Slik tester vi oppslagsverk

I denne testen har vi samlet rene ordbøker og fullverdige multimedialeksikon, samt blandinger av disse. Verkene vi har samlet holder høy kvalitet, og viser i fullt monn at datamaskinen er blitt boken overlegen som oppslagsverk.

Det kan kanskje virke litt rart at vi har samlet så ulike typer oppslagsverk. Men oppslagsverkene har flere fellestrekk enn forskjeller, og mange har overlappende bruksområder. Vi føler oss derfor trygg på at dette er den beste måten å gi deg gode råd om hvilket oppslagsverk du bør kjøpe.

Innhold

Det første vi ser på er antall artikler, videofilmer, bilder, animasjoner osv. På denne måten får vi et godt inntrykk av omfanget på oppslagsverket.

Men enda viktigere er kvaliteten på innholdet, som vi tester ved å slå opp på det samme settet med søkeord for alle. På denne måten ser vi om vi det hele tatt får treff på vanskelige begreper, og med hvilken dybde materialet blir behandlet.

Bruksmåte

Søkefunksjonene er ofte avgjørende for brukervennligheten i et oppslagsverk.

Et godt oppslagsverk bør gi rask respons på søk, ha mulighet for kryssøk og søk på artikler sortert etter om de inneholder multimedia eller dekker bestemte temaer.

Oppslagsverk som er organisert slik at de også gir treff hvis du søker på en alternativ skriveform, vil få mange plusspoeng hos oss.

Andre søkeformer som vi verdsetter er kryssøk, samt muligheten for å klikke på enkeltord hvor som helst. Noen av oppslagsverkene er laget slik at de integreres med for eksempel tekstbehandleren din, en funksjon som kan være svært nyttig.

Presentasjonsform

Vi er opptatt av at det skal være både behagelig og inspirerende å bruke oppslagsverkene som vi tester.

Bare noen få av oppslagsverkene vi har testet er uten en eller annen form for multimedia, enten det er uttale av enkeltord, eller interaktive presentasjoner med 360-graders bilder, film og lydklipp.

Vi er ikke så opptatt av mengden. Det viktigste er at multimediaelementene skal være relevante og nyttige. Multimedia i disse oppslagsverkene er ofte av variabel kvalitet, og vi er særlig oppmerksom på musikk eller videokutt som er for korte, med uklare eller mørke bilder osv.