Slik tar du best vare på bildene dine

Ingenting er så surt som å miste bilder. Slik bør du gardere deg!

Noen av oss har opplevd det tidligere - å miste bilder, og det kan være svært frusterende og trist. Selv har jeg erfart at et nesten smekkfullt minnekort fra en ferietur ble ødelagt etter at kameraet gikk i asfalten, og kun et fåtall av bildene var å redde. På den annen side er det en fordel å ha bildene lagret digitalt - kvaliteten er like god om ti år som den er i dag, så lenge du har sørget for å ta godt vare på filene. Det gjelder ikke for film, der fargene falmer med årene og bildene mister sin glød nesten uavhengig av hvor du oppbevarer dem.

Her er noen tips for å få bildene dine til å vare evig:

Slik tar du best vare på bildene dine

  • Bruk minnekort med høy kvalitet - Dyrere minnekort er som regel også av høyere kvalitet, og dermed er sjansen for korrupterte data langt mindre. Kjente kvalitetsmerker er SanDisk og Lexar.
  • Kjøp flere minnekort - Dersom du i stedet for å ha ett kort på 2GB heller kjøper 2x1GB, slipper du å miste alle feriebildene dersom kameraet blir stjålet eller et kort korrupt.
  • Vær rask med å overføre bilder - De fleste minnekort får en og annen feil over tid, som kan gjøre at du mister bilder eller blir nødt til å formattere kortet på nytt. Vær derfor påpasselig med å overføre bilder med en gang du kommer hjem, i stedet for å la dem ligge i månedsvis på minnekortet. Minnekort er et midlertidig lagringsmedium!
  • Ikke slett bilder - Med mindre du blir truet på livet av en som ikke ville bli tatt bilde av, gjør du lurest i ikke å slette bilder. For det første er det ikke alltid like lett å se hvilke bilder som blir fine ved bare å se på den lille skjermen på kameraet, og for det andre - hva hvis du sletter feil bilde? Kanskje viste det seg å være det eneste bildet som fanget en spesiell begivenhet, og da er det bedre å ha et litt uskarpt bilde av det enn ikke å ha noe i det hele tatt. Dessuten vet en ikke alltid hva disse forskerne er i stand til.

  • Ta backup! - Dette er kanskje det viktigste punktet. Det er blitt svært billig for lagring nå - en DVD som rommer nesten 5 gigabyte (ofte 1000-3000 bilder, avhengig av kameraet du bruker) koster tre kroner stykket, og en harddisk på 300 gigabyte har en typisk gatepris på 7-800 kroner. Hvordan du tar backup har vi omtalt i en tidligere fotodoktorartikkel.
  • Bruk vanlige bildeformater - JPEG og TIFF vil alltid være der fordi de er så versatile - formater som RAW, derimot, er proprietære for hvert kamera, og du er ikke garantert å kunne åpne en RAW-fil om ti år, med mindre du har tatt godt vare på programvaren du bruker i dag. Sørg i det minste for å ha en JPEG-versjon i tillegg til RAW-versjonen.
  • Ikke rediger på originalfilene - La alltid originalfilene være intakt i stedet for å lagre over dem. Lagrer du over dem vil du i de fleste tilfeller miste EXIF-informasjonen, i tillegg til at du kanskje foretar justeringer (skalering, kropping etc.) som du kanskje vil angre på senere.
  • Ikke stol på andre - Nettjenester som Flickr, Picasas webtjeneste etc. er veldig kjekke å ha for å dele bilder med andre. Derimot bør du ikke bruke slike tjenster for å lagre bildene dine - du har ingen garanti for at nettstedet ikke går konkurs, begynner å ta betalt e.l.
  • Test backupfilene - Ikke ta det for god fisk at backupmediet ditt alltid vil fungere. Selv om harddisker ikke er i bruk kan de ha en levetid så lav som fem år, så det er viktig å teste innimellom at du får åpnet bilder. Sørg også for å ta en backup av backupen en gang i blant - sett f.eks. av en spesiell dag i året til å ta backup. Og skift samtidig batterier i røykvarsleren og snu på brannslokkingsapparatet.
  • Organiser bildene - Etter noen år vil du sikkert ende opp med tusenvis; kanskje titusenvis av bilder, og å finne frem kan være slitsomt om du ikke har vært ryddig. Sorter bildene dine i kataloger som begynner med dato, f.eks. "2006-06-02 På hytta i pinseferien". Vurder om du bør legge en kopi av de beste bildene fra hvert album i sin egen underkatalog. Vil du virkelig ta skrittet, bruker du f.eks. Picasa, Lightroom eller Fotostation

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurer du på noe?