Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Slik sletter du hele historien

Noen ganger er det gunstig å skjule sine spor, ikke bare i nettleseren

Datalagringsdirektiv fra EU, politi og storebror som ser deg - det kan faktisk være situasjoner hvor du vil sørge for at det ikke ligger helt opp i dagen hva du har gjort på PC-en den siste tiden. Grunnene til dette kan være så ymse, og vurderingene skal vi ikke gå inn på. Vi skal nøye oss med å peke ut de mest åpenbare tilfellene, det er ikke snakk om prosedyrer på hacker- eller Kripos-nivå.

MRU - Most Recently Used

I dag kan alle nettlesere fungere på to måter: Den normale hvor alle steder du har vært lagres i en egen historikk, sammen med andre opplysninger som brukernavn, passord, lokale innstillinger osv. I tillegg finnes det et "hemmelig" modus hvor ingen ting lagres, slik at ingen kan se hvilke nettsider du har besøkt.

Slik sletter du hele historien


Men nettleseren er bare ett av flere programmer. Du legger også igjen spor i både bruker-programmer, og i selve filsystemet. Dermed er det i praksis lett for alle med tilgang til PC-en å se hva som har blitt gjort.

Slette for hånd

Hvis du vil slette plasseringene som kommer opp i filsystemet når du skal lagre filer, søker du etter Mine siste dokumenter (eller Recent i engelsk versjon) og sletter snarveiene som ligger der.

Skal du slette listen over de sist brukte filene i et program må du gå inn i selve programmet og finne innstillingen for hvor mange "siste dokumenter" du vil lagre. Setter du dette til '0' lagres det ikke opplysninger om hvilke filer som er lagret.

I noen programmer er det svært enkelt å slette slike lister, f.eks. i gamle Photoshop CS3.

Slik sletter du hele historien


I andre programmmer, som f.eks. Word er det mer komplisert og du må finne denne parameteren i de avanserte innstillingene for programmet. Hjelpeteksten er god å ha her.

Slik sletter du hele historien


Programmer som sletter

Det finnes også programmer som tar seg av sletting av historikken, men de vi har sett er ikke helt oppdaterte. Likevel vil de kunne gjøre mye hvis du ikke bare sitter med aller siste versjon av operativsystem og programmer.

MRU-Blaster er et Java-program som sletter historikken til en rekke programmer. Det er gratis og raskt, og svært enkelt i bruk.

Du ber det søke gjennom maskinen din og etter kort tid får du opp en liste over oppføringer. Neste valg er å slette de som er merket - det er det hele.

Slik sletter du hele historien


Slik sletter du hele historien


MRU Blaster finner du her.

Har du andre tips til sletting av lokale spor på PC-en? Del dem med oss i debatten under!