

Ved siden av grafikkortet er jo prosessoren den delen som bestemmer mye av ytelsen til datamaskinen. Ren prosessorkraft kan måles på flere måter, men en av de mest yndede er å få prosessoren til å regne ut desimaler av tallet Pi. Tidligere brukte vi utelukkende Super PI til dette, og har tradisjonelt beregnet to milloner desimaler (2M).

Med tilkomsten av dobbeltkjerneprosessorer fikk vi også behov for et program som kan gjøre dette i flere tråder. Derfor har vi også begynt å bruke et program som heter SysTool i tillegg. Dette er et multiverktøy under tidlig utvikling og litt ustabilt, men det virker greit nok - om ikke annet til vi finner noe bedre.

Slik tester vi PCerHvis du er under minuttet i SuperPI (2M), har du en uhyggelig rask maskin.

Andre prosessorkrevende operasjoner, som koding/dekoding av video og musikk er det også vanlig å teste på. Det kan gjøres separat, eller i et program som tar for seg alt under ett. For eksempel er PCMark (også fra Futuremark), et verktøy som tester alle aspekter ved PCen. Ytelsen blir målt med en rekke tester som tar for seg prosessor, grafikk, harddisk og minne. Alt dette gjøres om til en poengsum, og høyere poengsum betyr en generelt bedre maskin. Siste versjon av PCMark er 05, og det er også den vi bruker.

Best i test...

Har du testet PCen din? (Avsluttet)
Javisst!(44%) 436
Sånt er bare for nerder!(41%) 408
Husker ikke...(16%) 158
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi har også brukt MetaBench, som gjør mye av det samme som PCMark. Programmet ser ut til å være i en evig betafase (0.98a), men fungerer forsåvidt bra.

Under testing og sammenligning av hele maskiner bruker vi som regel ikke å teste ytelsen på harddisk og minne separat, selv om dette er mulig. Vi ser heller på totalytelsen i PCMark05 og Metabench, og kun dersom det er store avvik fra forventet resultat ser vi nærmere på enkeltkomponenetene for å lokalisere systemets "flaskehals".

Raske lenker:

Hvis du nå klør litt etter å komme i gang med testingen så har du litt starthjelp her:

PCMark05
3DMark05
MetaBench
SysTool

For SuperPI og AquaMark3 er det bare å åpne din favorittsøkemotor og taste inn programnavnet, så får du flere nedlastningssteder å velge mellom.

NB! For å kjøre PCMark05 må du også ha Windows Media Player 10 og Windows Media Encoder 9 installert. Disse kan lastes ned fra Microsoft.

Lykke til, måtte din PC være raskere enn naboens!

Er naboen på ferie, kan du jo sjekke hvordan den gjør seg mot PC-tilbudene for mars!