Slik surfer du smartere

Riktig bruk av faner kan spare deg for mye tid. Se hvordan du bruker dem smartest.

Publisert
Sist oppdatert

Har du begynt å bruke faner ordentlig ennå?

Opera har hatt støtte for det lenge, Firefox har hatt støtte for det lenge, og fra og med versjon 7 har også Internet Explorer (IE) begynt å støtte fanebasert surfing.

(Hvis du fortsatt bruker Internet Explorer versjon 6, kan du laste ned versjon fra Microsofts hjemmesider.)

Fordelene er flere - i stedet for at det kjører 7 instanser av nettleseren i oppgavelinjen (som du også må trykke det igjennom hvis du alt-tabber), er det kun én kjørende instans av nettleseren. Innenfor denne, derimot, ligger de ulike vinduene side om side. I tillegg kan nettleseren huske de åpne fanene til neste gang du starter opp.

Det finnes en del smarte triks for å surfe med faner også, og de skal vi se på i denne artikkelen:

Hurtigtastene

Det første du bør lære deg er hurtigtastene for å åpne og lukke faner, bytte mellom dem, samt merke adressefeltet og søkefeltet. Da slipper du en god del meter med musbevegelse hver dag, og du slipper å bytte like ofte mellom mus og tastatur.

1. Adressefeltet, 2. Søkefeltet, 3. Aktiv fane, 4. Eksmpel på "mouse gesture" som lukker en fane.
1. Adressefeltet, 2. Søkefeltet, 3. Aktiv fane, 4. Eksmpel på "mouse gesture" som lukker en fane. Vis mer


Åpne en ny fane: Ctrl/eple+T
Lukke en fane: Ctrl/eple+W

I Firefox kan du også angre en lukket fane ved å trykke ctrl+shift+t, mens du i Opera bruker ctrl+alt+z.

Merke adressefeltet:
IE: alt-d
Opera: F8, ctrl/eple+L
Firefox: ctrl/eple+L

Merke søkefeltet:
IE/Opera: Ctrl/eple+E
Firefox: Ctrl/eple+K

Bytte mellom faner:
Firefox/IE: Ctrl/eple+1(2,3,osv)
Alle (windows): Ctrl+tab for å bytte mellom alle

Endre rekkefølgen

Du kan endre rekkefølgen på fanene dine, for eksempel hvis du liker å ha eposten din åpen i fanen til venstre. Du har sikkert skjønt at du kan trykke på det lille krysset hvis du vil lukke en fane også, og du kan høyreklikke for å få opp en fanemeny.

>> Les også: Slik bruker du bokmerker smartere

Slik surfer du smartere


Her er innholdet noe forskjellig - i Firefox kan du for eksempel sette bokmerke på alle fanene, og i Opera kan du låse en fane slik at du ikke får lukket den ved et uhell. Det er også mulig å lukke alle faner bortsett fra den aktive.

Lasting i ny fane

Kanskje leser du en artikkel her på DinSide der det finnes en lenke til en annen artikkel midt i teksten. Hvis du har lyst til å lese ferdig det du holder på med først, kan du ctrl/eple-klikke på lenka, så åpner den seg i en ny fane. Dersom du klikker med den midterste musknappen, vil siden lastes i bakgrunnen slik at du ikke trenger å bytte fane før du er klar.

Du kan også lukke en fane direkte ved å midtklikke på den - kjekt hvis du har por et vindu åpent som du ikke har lyst til at den som kommer inn i rommet skal se. Alternativet er å høyreklikke på flippen og velge "lukk" eller tilsvarende.

Det er mulig å definere flere flipper som oppstartssider. Hvis du liker å ha en flipp med Google, en med webmailen din og en med dinside, kan du i Firefox skrive adressene i "home page"-feltet separert med tegnet |, altså f.eks. http://www.google.com|https://gmail.google.com|http://www.dinside.no. Da vil du alltid starte med tre flipper (bonustriks, forresten - https foran gmail-URLen gjør at forbindelsen blir kryptert). I Internet Explorer skriver du dem med et linjeskift mellom hver adresse.

I Opera åpner du de aktuelle fanene og velger file->sessions, lagrer sesjonen og huker av at du vil starte med disse sidene hver gang.

>> Les også: Slik er Firefox v3

Bonus i Firefox

Til Firefox finnes det også noen utvidelser som kan være smarte å laste ned:

IETab: Lar deg åpne en fane som Internet Explorer - kjekk hvis du har kompatibilitetsproblemer med enkelte nettsider: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1419

Tab mix plus: Poupulær utvidelse som gir enda mer funksjonalitet knyttet til faner: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1122

ColorfulTabs: Gir farge til hver fane slik at det går raskere å kjenne dem igjen: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1368

Slik surfer du smartere


I Opera (og i Firefox med f.eks. dette tillegget) kan du også bruke såkalte "mouse gestures" for å navigere, der du for eksempel holder høyre musknapp nede og tegner en "L" for å lukke den aktive fanen.

>> Les også: 11 nettlesere du ikke har hørt om

Har DU noen fanetriks du vil dele med andre? I så fall må du gjerne dele dem i debatten under.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer