Slik stopper du iTunes

Her er løsningen på et irriterende iTunes-problem for Mac-brukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apple er ikke akkurat kjent for å tilrettelegge for at brukerne deres skal kunne bruke andre programmer eller hardware med deres løsninger. Det er for eksempel ingen offisiell støtte for å bruke andre MP3-spillere med iTunes, eller å bruke andre programmer til overføring av musikk til iPoden. Proprietært er stikkordet.

Alle som har en Mac med Spotify har nok merket seg hvor ubrukelig Play-knappen på tastaturet har blitt etter at en gluping hos Apple mente det ville være en god ide å knytte denne opp mot iTunes.

Resultatet? Hver gang du trykker på knappen for å starte eller stoppe musikken i Spotify, åpnes iTunes automatisk. Dermed blir knappen ubrukelig hvis du bruker et annet program enn Apple sitt.

Det er ikke bare avspillingsknappen på selve tastaturet som åpner iTunes. Flere brukere i diverse forum rapporterer om samme problem med Apples egen fjernkontroll og mediesenter-løsning, og med fjernkontroller fra andre leverandører.

Det finnes heller ingen mulighet til å konfigurere knappene innad i systemet og Apple ser ikke ut til å prioritere, eller erkjenne at det for mange oppleves som et problem. Så hva gjør man da?

Kronglete løsninger

Frustrerte brukere har kommet opp med mange kreative løsninger, om enn noe kronglete. Man kan blant annet åpne iTunes Store, ha Quicktime kjørende i bakgrunnen eller den mest kronglete: Lage en lydfil på et par timer uten lyd, og legge denne øverst i avspillingslista til iTunes. Kreativt? Ja. Praktisk? Nei.

Å slette iTunes kan også være et alternativ, men siden mange iPod-brukere foretrekker programmet for å overføre data til MP3-spilleren er dette lite gunstig.

Noen brukere har programmert sine egne løsninger. Her må du imidlertid laste ned og kjøre et skript fra en tredjeperson, noe som ikke akkurat kan betegnes som sikkert.

Da vi testet løsningen over ble enden på visa at iTunes ikke ville åpne seg i det hele tatt. Undertegnedes manglende kunnskap på dette feltet førte til at jeg ble nødt til å reinstallere iTunes. For lesere med mer inngående kunnskap på feltet kan det imidlertid være redningen - flere brukere i Apples supportforum skriver at det fungerer bra.

En løsning som fungerte for oss er å lage et lite Applescript som lar deg velge hvorvidt iTunes skal starte eller ikke. Brukeren Michael Pitogo på Apples supportforum har kommet opp med denne løsningen.

Slik går du frem

Trykk cmd + space for å åpne Spotlight og søk etter Applescript-redigering. Deretter skriver du følgende inn i vinduet:

display dialog "Do you want to enable or disable iTunes?" buttons {"Enable", "Disable"} default button 1
if button returned of result is "Disable" then
do shell script "chmod -x /Applications/iTunes.app" with administrator privileges
else
do shell script "chmod +x /Applications/iTunes.app" with administrator privileges
end if

image: Slik stopper du iTunesDeretter kan du gå til Arkiv, og velge «lagre som» og lagre det som et eget program du kan ha i docken.

Dette er selvsagt ikke en gunstig løsning. For det første må du innom programmet hver eneste gang du skal starte iTunes, og du må i tillegg skrive inn administratorpassordet. Alt dette for å endre funksjonen til en knapp.

Når brukere er nødt til å komme opp med «kreative» løsninger for å hindre en funksjon de blir påtvunget, bør det ringe noen bjeller hos Apple. Glupingen som mente at det var en god idé å innføre iTunes-regime på Play-knappen får definitivt ikke julekort fra oss i år.

Selv om dette ikke er verdens mest avanserte form for kode, må undertegnede erkjenne at Applescript-kunnskapene ikke er helt på topp.

Har du en bedre løsning? Tips oss og andre lesere i debatten!